Közélet

Jelenleg Zuzana Čaputová kezében van a főügyészválasztás

Pozsony | A parlament a második és a harmadik olvasatban is megszavazta a főügyészválasztás módosításával kapcsolatos javaslatot, így jelenleg Zuzana Čaputová államfőn múlik, hogy életbe lép-e a törvény.
Nagy Roland

2020. július 17. 07:00

Zuzana Čaputová
A főügyészválasztással kapcsolatos törvényjavaslat Zuzana Čaputová asztalára került - TASR-felvétel

A parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésen még megszavazta a törvénymódosító javaslatot, melynek értelmében jelentősen megváltoznának a főügyészválasztás körülményei. A jelen lévő 122 képviselőből 82 szavazott a törvény elfogadása mellett, 40-en pedig ellene. Ennél a szavazásnál a koalícióban teljes volt az összhang: az összes jelen lévő képviselőjük igennel szavazott. A Smer, az ĽSNS és a Peter Pellegrini vezette Hlas párt jelen lévő képviselői ugyanakkor mindannyian a módosítás ellen szavaztak, de értelemszerűen ez kevésnek bizonyult.

Čaputová aggályai

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a törvény életbe is léphet. A folyamat utolsó állomása Zuzana Čaputová köztársasági elnök, aki ha nem írja alá a módosítást, akkor az visszakerül a képviselők elé (igaz, ebben az esetben megtörhetik az elnöki vétót, de erre csak a parlament következő, szeptemberi ülésén kerülhet sor). 

A törvényjavaslat fő változtatásai

  • Újonnan olyan személyt is jelölhetnének a főügyészi posztra, aki korábban nem dolgozott ügyészként. Fontos azonban, hogy a jelölt betöltse 40. életévét, és legalább 15 éves jogi szakmai gyakorlattal rendelkezzen.
  • A jelölteket már nemcsak a parlamenti képviselők javasolhatnák, hanem az igazságügyi miniszter, az Ügyészi Tanács (Rada prokurátorov SR), az emberjogi ombudsman és egyéb jogi intézmények is (például a jogi egyetemek).
  • Az alkotmánybírók meghallgatásához hasonlóan a főügyészjelöltek meghallgatása is nyilvános lenne, sőt, a parlamenti szavazás sem lenne titkos.
  • Amennyiben a főügyész nem végezné „rendesen, tisztességesen, függetlenül vagy pártatlanul” a feladatát, a parlament bármikor visszahívhatná.

Az államfő korábban már jelezte, hogy problémái vannak Juraj Šeligáék (Za ľudí) javaslatával, pontosabban azzal a ponttal, amelynek következtében már nemcsak ügyészek, hanem más jogi végzettséggel rendelkező személyek is indulhatnának a főügyészi posztért.

Ez egyébként a javaslat legmegosztóbb változtatása, melyet nemcsak Robert Fico (Smer) és Peter Pellegrini (Hlas) részéről ért bírálat, hanem a koalíción belül is, többek közt Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi minisztertől. Az említett ellenzéki képviselők úgy gondolják, a koalíció azért tette bele ezt a módosítást a törvénybe, hogy az OĽaNO-val köztudottan jó kapcsolatot ápoló Daniel Lipšicet, a korábbi belügy- és igazságügyi minisztert ültethessék a főügyészi székbe.

Daniel Lipšic
Az ellenzéki képviselők az új törvényjavaslatot "lex Lipšicként" emlegetik - TASR-felvétel

Pellegrini tegnapi sajtótájékoztatóján fel is szólította az elnöknőt, hogy ne írja alá a javaslatot.

Lipšic még nem erősítette meg, hogy valóban indulna a pozícióért, a koalíciós képviselők pedig állítják, egyelőre nincs egységes jelöltjük a posztra.

Több nevet emlegetnek

Az új főügyésszel kapcsolatban egyébként nem csak Daniel Lipšic neve merült fel. A már korábban említett Jozef Čentéš például jelezte, hogy amennyiben jelölik őt a posztra, elfogadja a kihívást. Felmerült továbbá a Markíza televízió váltóbotrányában tevékenykedő ügyész, Ján Šanta neve is, aki az aktuality.sk-nak erősítette meg, hogy szintén vállalná a jelöltséget.

