Közélet

A szeszfőzdék szövetsége elutasítja a házi pálinkafőzés legalizálását

Pozsony | A lepárlóüzemek és szeszfőzdék szlovákiai szövetsége, amelyhez összesen 216 termelői szeszfőzde tartozik, határozottan elutasítja a Híd párt szeszgyártásról és a szesz értékesítéséről szóló törvényjavaslatát, illetve az alkohol jövedéki adójáról szóló módosító javaslatot is.
TASR

2018. július 3. 14:09

Beindul a cefrekeverés - TASR-felvétel

Ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette ki Viktor Mikuška, a szövetség elnöke. A sajtótájékoztatón jelen volt Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszer-ipari Kamara igazgatónője, és Zuzana Bôriková, a Kereskedelmi Szövetség munkatársa is.

Mikuška szerint a szóban forgó jogszabály-módosítások legalizálnák a háztartáson belüli szeszfőzést, ami jelenleg büntetendő. A második olvasatba utalt törvénymódosítások megállítása végett a szövetség felhívást intézett a három legfőbb közjogi méltósághoz, illetve Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszterhez és Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszterhez.

„Szinte hihetetlen, hogy első olvasatban a javasolt módosításokat 121 képviselő támogatta szavazatával. Valószínűleg nem tudatosítják, hogy a módosítások lehetséges bevezetése milyen negatív össztársadalmi hatásokkal járna” - hangsúlyozta Mikuška.

2018. június 11. 12:08

A szeszipart állítólag az emberek egészsége aggasztja

A szövetség felhívta a figyelmet, hogy ha az állam lehetővé teszi a háztartáson belüli szeszfőzést, nem lesz kapacitása arra, hogy ellenőrizze a törvénybe foglalt bármelyik rendelkezést. „Naiv feltételezés, hogy minden amatőr szeszfőző a berendezés megvásárlása után automatikusan jelentkezni fog, és betartja a törvény által előírt felső határt. Ellenkezőleg, nagyon valószínű, hogy a határértékeket tömegesen túl fogják lépni, és egyáltalán nem csak személyes fogyasztásra fognak alkoholt előállítani” – figyelmeztetett a lepárlóüzemek és szeszfőzdék szlovákiai szövetségének elnöke.
 

A szövetség állásfoglalása szerint a termelői szeszfőzdék keretében a fizikai személyek biztonságosan és szakszerű felügyelet mellett, legálisan főzhetnek minőségi szeszt saját fogyasztásra, saját gyümölcsből. „Ez a rendszer már hosszú évek óta működik, a legkisebb problémák nélkül. A háztartáson belüli szeszfőzés ezt az eljárást gyakorlatilag megszüntetné, és olyan károkat okozna, amelyeket elgondolni sem lehet” – zárta Mikuška.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?