Gazdaság

Júliustól 120 euróval nő a gondozói díj

Pozsony | Jelentős változások várhatóak a társadalombiztosítás és a szociális ellátás területén. A gondozói díj júliustól a minimálbérhez kapcsolódik, így összege 120 euróval emelkedik majd.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. március 1. 18:19

Illusztrációs felvétel - TASR

Jelentősen, csaknem 50 százalékkal emelkedik júliustól a gondozási díj. A szociális ügyi minisztérium tegnap tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a súlyos egészségkárosodás kompenzálására szolgáló pénzügyi hozzájárulásokról szóló törvény módosítását.

A cél 440 euró

Ez már nem a létminimumhoz, hanem a minimálbérhez köti a gondozói díj összegét, amely jelenleg 247,61 euró. „Az elkészített módosítás célja, hogy a produktív korban lévő gondozó bevétele elérje a nettó minimálbér összegét” – tájékoztatott tegnap Ján Richter miniszter. Ez azt jelenti, hogy idén július elsejétől 120 euróval, 2019. július elsejétől pedig további 35 euróval emelkedik majd a gondozói díj. „Ez azt jelenti, hogy mintegy 440 euró lesz a díj összege, ami hozzávetőlegesen megegyezik a minimálbér nettó összegével” – tette hozzá a tárcavezető.

2018. február 19. 09:49

A Híd nem támogatja a nyugdíjkorhatár felső határának bevezetését

Nyugdíjasoknak plusz 90

Jelentősen emelkedik az egészségkárosodottat gondozó nyugdíjasoknak járó gondozói díj is. Idén júliustól megduplázódik az összeg, az eddigi 90 euróról 182,19 euróra emelkedik, vagyis 92,12 euróval nő. Az intézkedés 31 ezer gondozót érint.

Ennek megfelelőek az intézkedés költségei is. Richter szerint az emelés idén 34 millió euróba kerül majd, jövőre viszont már 92,6 millió euróval többet költ majd az állam erre a támogatási formára, az intézkedés költségei 2020-ra pedig 118 millió euróra emelkednek.

Enyhül a törvény szigora az egyéb kifizetett támogatások visszaigénylése során is. Jelenleg ugyanis a hozzátartozóknak vissza kell fizetniük az egészségkárosodott hozzátartozójuknak adott – például a lakás átalakítására – állami támogatást, ha a kedvezményezett meghalt. Az új javaslat szerint például az akadálymentesítésre vagy garázs építésére adott támogatást csak akkor kell visszafizetni, ha az egészségkárosult kedvezményezett elköltözik. (lpj, TASR)

Önnek ajánljuk

Nagyon kérdéses a Híd és az MKP mandátuma is.

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?