Közélet

Kaliňákot egy vietnami emberrablás kapcsán hozták hírbe

Pozsony | Kémfilmbe illő botrányba keveredhetett bele a szlovák belügyminisztérium. A gyanú szerint egy elrabolt vietnami tisztségviselő utaztatásában segíthettek, a férfit az egyik szlovák kormánygéppel szállíthatták Moszkvába.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 30. 11:11

- TASR-felvétel

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap szombaton arról számolt be, hogy Trinh Xuan Thanh vietnami tisztségviselő 2017 nyarán történt elrablása Szlovákiát is érintheti. Thanh egy állami vállalat vezetője volt, ám körön kívül került, és gazdasági bűn-cselekmények miatt vádat emeltek ellene otthon. A férfi ezért 2016-ban Németországba menekült, és politikai menedéket kért. Vietnam többször felszólította Berlint, hogy adják ki a férfit, ám ez nem történt meg. A vietnami titkosszolgálat végül 2017 nyarán elrabolta és hazavitte a férfit – állítja a német ügyészség.

A FAZ szerint az emberrablás gyanúsítottjai három nappal azután, hogy Berlin központjában egy autóba kényszerítették Thanht, Pozsonyban bukkantak fel. Bérelt autójuk a navigációs rendszer adatai szerint a Bôrik kormányhotel parkolójában állt – a hotelben épp egy szlovák–vietnami találkozó zajlott, melyen ott volt Robert Kaliňák akkori belügyminiszter is, a vietnami oldalról To Lam belbiztonsági miniszter, valamint Duong Minh Hung, a vietnami állambiztonsági szolgálat igazgatóhelyettese vett részt rajta. A találkozó után a vietnami delegáció a szlovák kormánygéppel repült Moszkvába. A németek szerint az elrabolt Thanh is a gépen volt. A FAZ ezzel kapcsolatban kemény kérdéseket tesz fel: arra kíváncsi, tulajdonképpen mire szolgált a vietnami–szlovák találkozó, melyen az ügy vietnami gyanúsítottjainak többsége részt vett, tárgyaltak-e arról, hogy lehet elvinni Európából Thanht, és segített-e ebben tevőlegesen Szlovákia. 

Trinh Xuan Thanh, az elrabolt vietnami tisztségviselő
Trinh Xuan Thanh, az elrabolt vietnami tisztségviselő - TASR/AP-felvétel

Egyelőre nem tudni, a Moszkvába repülő szlovák kormánygépen tartózkodott-e Trinh Xuan Thanh elrabolt vietnami tisztségviselő, aki 2016-ban Németországban keresett menedéket a vietnami titkosszolgálat elől.

A szlovák belügyminisztérium azt állítja, nem tudott Thanh elrablásáról, és ha a hazaiak akaratlanul is részt vettek benne, akkor a vietnami fél megvezette őket.

A szlovák belügy állásfoglalásában leszögezi, komoly nyugtalanságra ad okot, ha a vietnami belbiztonsági miniszter tavaly nyári szlovákiai látogatásának más célja is volt a munkatalálkozón kívül. A tárca szerint együttműködnek a német féllel „tekintet nélkül arra, hogy egy olyan ember elrablásának ügyéről van szó, aki ellen Vietnamban 130 millió dollár elsikkasztása és korrupció miatt folyik eljárás”. A minisztérium hozzáteszi: ha a német hatóságok információi igaznak bizonyulnak, az azt jelenti, hogy a vietnami fél súlyosan visszaélt Szlovákia vendégszeretetével, és az ügy komoly csorbát ejt a kétoldalú kapcsolatokon is.

A minisztérium szerint a munkatalálkozót standard módon szervezték a vietnami külképviselettel együttműködve. A delegációnak eredetileg Bécsben kellett volna leszállnia, ám végül To Lam miniszter – akit egyébként a német fél az emberrablás fő gyanúsítottjának tekint – Prágába érkezett meg. Tekintettel erre a változásra és arra, hogy a miniszternek a kétórás szlovákiai találkozó után Moszkvában volt programja, a belügy kölcsönadta a kormánygépet a vietnami delegációnak egy Prága–Pozsony, és egy Pozsony–Moszkva útra. A tárca szerint az utaslistán nem volt rajta Trinh Xuan Thanh, ám a neveket egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Peter Pellegrini kormányfő a Markíza televízióban vasárnap azt mondta, további információkat fog kérni az esetről az illetékesektől. „A belügyminisztérium a vietnami féllel is kommunikált, hogy megállapítsuk a delegáció összetételét, és hogy volt-e a gép fedélzetén olyan személy is, aki másnak adta ki magát. Nem örülnék, ha Szlovákia ismét rossz fényben tűnne fel” – jelentette ki a miniszterelnök.

A vietnami kormány egyébként azt állítja, Trinh Xuan Thanht nem rabolták el, a férfi önként tért vissza hazájába, és jelentkezett a hatóságoknál. A tisztségviselő hűtlen kezelését és korrupcióért életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

(fm, Denník N, TASR)

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?