Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Csütörtökön az ukrán fővárosba, Kijevbe látogatott Rastislav Káčer külügyminiszter Jaroslav Naď védelmi miniszterrel és Karel Hirman gazdasági miniszterrel. A látogatás célja az volt, hogy megerősítsék, Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát – tájékoztatott a külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

A három minisztert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olekszandr Kornyienko, az ukrán Legfelsőbb Tanács első elnökhelyettese fogadta. Megbeszélést folytattak Denisz Smihal miniszterelnökkel és a szakminiszterekkel.

„Nem jöttünk üres kézzel Kijevbe. Szeretnénk, ha Ukrajna kitartana a téli időszakban, ezért Szlovákia generátorokat, fűtőtesteket, a megrongálódott energetikai infrastruktúra javításához szükséges felszereléseket, takarókat, párnákat, elsősegélycsomagokat ad Ukrajnának” – mondta Káčer. Hozzátette, hatalmas károkat okozott a brutális orosz agresszió.

A pusztítás mértékéről személyesen győződhettek meg a Kijevi területhez tartozó Irpiny városban. Szlovákia Ukrajna legfőbb támogatói közé tartozik, és továbbra is kész segíteni az elpusztult városok újjáépítésében, a gyárak, a hőszolgáltatás és a közlekedési infrastruktúra újjáépítésében.

Szlovákia mintegy 800 ezer euró értékű téli segélycsomagot adományoz Ukrajnának – jelentette ki Jaroslav Naď védelmi miniszter. Emellett 1,8 millió euró értékű Božena aknaszedő berendezéssel, 1,2 millió euró értékben golyóálló mellényekkel és egyéb hadi felszereléssel is segíti Ukrajnát, összesen mintegy 6,3 millió euró értékben – közölte Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője.

„Továbbra is támogatni fogjuk a nemzetközileg elismert szuverén és független Ukrajnát. Az oroszok által indított háború befejezésének feltételeit Ukrajnának kell meghatároznia, és az ukrán vezetés már több alkalommal nyilvánosan és világosan meg is fogalmazta ezeket. Az alapfeltétel minden katonai tevékenység beszüntetése és a megszálló orosz csapatok kivonása az ukrán területekről. Ezután megkezdődhet az Oroszország által Ukrajnában elkövetett erőszak és háborús bűnök kivizsgálása és a tettesek megbüntetése” – mondta Káčer a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után.

A küldöttség tagjai közösen tisztelegtek az orosz agresszió során elesettek emléke előtt, koszorút helyeztek el a háború áldozatainak falánál Kijevben. A két ország külügyminisztere memorandumot írt alá a kétoldalú együttműködés további erősítéséről.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?