Közélet

Jóval több elektromobil kelt el idén

Pozsony | Mivel idén nem sikerült kimeríteni a környezetbarát gépkocsik vásárlására elkülönített állami támogatást, a projekt 2018-ban sem fog leállni. Az erre a célra elkülönített 5,2 millió eurónak csupán harmada kelt el; nagyrészt vállalkozók, cégek vásároltak elektromobilokat vagy plug-in hibrid, tehát hálózatról is tölthető gépkocsikat.
Demecs Péter

2017. november 28. 17:41

A Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) szerint az alternatív meghajtású gépkocsik vásárlásának támogatása bevált. Havonta átlagosan 40 elektromos meghajtással rendelkező gépkocsit regisztráltak idén az országban. Juraj Sinay, a ZAP elnöke egyrészt elismerte, hogy ez a szám más európai országokkal összehasonlítva még mindig alacsony, az előző évekhez képest így is több százszázalékos növekedésről van szó.

Míg például 2016-ban 168 alternatív meghajtású autót regisztráltak az országban, addig 2017 első tíz hónapjában már 1687-et. A legtöbben a hibrid gépkocsikat vették, ezekből tízszer több kelt el, mint a teljesen elektromos meghajtású gépkocsikból. Az összehasonlítás kedvéért tavaly összesen 88 163 új személyautót vettek az országban.

Az állami támogatást az új megállapodás szerint 2018. június 30-ig lehet igényelni, az egész projektet jövő év végén akarják befejezni azzal, hogy az összes támogatást kifizetik.

Átlagembernek drága

Dotációt bárki igényelhet, természetes személy, cég, falu és város is. Azt sem korlátozzák, hány autót vehet egy ember vagy egy cég. Az egyetlen kitétel, hogy teljesen új, Szlovákiában eddig nem regisztrált, teljesen elektromos meghajtású vagy hibrid, esetleg plug-in hibrid, 3,5 tonnánál könnyebb modellnek kell lennie. A támogatás tehát nem vonatkozik majd a Németországban vagy az Ausztriában vásárolt autókra. A három illetve ötezer eurót nem egyszerre fizetik ki, hanem három tételben. Elektromobil esetében a vásárló először 1500 eurót kap, egy évvel később ismét 1500 eurót, majd a harmadik évben a maradék kétezret. Hasonló a rendszer a hibrid autók esetében is: tulajdonosaik három egymást követő évben kapnak ezer-ezer eurót.

Beigazolódott, hogy az alternatív meghajtású autók még mindig túl drágák az átlagos állampolgároknak, a legolcsóbb elektromobilt sem lehet megvenni 30 ezer euró alatt. Az eddig kifizetett támogatás 81,5 százalékát jogi személyek igényelték, a természetes személyek az összeg 15,5 százalékát merítették.

Brüsszeli nyomás

Bár az elektromobilok újratöltésére szolgáló állomásokból már egyre több van nálunk is, alternatív meghajtású autóból még mindig túl kevés, a fejlett nyugat-európai országoknak ezen a téren a nyomába sem érünk. Norvégiában például az autók harmada teljesen elektromos meghajtású, bár meg kell jegyezni, hogy a vásárlásukat ott jóval nagyobb mértékben támogatják. Aki Norvégiában elektromobilt vesz, az az állami dotáción kívül adókedvezményre is számíthat, ráadásul a pénzdíjas útszakaszokat is ingyen használhatja.

Brüsszel azt akarja, hogy az Európai Unióban jóval több olyan gépkocsi közlekedjen, amely nem szennyezi a légkört. Ezért nemcsak a tagállamokra, hanem magukra a gyártókra is nagyobb nyomást gyakorol. A számtalan norma és szigorú előírás miatt egyes gyártók fokozatosan felhagynak a dízelmotorok gyártásával, az így megtakarított összeget inkább az alternatív meghajtású modellekre költik. Ennek ékes példája a Volvo, amely bejelentette, hogy 2019-től már csak elektromos meghajtású vagy hibrid modelleket fog gyártani. Ez annyit jelent, hogy jelenleg gyártott vagy bemutatás előtt álló modelljeit is átalakítja, hogy 2019-től alternatív meghajtással is rendelkezzenek. 2019 és 2021 között ráadásul öt új, teljesen elektromos meghajtású modellt akar a piacra dobni. „Ezzel is előrevetítjük a belső égésű motorok végét, s vállalkozásunk központjába az elektromos meghajtás kerül” – közölte lapunkkal Peter Šatka, a Volvo szlovákiai forgalmazójának, a T.O.P. Auto Slovakia társaságnak a képviselője.

Komoly játékosként szállna be az elektromos autók világába a Škoda is, amely ugyancsak bejelentette, hogy 2020-tól kezdenék forgalmazni teljesen elektromos autóikat, 2025-re pedig összesen 5 különböző elektromos modellt akarnak árusítani. Ugyanúgy nagy erőbevetéssel dolgozik az elektromos modelljeinek fejlesztésén a BMW vagy az alternatív meghajtás terén úttörőnek számító Toyota is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

parlament k

A Hlas nyerné a parlamenti választást, az SaS továbbra is az OĽaNO előtt

koronavírus

A Dunaszerdahelyi, a Rimaszombati és a Galántai járásban is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma

Az igazi ellenállás nem a mellverdeső virtus, hanem a jellem, amely nem alkuszik

Az igazi ellenállás nem a mellverdeső virtus, hanem a jellem, amely nem alkuszik

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

Mianmari puccs

Mianmari puccs – Újabb halálos áldozatai vannak a rendőrségi oszlatásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.