Közélet

Jelenleg Zuzana Čaputová kezében van a főügyészválasztás

Pozsony | A parlament a második és a harmadik olvasatban is megszavazta a főügyészválasztás módosításával kapcsolatos javaslatot, így jelenleg Zuzana Čaputová államfőn múlik, hogy életbe lép-e a törvény.
author
Nagy Roland

2020. július 17. 07:00

Zuzana Čaputová
- TASR/AP-felvétel

A parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésen még megszavazta a törvénymódosító javaslatot, melynek értelmében jelentősen megváltoznának a főügyészválasztás körülményei. A jelen lévő 122 képviselőből 82 szavazott a törvény elfogadása mellett, 40-en pedig ellene. Ennél a szavazásnál a koalícióban teljes volt az összhang: az összes jelen lévő képviselőjük igennel szavazott. A Smer, az ĽSNS és a Peter Pellegrini vezette Hlas párt jelen lévő képviselői ugyanakkor mindannyian a módosítás ellen szavaztak, de értelemszerűen ez kevésnek bizonyult.

Čaputová aggályai

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a törvény életbe is léphet. A folyamat utolsó állomása Zuzana Čaputová köztársasági elnök, aki ha nem írja alá a módosítást, akkor az visszakerül a képviselők elé (igaz, ebben az esetben megtörhetik az elnöki vétót, de erre csak a parlament következő, szeptemberi ülésén kerülhet sor). 

A törvényjavaslat fő változtatásai

  • Újonnan olyan személyt is jelölhetnének a főügyészi posztra, aki korábban nem dolgozott ügyészként. Fontos azonban, hogy a jelölt betöltse 40. életévét, és legalább 15 éves jogi szakmai gyakorlattal rendelkezzen.
  • A jelölteket már nemcsak a parlamenti képviselők javasolhatnák, hanem az igazságügyi miniszter, az Ügyészi Tanács (Rada prokurátorov SR), az emberjogi ombudsman és egyéb jogi intézmények is (például a jogi egyetemek).
  • Az alkotmánybírók meghallgatásához hasonlóan a főügyészjelöltek meghallgatása is nyilvános lenne, sőt, a parlamenti szavazás sem lenne titkos.
  • Amennyiben a főügyész nem végezné „rendesen, tisztességesen, függetlenül vagy pártatlanul” a feladatát, a parlament bármikor visszahívhatná.

Az államfő korábban már jelezte, hogy problémái vannak Juraj Šeligáék (Za ľudí) javaslatával, pontosabban azzal a ponttal, amelynek következtében már nemcsak ügyészek, hanem más jogi végzettséggel rendelkező személyek is indulhatnának a főügyészi posztért.

Ez egyébként a javaslat legmegosztóbb változtatása, melyet nemcsak Robert Fico (Smer) és Peter Pellegrini (Hlas) részéről ért bírálat, hanem a koalíción belül is, többek közt Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi minisztertől. Az említett ellenzéki képviselők úgy gondolják, a koalíció azért tette bele ezt a módosítást a törvénybe, hogy az OĽaNO-val köztudottan jó kapcsolatot ápoló Daniel Lipšicet, a korábbi belügy- és igazságügyi minisztert ültethessék a főügyészi székbe.

Daniel Lipšic
Az ellenzéki képviselők az új törvényjavaslatot "lex Lipšicként" emlegetik - TASR/AP-felvétel

Pellegrini tegnapi sajtótájékoztatóján fel is szólította az elnöknőt, hogy ne írja alá a javaslatot.

Lipšic még nem erősítette meg, hogy valóban indulna a pozícióért, a koalíciós képviselők pedig állítják, egyelőre nincs egységes jelöltjük a posztra.

Több nevet emlegetnek

Az új főügyésszel kapcsolatban egyébként nem csak Daniel Lipšic neve merült fel. A már korábban említett Jozef Čentéš például jelezte, hogy amennyiben jelölik őt a posztra, elfogadja a kihívást. Felmerült továbbá a Markíza televízió váltóbotrányában tevékenykedő ügyész, Ján Šanta neve is, aki az aktuality.sk-nak erősítette meg, hogy szintén vállalná a jelöltséget.

