Közélet

Ivan Fiačan lesz az Alkotmánybíróság elnöke

Pozsony | Andrej Kiska köztársasági elnök szerdán Ivan Fiačant nevezte ki az Alkotmánybíróság elnökévé és a Ľuboš Szigetit alelnökké.
TASR

2019. április 17. 12:13

Ivan Fiačan - TASR-felvétel

Peter Molnárt alkotmánybíróvá nevezte ki. A köztársasági elnök nyolc, a parlament által megválasztott jelölt közül nevezte ki a három új alkotmánybírót.
 

Az elnökök szavai szerint az új bíróknak példaként kell állniuk a jogásztársadalom, és a nyilvánosság előtt is, és nemcsak a szakértelmet tekintve, hanem erkölcsi téren is. „Az önök döntései és gondolatai inspirációt és útmutatást adhatnak a jó és tisztességes államigazgatás megértéséhez. Ne feledjék, hogy az intézmények hitelességét azok határozzák meg, akik ott dolgoznak. Ezért önök, és cselekedeteik, döntéseik, valamint a nyilvánossággal való kommunikációjuk fogja meghatározni az Alkotmánybíróságról kialakított képet” – mondta az elnök, miután az új alkotmánybírók letették a hivatali esküt.

Andrej Kiska úgy fogalmazott, élvezi a bizalmát mindegyik alkotmánybíró, aki szerdán esküt tett. „Kilenc bírót szerettem volna, ennyit kellett volna ma kinevezni" – jegyezte meg. Az elnök azt várja, a parlament májusban esedékes ülésén a képviselők megválasztják az összes jelöltet. Szavai szerint még tízen hiányoznak. „A kormánykoalíciónak minden szükséges feltétel a rendelkezésére áll ahhoz, hogy működőképessé tegye az Alkotmánybíróságot. Parlamenti többsége van, amit rendszeresen bizonyít, és elegendő alkotmánybíró-jelölt közül választhat" – jegyezte meg.

Az Alkotmánybíróság új elnöke elmondta, csak néhány perccel a kinevezésük előtt tudták meg, hogy rájuk esett az elnök választása. „Meglepő volt számomra a kinevezés. De elfogadtam, megtiszteltetésnek veszem, és igyekezni fogok úgy végezni a munkámat, ahogyan azt a beszédében kérte az elnök" – mondta Fiačan, aki – mint fogalmazott – elsősorban bíró akar lenni, és csak azután elnök. Hozzátette, az elnöknek kapocsnak kell lennie az Alkotmánybíróság hivatala és a bírók között.

A frissen kinevezett alelnök azt mondta, vegyesek az érzései. „A járásbíróság elnöke voltam, most az Alkotmánybíróság alelnöke lettem. De nagy megtiszteltetés ez a kinevezés” – mondta Szigeti. Molnár a bizalom megnyilvánulásának és komoly kötelezettségként értékelte a kinevezést. „Hiszem, hogy mindannyian rá fogunk szolgálni a bizalomra” – mondta. 

A parlamenti képviselők áprilisban nyolc alkotmánybíró-jelöltet választottak, közülük kellett négyet kijelölnie az államfőnek. A taláros testület három új tagjának kinevezése után sem lesz teljes a létszám, az Alkotmánybíróságnak 13 tagúnak kell lennie. Jelenleg négy tagja van a testületnek, kilenc bíró megbízatási ideje február közepén járt le.

A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna választania, akik közül a köztársasági elnök kijelöli a bírókat, de a képviselők nem tudtak egyezségre jutni, ezért ismételten szavazniuk kell. A következő forduló a parlament május 9-én kezdődő ülésén lesz, a képviselők 25 jelölt közül választhatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A magyarok többsége krónikus beteg

A Woodstock 50 dosszié

A Dunába ugrott és eltűnt egy férfi Pozsonyban

VIDEÓ: Így sírta el magát Theresa May, miközben bejelentette lemondását

Lesik a vízállást a kiskertek tulajdonosai

Zeman László halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?