Közélet

Jövőre feszültebb lehet a szlovák–magyar viszony

Budapest. Idén a gyorsan megoldható kérdéseket, jövőre a rázósabb szlovák–magyar ügyeket akarja elővenni a magyar kormányfő a szlovák miniszterelnökkel esedékes találkozóin.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 10. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Minderről Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) tegnapi budapesti ülésén beszélt. A határon túli magyar politikusok előtt tartott nyitóbeszédében mindegyik külhoni régióval külön foglalkozott.

Orbán Viktor a szlovák–magyar viszonnyal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a magyar fél az év végéig az összes olyan ügyet szeretné megvitatni, amelyben eredmény érhető el. A rázósabb ügyekről – a nehezebb, kisebbség- és nemzetiségközpontú kérdésekről – jövőre kíván beszélni Robert Ficóval.

Utóbbi metódusa megvan – fejtette ki a magyar kormányfő, hangsúlyozva: a szlovák–magyar vegyes bizottság jól működik, és ha ez a továbbiakban is így folytatódik, akkor ez megkönnyíti a kormányzati kapcsolatokban a felvetődő kérdések kezelését.

Egyenes beszéd Ficóval

Kedvezőnek ítélte, hogy Szlovákiának olyan vezetése van, amelyik szereti az egyenes beszédet. Magyarországnak is ilyen kormánya van – mondta, hozzátéve: ugyanakkor egyik fél sem kívánja elfedni azt a tényt, hogy megoldatlan problémák terhelik a két állam kapcsolatát. Orbán a Fico-kormány hatalomra lépése óta több alkalommal is találkozott szlovák kollégájával – multilaterális tárgyaláson, meccsnézés közbeni baráti csevegésen, kétoldalú megbeszélésen –, ám eddig a vitás kérdéseket kerülték.

A kormányfő – aki kitért a komáromi híd megépítéséről a közelmúltban született megállapodásra, és a 29 új határátkelőhely megnyitására – azt mondta: ebben az évben szlovák–magyar sikerektől lesz hangos a két ország kapcsolatrendszere, ami azonban nem jelenti azt, hogy a következő évben a nehéz ügyek elővételével ez a hangulat továbbra is fenn tud maradni.

Nacionalista román fordulattól tartanak

Orbán szerint a magyar kormány jó okkal aggódik a romániai fejlemények miatt, évek óta nem fordult elő ugyanis olyan politikai hangütés a román belpolitikában, mint amilyet mostanában hallani. Kiemelte: a román kormánnyal való együttműködést Magyarország továbbra is stratégiai kérdésnek tekinti, de nem zárható ki, hogy Romániában nacionalista fordulat történik. A többi külhoni régióban nem várja a kapcsolatok romlását a miniszterelnök.

A Máért a magyar kormány és a határon túli pártok – azok, amelyekkel az aktuális magyar kormányzat együtt kíván működni – érdekegyeztető fóruma. Szlovákiából az MKP tagja, a Hidat alapítása óta egyszer sem hívták még meg az egyeztetésre. A Máért következő ülésére jövő tavasszal kerül sor. (MSz, MTI)

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?