Közélet

Jóváhagyta a kormány a házi pálinkafőzést

Pozsony | A kormány szerdán jóváhagyta a Híd párt javaslatát, amely szerint az emberek ezentúl főzhetnének a saját maguk által termesztett gyümölcsükből pálinkát, ha azt csak saját fogyasztásra főzik, és közben betartják a törvény által előírt feltételeket.
TASR

2018. augusztus 22. 15:25

Beindul a cefrekeverés - TASR-felvétel

Annak ellenére, hogy Szlovákiában – akárcsak a környező országokban – nagy hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, ez a tevékenység törvénytelennek számít. „A jelenleg érvényben lévő jogszabályt nem tartjuk elegendőnek, mivel egyes természetes személyek az egyértelmű tiltás a büntetések ellenére is nagy mennyiségű pálinkát állítanak elő“ – állítják a törvény előterjesztői.        

A javaslat meghatározza, hogy a magán használatra főzött pálinkának milyen feltételek mellett kell készülnie. Ilyen például a 18 éves korhatár; hogy a pálinkafőző berendezésnek meg kell felelnie a megszabott feltételeknek; illetve hogy csak saját fogyasztásra lehet főzni a pálinkát. Továbbá azt is meghatároznák, hogy egy valaki mennyi pálinkát állíthat elő egy évben.

2018. július 3. 14:09

A szeszfőzdék szövetsége elutasítja a házi pálinkafőzés legalizálását

A törvényjavaslat szerint egy év alatt maximum 25 liter pálinkát lehetne előállítani. A főzés legfeljebb egy 100 literes desztillálóberendezésben történhetne. Abban az esetben, ha egy háztartáson belül többen is teljesítik a magánfőzés kritériumait, akkor is csak 25 liter pálinkát lehetne előállítani az egész háztartás részére. Az előállított alkohol továbbá nem kerülhetne piaci forgalomba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Szállodákat és katolikus templomokat ért terrortámadás Srí Lankán, több száz áldozat

Videón az egyik Srí Lanka-i robbantás

Furgon és autó ütközött, mentőhelikoptert kellett hívni

VIDEÓ: Centikkel tudta elkerülni az irányíthatatlan kamiont az autós

Gašpar már évekkel ezelőtt tudta, hogy Vadala olasz maffia-sejtet hozott létre Szlovákiában

Nyugalomban zajlik az ukrán választás, Zelenszkij és Porosenko már szavazott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?