Közélet

Jakab Elemér titkolja diplomamunkáját

Nem lehet tudni, miről írta diplomamunkáját Jakab Elemér, a Híd parlamenti képviselője. Oklevelét hat évvel ezelőtt Ukrajnában, az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE) szerezte. Jakab tanulmányai idején az intézmény körül több korrupciós botrány is kirobbant.
author
Czímer Gábor

2019. augusztus 8. 07:00

Jakab Elemér (Híd) rejtegeti a diplomamunkáját, amelyet egy korrupciós botrányairól ismert ukrán egyetemen írt ⋌(TASR)
Jakab Elemér (Híd) rejtegeti a diplomamunkáját, amelyet egy korrupciós botrányairól ismert ukrán egyetemen írt ⋌(TASR)

A Ma7 hetilap azt írja, az ukrajnai egyetemen Jakab 2013-ban nemzetközi tudományok szakon, levelező hallgatóként szerzett mesterfokú diplomát. A lapnak azonban nem sikerült megtudnia, hogy a hidas képviselő milyen témában írta a diplomamunkáját, és ki volt a szakdolgozat témavezetője, illetve szakmai elbírálója.

A hidas képviselőtől mi is meg szerettük volna tudni, mi volt a szakdolgozatának a címe, illetve hogy ki volt a témavezetője és a munka elbírálója. Arra is megkértük, küldje el nekünk a diplomamunkáját. „Nem fogom átküldeni, nem fogom elmondani” – mondta Jakab a szakdolgozatára és annak elbírálóira vonatkozóan. Részletesebben azonban nem indokolta ezt a döntését. „Mit nyerek én azzal, ha nyilvánosságra hozom?” – hárította a döntésének okára vonatkozó kérdést. 

A hetilap az egyetemtől próbálta megszerezni a kérdéses szakdolgozatot, de az intézmény különböző indokokra hivatkozva elutasította a munka bemutatását. Az intézmény egyebek mellett arra hivatkozott, hogy ha megmutatná a dokumentumot, megsértené Jakab emberi jogait. Mivel a munkát nem sikerült előkeríteni, a nyilvánosság számára nem ellenőrizhető, hogy Jakab valódi teljesítményért kapta-e az oklevelét. Fontos megjegyezni, hogy az egyetemek túlnyomó többségén szinte az összes szakdolgozat valamilyen formában nyilvános. Az intézményt mi is kerestük, de lapzártáig nem kaptunk választ a többi közt arra a kérdésünkre sem, mely egyetemi tanárok vezetésével írta Jakab a szakdolgozatát.

A Ma7 cikkének szerzője kétségbe vonta azt is, hogy Jakab megfelelő szinten beszéli az egyetem oktatási nyelvének, az ukránnak és az angolnak valamelyikét. A képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, nem voltak nyelvi nehézségei, hiszen több mint tíz évig tanult oroszul, ezzel pedig boldogult az ukrán intézményben. Hozzátette, a képzés angol nyelvű része csak a nyelvvizsgára való felkészülés volt.

A hetilap szerint azért is furcsa, hogy Jakab, aki a kelet-szlovákiai Nagyráska község polgármestere is egyben, egy ungvári egyetemet választott, mivel az ukrán–szlovák határon való átkelés rendszerint hosszú várakozással jár. A képviselő szerint azonban neki ezzel nem volt gondja.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem nevéhez abban az időszakban, amikor annak Jakab is a diákja volt, több korrupciós botrány is kapcsolódik. 2011 szeptemberében rendőrök korrupció gyanújával őrizetbe vették az egyetem Román-Germán Filológia Karának dékánját, 2012 májusában pedig az UNE Közgazdasági Karának dékánját tartóztatták le. 2013 júniusában a Közgazdaságtani Tanszék fiatal docense ellen indult eljárás, aki fejenként 550 hrivnyát követelt a diákoktól a szigorlat fejében. 
Ugyanebben az évben rekord összegű kenőpénz, több mint 43 ezer hrivnya elfogadásakor érték tetten az intézmény rektorhelyettesét, Roman Oficinszkijt. A régióban dolgozó forrásunk szerint teljességgel elképzelhető, hogy az UNE pénzért cserébe is állított ki diplomákat. Ilyenkor a vásárló helyett gyakran megírják magát a szakdolgozatot, beírják a leckekönyvbe a jegyeket.

A közelmúltban Andrej Danko (SNS) házelnök kisdoktori munkájával kapcsolatban robbant ki botrány. Bár Danko igyekezett rejtegetni a dokumentumot, végül kiderült, hogy a szakdolgozata plágium, ezt a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem akadémiai szenátusának bizottsága is megerősítette. A házelnök azonban megtarthatta jogdoktori címét.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két ország külügyminisztere tegnap nem kereste egymás tekintetét. A felmerülő ellentétek miatt korábban nem írták alá a szlovák–magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem. (Somogyi Tibor felvétele)

Káčer Beneš-ügyben csúsztatott: nem a földtulajdonosok pereltek

pénz euró

Uniós pénzből dotálják az energiaárakat

taksonyi mézeskalács falu

Illatos, mesés kiállítás

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Felismered az állatot csupán a szeme alapján?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.