Közélet

Jelentősen lefaragják az Ausztriában dolgozó külföldiek családi pótlékát

Bécs/Pozsony | Az osztrák parlament alsóháza is rábólintott arra a kormány által még májusban elfogadott javaslatra, amelynek a célja az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlékra fordított összeg látványos lefaragása.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 27. 18:04

ausztria családi pótlék
„A mi pénzünket a mi gyerekeinknek” – muszlimellenes kampánnyal népszerűsíti az osztrák populista FPÖ azt a külföldiek családi pótlékát megkurtító javaslatot, amely kelet-európai családokat fog érinteni - Facebook-fotó

A most elfogadott jogszabály szerint 2019-től a juttatásokat annak az országnak a megélhetési költségeihez igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. A szigorítás így csak azokra vonatkozik majd, akik ugyan Ausztriába járnak dolgozni, de a gyerekeik a kibocsátó országban élnek. 

A legnagyobb vesztesek 

2016-ban 132 ezer gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam ilyen jogcímen, és a kormány most 114 milliót szeretne megspórolni az intézkedéssel (ez a 2016-os kifizetések több mint 40 százalékát jelenti). Az intézkedésnek Magyarország lesz a legnagyobb vesztese: a 273 millióból 80 millió ide érkezett 2016-ban. Szlovákia esetében ez 63, Lengyelország esetében 38, Románia esetében pedig 32 millió euró. Szlovákiában mintegy 30 ezer gyereket érintene a lefaragás. 

Ausztria egyébként évi 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra, ami 19 éves korig jár, és életkortól függően elérheti akár a havi 223 eurót is. Peter Pellegrini kormányfő már korábban jelezte, hogy szerinte annak, aki ugyanazokat az adókat és járulékokat fizeti, ugyanazokra a szolgáltatásokra kellene jogosultnak lennie. A szlovák kormány ezért nem ért egyet az osztrák módosítással, és abban is kételkedik, hogy az intézkedés összhangban áll az uniós szabályokkal. Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerint a jogszabály életbe lépését követően megvizsgálják, összhangban áll-e az uniós joggal. 

Ján Richter

2018. május 11. 08:22

Ausztria 23 millió eurót takarítana meg a szlovákoknak fizetett családi pótlékon

Populista kampány 

Az osztrák kormány kisebbik pártja, a populista FPÖ a javaslat elfogadását követően azonnal reklámkampánnyal kezdte népszerűsíteni a külföldiek családi pótlékának a lefaragását. Heinz-Christian Strache pártelnök Facebook-oldalán azt hirdeti, hogy „a külföldön élő gyerekek után járó családi pótlék mértékét a jövőben hozzáigazítjuk az adott ország életszínvonalához. Ezzel a kormány 114 millió eurót spórol. Ez egy lépés a helyes irányba: a mi pénzünket a mi gyerekeinknek.” A hirdetéseken muszlimok ellen uszítanak, holott az intézkedés elsősorban a kelet-európai országok állampolgárait fogja érinteni. 

Ausztria ugyanis azon gyerekek után fizet külföldre családi pótlékot, akik uniós országok állampolgárai, és utóduk az EU-n belül lakik. Muzulmánok akkor tudnak ilyen lehetőséggel élni, ha Ausztriában dolgoznak, de gyerekeik egy másik uniós államban élnek. Ha ráadásul ott az életszínvonal megegyezik az osztrákkal, akkor nincs is benne spórolás. Nagy valószínűséggel a nullával határos azon muszlimoknak a száma, akik Ausztriában dolgoznak, ám gyermekük valamelyik kelet-európai országban él. 

Ugyanúgy csúsztatás az FPÖ másik, „a mi pénzünket a mi gyerekeinknek” reklámszlogen. Az Ausztriában munkát vállalók befizetői az osztrák kasszának, miközben a járulékai és adói által finanszírozott államot csak korlátozottan veszik igénybe. Nem járnak a gyerekei például óvodába és iskolába, ami spórolást jelent Ausztriának. A családi pótlék pedig olyan szociális juttatás, amelyet a befizetett járulékokból szolgáltat az állam. 

Az FPÖ kampánya nem marad visszhang nélkül, a liberális Neos párt feljelentést tett uszítás gyanújával, az SOS Mitmensch civil szervezet közben felszólította HeinzChristian Stache alkancellárt, hogy vessen véget a gyűlöletkampánynak. (mi, TASR, hvg.hu)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
menza

Havonta akár 20 euróval is többet fizethetnek a szülők az iskolai menzáért

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

csecsemő k

Garázsba dobta, és hagyta meghalni újszülött gyermekét egy nő

zelenszkij k

Zelenszkij szigorúbb szankciókat javasol az orosz olajra

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.