Januártól minden szálláshely-szolgáltatás áfája 10%-ra csökken

Pozsony |

2019 januárjától minden szálláshely-szolgáltatás áfája 10%-ra csökken, a parlament ugyanis kedden elfogadta a koalíciós SNS áfára vonatkozó törvényjavaslatát. Az elfogadott javaslat értelmében az áfa-csökkenés minden szálláshely-szolgáltatóra vonatkozni fog, így a kollégiumokra és a diákotthonokra is.

 

Az eredeti törvényjavaslat csak bizonyos szolgáltatókra vonatkozott volna – a hotelekre és a hozzájuk hasonló egységekre, a turistaszállókra, a táborhelyekre és a kempingekre.

Az SNS szerint ez a változás jó hatással lesz a diákok és a szülők pénztárcájára is. Ezen kívül igazságosabb is lesz, nem kedvez egyik szolgáltatótípusnak sem a másik kárára.

„A törvénynek köszönhetően nem fog kelleni megváltoztatni a szálláshelyekre vonatkozó információs rendszert, és abból sem lesz probléma, hogy a szolgáltatók számára sokszor nem egyértelmű, pontosan melyik kategóriába tartozik az általuk nyújtott szolgáltatás" – szól a törvényjavaslatban.

 

Az SNS szerint az új törvény hatályba lépésével fellendül az ország idegenforgalma. A feltevésüket arra alapozzák, hogy más, EU-s tagországokban is ezt tapasztalták. Azt várják, hogy az alacsonyabb áraknak köszönhetően megnő az érdeklődés Szlovákia szálláshelyei iránt.

A képviselők elismerik, hogy a törvénynek pozitív és negatív hatásai is lesznek az állami költségvetésre. Feltételezik, hogy egy időre csökken a szálláshely-szolgáltatások áfájából befolyó összeg. „Az ideiglenes bevételcsökkenés azonban egy idő után megszűnik, számolni lehet ugyanis a szálláshely-szolgáltatások kihasználásából származó bevételekkel, valamint egyéb idegenforgalmi szolgáltatások igénybevételével" – tette hozzá az SNS.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?