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš - TASR-felvétel
Ján Šanta
Ján Šanta - TASR-felvétel

Mi lesz Čiznárral?

Péntek délelőtt hivatalosan is lejár Jaromír Čižnár hivatali ideje. A jelenlegi főügyészt még 2013-ban, napra pontosan 7 évvel ezelőtt nevezte ki Ivan Gašparovič egykori köztársasági elnök. Az új főügyészt azonban várhatóan csak hónapok múlva fogják megválasztani, még abban az esetben is, hogyha Čaputová hajlandó aláírni a törvényt. Ha ez megtörténik, akkor a főügyészjelöltekre nyilvános meghallgatások sora vár, s csak ezután szavaznak róluk a parlamentben. 

Az elhúzódó folyamat miatt Mária Kolíková már korábban is jelezte, hogy Čižnárnak valószínűleg meg kell hosszabbítania a hivatali idejét. A főügyész azonban egyelőre nem akarta elárulni, hogy mihez kezd a jövőben, először mindenképpen Čaputovával szeretne egyeztetni.

„Nem lenne túlságosan tisztességes, ha az állam feje a médiából tudná meg a döntésemet”

– nyilatkozta a főügyész a TASR hírügynökségnek.

Jaromír Čižnár
Lehet, hogy Jaromír Čižnárnak meg kell hosszabbítania hivatali idejét - TASR-felvétel

A főügyész szerepe

Az új főügyész megválasztása az új kormánykoalíció egyik legfontosabb döntése lesz. A főügyész az igazságszolgáltatás egyik alappillérének számít, aki egyrészt az egész ügyészség működéséért felel, másrészt pedig a legnagyobb politikai botrányok megoldásával is foglalkozik. A főügyészválasztás politikai súlyát jól mutatja, hogy 2010-ben és 2011-ben a szavazás majdnem a Radičová-kormány bukásához vezetett. A kormányfő ugyanis leszögezte: ha Dobroslav Trnkát megválasztják főügyésznek, lemond a pozíciójáról. Trnka az előző hivatali ciklusban, vagyis 2004 és 2011 között már főügyészként tevékenykedett. A szóban forgó főügyészválasztás egyébként egészen 2013-ig húzódott, és a médiában olyan információk is megjelentek, hogy a szavazásnál állítólag lefizettek néhány koalíciós képviselőt, hogy az akkor ellenzékben ülő Smer jelöltjét, Trnkát támogassák. Végül azonban nem sikerült megválasztani sem Trnkát, sem a koalíció jelöltjét, Jozef Čentéšt. Előbbi 74, utóbbi 73 szavazatot kapott (a megválasztáshoz 76 szavazatra lett volna szükség). Az esetleges lefizetés hivatalosan nem lett bebizonyítva.

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka - TASR-felvétel

Trnka neve azonban a médiában összefonódott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočnerrel. A hírhedt vállalkozó állítólag többször is megfordult Trnka irodájában, sőt, egy hangfelvétel is előkerült, ahol Kočner elfogadhatatlan hangnemben beszél a főügyésszel. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy, Gorilla-üggyel összefüggő hangfelvétellel.

Trnkáról azóta kikerült még egy felvétel, amelyen állítólag Ján Počiatekkel, a korábbi smeres pénzügyminiszterrel vitatott meg egy korrupciós botrányt. Az ügyben egyelőre rendőrségi eljárás zajlik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
terhesseg

Ismét két táborra szakadt a koalíció a körvonalazódó abortusztörvény miatt

Niklas-Wilson Sommer

22 éves hátvédet igazolt a DAC

allergia k

Ez a furcsa tünet is figyelmeztethet a parlagfű okozta allergiára

rendőrség illusztráció

Olyan részeg volt a kamionsofőr, hogy a szondát sem tudta megfújni

halál gyertya
Frissítve

Koronavírus: elhunyt a 41. beteg Szlovákiában

Nobel-díj

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.