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš - TASR/AP-felvétel
Ján Šanta
Ján Šanta - TASR/AP-felvétel

Mi lesz Čiznárral?

Péntek délelőtt hivatalosan is lejár Jaromír Čižnár hivatali ideje. A jelenlegi főügyészt még 2013-ban, napra pontosan 7 évvel ezelőtt nevezte ki Ivan Gašparovič egykori köztársasági elnök. Az új főügyészt azonban várhatóan csak hónapok múlva fogják megválasztani, még abban az esetben is, hogyha Čaputová hajlandó aláírni a törvényt. Ha ez megtörténik, akkor a főügyészjelöltekre nyilvános meghallgatások sora vár, s csak ezután szavaznak róluk a parlamentben. 

Az elhúzódó folyamat miatt Mária Kolíková már korábban is jelezte, hogy Čižnárnak valószínűleg meg kell hosszabbítania a hivatali idejét. A főügyész azonban egyelőre nem akarta elárulni, hogy mihez kezd a jövőben, először mindenképpen Čaputovával szeretne egyeztetni.

„Nem lenne túlságosan tisztességes, ha az állam feje a médiából tudná meg a döntésemet”

– nyilatkozta a főügyész a TASR hírügynökségnek.

Jaromír Čižnár
Lehet, hogy Jaromír Čižnárnak meg kell hosszabbítania hivatali idejét - TASR/AP-felvétel

A főügyész szerepe

Az új főügyész megválasztása az új kormánykoalíció egyik legfontosabb döntése lesz. A főügyész az igazságszolgáltatás egyik alappillérének számít, aki egyrészt az egész ügyészség működéséért felel, másrészt pedig a legnagyobb politikai botrányok megoldásával is foglalkozik. A főügyészválasztás politikai súlyát jól mutatja, hogy 2010-ben és 2011-ben a szavazás majdnem a Radičová-kormány bukásához vezetett. A kormányfő ugyanis leszögezte: ha Dobroslav Trnkát megválasztják főügyésznek, lemond a pozíciójáról. Trnka az előző hivatali ciklusban, vagyis 2004 és 2011 között már főügyészként tevékenykedett. A szóban forgó főügyészválasztás egyébként egészen 2013-ig húzódott, és a médiában olyan információk is megjelentek, hogy a szavazásnál állítólag lefizettek néhány koalíciós képviselőt, hogy az akkor ellenzékben ülő Smer jelöltjét, Trnkát támogassák. Végül azonban nem sikerült megválasztani sem Trnkát, sem a koalíció jelöltjét, Jozef Čentéšt. Előbbi 74, utóbbi 73 szavazatot kapott (a megválasztáshoz 76 szavazatra lett volna szükség). Az esetleges lefizetés hivatalosan nem lett bebizonyítva.

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka - TASR/AP-felvétel

Trnka neve azonban a médiában összefonódott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočnerrel. A hírhedt vállalkozó állítólag többször is megfordult Trnka irodájában, sőt, egy hangfelvétel is előkerült, ahol Kočner elfogadhatatlan hangnemben beszél a főügyésszel. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy, Gorilla-üggyel összefüggő hangfelvétellel.

Trnkáról azóta kikerült még egy felvétel, amelyen állítólag Ján Počiatekkel, a korábbi smeres pénzügyminiszterrel vitatott meg egy korrupciós botrányt. Az ügyben egyelőre rendőrségi eljárás zajlik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lk

Már Szlovákiában is nő az esetszám, de a nyár még nyugodt lehet

Újabb lakástakarék fagyasztja be a tevékenységét

ff

A rekordokat döntő árak elijesztik Horvátországból a hazai turistákat

DD

FOTÓK: Ezeken a gyönyörű helyeken teljesen ingyen is megfordulhat!

scholz

Scholz: Nem szabad Putyin csapdájába esnünk

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.