Közélet

Iveta Radičová: Közép-Európában teret nyernek a populista pártok

Prága | Napjainkban Közép-Európa országaiban egyre inkább teret nyernek a populista pártok, amelyek politikája nehezen értelmezhető - vélekedett Iveta Radičová volt miniszterelnök kedden Prágában a régió jövőjének szentelt Forum 2000 nevű nemzetközi konferencián.
MTI

2017. október 10. 17:05

Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban "minden négy-öt évben megjelenik a politikai színtéren egy új párt, amelynek értékrendje ismeretlen" - jelentette ki Radičová a konferencia alkalmával tartott pódiumbeszélgetésen. Szerinte az ilyen pártok vezetői populista hangnemet használnak, és megpróbálják az egész társadalmat befolyásolni. 

"Minden nap arról értesülök, hogy kit kell gyűlölnöm. Egyszer a cseheket, másszor a romákat, harmadszor a menekülteket" - jegyezte meg. "A félelem és a gyűlölet terjesztésével a társadalomban növekszik az erőskezű kormány iránti igény" - hívta fel a figyelmet a politikus, aki 2010 és 2012 között állt a szlovák koalíciós kormány élén. 

Radičová rámutatott: a populisták bírálatainak kedvelt célpontja az Európai Unió. Úgy látja: a közép-európai országok azért elégedetlenek az Európai Unióval, mert nem teljesültek elvárásaik.

A volt miniszterelnök szerint az EU-ba való belépéssel a közép-európai országok célja "a kontinens keleti és nyugati felének életszínvonala közti kiegyenlítődés volt, ami nem történt meg". "Ebből ered a frusztráció, és azok az eszmefuttatások, nem lenne-e jobb az Európai Unión kívül?" - vélekedett Radičová. 

Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a közép-európai országok többsége a szélsőséges politikai irányzatokhoz csatlakozna, bár " a jobboldali szélsőségesség az utóbbi időben megerősödött a térségben". A magyar EP-képviselő kijelentette: a következő években nagy viták várnak az Európai Unióra a szükséges változásokról, hogy ne erősödjenek tovább a kételyek az európai integráció értelméről. 

A felszólalók, köztük Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, egyetértettek abban, hogy nemcsak Közép-Európa, de egész Európa "a liberális rendszer válságát éli át". Iveta Radicová szerint ezt a válságot lehetetlen leküzdeni, ha a társadalom lemond olyan "alapvető értékekről, mint a bizalom, a türelem és a szolidaritás".

 A Forum 2000 nevű nemzetközi konferenciát, amely időszerű nemzetközi kérdésekkel foglalkozik, első ízben 2000-ben rendezték meg Václav Havel akkori cseh köztársasági elnök kezdeményezésére. 

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?