Jövőre kezdik építeni Nagymácsédon Ján Kuciak emlékművét

Ján Kuciak

Jövőre kezdi építeni Nagymácsédon Nagyszombat megye önkormányzata a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya emlékművét – tájékoztatott Natália Petkáčová, a megye kommunikációs osztályának vezetője.

2022 áprilisában zárult le a Szólásszabadság emlékművére kiírt képzőművészeti-építészeti pályázat, amely felett a Szlovák Építészeti Kamara vállalt védnökséget.

Elkészült a győztes pályázat építészeti terve, a Kert elnevezésű pályamunkát Benjamín Brádňanský, Vít Halada és Martin Piaček készítette, a szabálytalanságot, a kibillent teret és a folyamatos változást szimbolizálja. Petkáčová tájékoztatása szerint a területrendezési és építési engedélyezési eljárás, valamint a kivitelezési közbeszerzési eljárás következik. A költségeket előzetesen 300 ezer euróra becsüli a megyei önkormányzat és a saját költségvetéséből finanszírozza. Az építkezés jövőre kezdődik, a tervdokumentáció lezárása után derül ki, hogy pontosan mennyi ideig tart. Az emlékhelyet a 2018-ban meggyilkolt újságíró házának helyén alakítják ki, az áldozatok családjának kívánsága volt, hogy a házat bontsák le.

2018-ban a megyei önkormányzat in memoriam Anton Srholec Szabadság Díjat adományozott Ján Kuciaknak és menyasszonyának, Martina Kušnírovának. 2019 végén konferenciát rendeztek az emlékére Szlovákia az összes maffia ellen címmel, melyen szlovák és olasz újságírók és jogászok mondtak beszédet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!