Közélet

Júliustól minimálbért kaphatnak a gondozók

Pozsony | 120 euróval nő júliustól az egészség-károsodottak gondozóinak járó havi díj, a nyugdíjas korú gondozók 92 euróval kapnak majd többet. A kormány minden évben rendeletben határozza majd meg a juttatások összegét.
Lajos P. János

2018. április 21. 20:06

- TASR

Már idén júliustól jelentősen emelkedni fog a gondozói díj összege, hagyta jóvá tegnapi ülésén a Pellegrini-kabinet. Az intézkedést még az előző, Fico vezette kormány idején dolgozták ki, de csak most került a kormány elé.

A gondozói díj összege csaknem 50 százalékkal nő, de már nem a létminimumhoz fog kapcsolódni, ahogyan jelenleg. A kabinet azonban az előzetes elképzelésekkel ellentétben nem köti a minimálbérhez sem – abban az esetben évente a minimálbér emelkedésének megfelelően nőtt volna –, hanem évente rendeletben határozza majd meg az összegét.

A díj havi összege jelenleg 249,35 euró, ez emelkedik idén júliustól 120 euróval 369,36 euróra az aktív korúak esetében. „Az elkészített módosítás célja, hogy a produktív korban lévő gondozó bevétele elérje a nettó minimálbér összegét” – tájékoztatott tegnap Ján Richter munkaügyi miniszter. Az eredeti elképzelés szerint jövőre újabb, mintegy 35 eurós emelkedés lépett volna életbe, ezt azonban a kormányban elfogadott tervezet már nem tartalmazza.

A szociális ügyi minisztérium ugyanis a pénzügyi tárca nyomására letett arról a tervéről, mely szerint a gondozói támogatás jövő júliustól már a minimálbér 79,44 százalékát tette volna ki, ami újabb, mintegy 35 eurós emelést jelentett volna, 2020-tól pedig elérte volna a végleges arányt: a minimálbér 81,66%-át, vagyis a jelenlegi 480 eurós minimálbért figyelembe véve a 440 eurót.
 

2018. március 1. 18:19

Júliustól 120 euróval nő a gondozói díj

Emelkedni fog a gondozói díj a nyugdíjas korú gondozók számára is, de továbbra is elmarad az aktív korúaknak fizetett összegtől. A nyugdíjas gondozók jelenleg 92,52 eurót kapnak, ha egy egészségkárosodott személynek nyújtanak egész napos gondozást. Az emelkedés arányában nagyobb lesz, mint az aktív korúak esetében, a gondozói díj ugyanis 100 százalékkal nő. Így júliustól már 184 euróra számíthatnak. A törvény már itt sem tartalmaz további emeléseket a következő évekre.

Hasonló arányban változik a díj összege azon gondozók esetében is, akik nem egész napos gondozást vállaltak, vagy esetleg több egészségkárosodott személyt is gondoznak.

Az emelés azonban nem kizárt a következő években sem, ezt a kormány minden évben kormányrendeletben határozhatja meg. A törvényt még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Csaknem 370 euró gondozói díjra számíthat júliustól az a gondozó, aki egész napos ápolásra vállal egy egészségkárosodott személyt. Két vagy több gondozott esetében a díj 492 euróra emelkedik, vagyis közel 170 euróval nő. Ekkora összeget azonban csak és kizárólag az aktív korú gondozók kapnak, a nyugdíjasok gondozási díja is nő, de továbbra is a felére számíthatnak annak, amit aktív korú társaiknak fizet az állam.

A súlyos egészségkárosodás kompenzálására szolgáló pénzügyi hozzájárulásokról szóló törvény emeli a személyi asszisztenseknek fizetett óradíjat is, igaz, csak mintegy 10 centtel. Így 2,82 eurót kapnak majd óránként, ami megegyezik a minimális órabér összegével.
 

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok, összeomlott a biztosítási rendszer

Világszerte akadozik a Facebook

Szalai Ádám: Beáldoztuk a Nemzetek Ligáját

Danko bármilyen döntésre felkészült a leváltásával kapcsolatban

VIDEÓ: 150 rendőr razziázott a Dunaszerdahelyi járásban - szélsőségeseket kerestek

A füleki várnak idén rekordmennyiségű látogatója volt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?