Közélet

Ismét igényelhető a pedagógushitel

Pozsony | A pedagógusok fizetése Szlovákiában viszonylag elég alacsony, amit az állam úgy próbál némileg kompenzálni, hogy speciális hitelt biztosít számukra. Évente háromszor lehet igényelni, és közeledik a második határidő: a kérvényeket június 30-áig kell eljuttatni a Művelődéstámogató Alaphoz (FNPV).
B. Szentgáli Anikó

2019. június 25. 10:00

tanár illusztráció
Illusztráció - Fotó: pixabay

Pedagógushitelekre az államkasszából összesen 2,6 millió eurót különítettek el. Ebből 700 ezret már szétosztottak a naptári év elején (február 28-áig) pályázók között. A tanév végén (június 30-áig) benyújtott kérelmekre ugyancsak 700 ezer eurót szánnak. Aki lekési a június végi határidőt, vagy akit most elutasítanak, ősszel ismét próbálkozhat: az október 31-éig benyújtandó igényeket 1,2 millió euróból elégítik majd ki.

Előnyök

Amikor bevezették az állami pedagógushitelt, csak pályakezdőknek nyújtották, 2013-tól azonban már az összes pedagógiai alkalmazott igényelheti. Az államtól felvehető kölcsön legnagyobb előnye az alacsony kamatláb (3%). Ezenkívül a számlavezetés díjmentes, s a hitelt bármikor idő előtt vissza lehet fizetni, amiért nem számláznak külön illetéket. 10 ezer euróig nem kell igazolni, mire költjük a pénzt, 3000 euróig kezesre sincs szükség. Ugyanaz a személy többször is igényelhet, feltétel azonban, hogy a jóváhagyott tételek együttes összege nem haladhatja meg a 30 ezer eurót. 5 év törlesztés után a hátramaradt adósságot 3%-kal csökkentik – feltéve, hogy az adós ez alatt az 5 év alatt végig pedagógusként dolgozott. 
A közelmúltban a kormány megerősítette az FNPV által nyújtott hitelek szociális jellegét. Bővítették azoknak a szociális jellegű feltételeknek a körét, melyek alapján előnyben lehet részesíteni az igénylőket, valamint lehetővé tették, hogy ha valaki munkanélkülivé válik, amíg szerepel a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, halasztást kaphat, azaz ez idő alatt nem kell törlesztenie a hitelt. Ugyanez vonatkozik az anyasági és gyermekgondozási szabadságra is.

Feltételek

Az egyik legfontosabb feltétel, hogy az igénylőnek pedagógiai alkalmazottnak (tanár, tanító, mester, nevelő, pedagógiai asszisztens, külföldi lektor, sportiskola és sportosztály edzője, korrepetitor stb.) kell lennie – az iskolák nem pedagógiai alkalmazottai (gondnok, könyvelő, szakácsok, takarítónők stb.) nem jogosultak a hitelfelvételre. Mivel az érdeklődés óriási, sorrendet állítanak fel a kérvények beérkezési ideje szerint, miközben előnyben részesítik azokat, akik a pedagógiai tevékenységet főállásban végzik, illetve akik először igényelnek ilyen hitelt, és kezdő pedagógusoknak számítanak, azaz az egyetem befejezésétől legfeljebb 5 év telt el. 

Aki több helyen is tanít, és szeretné, hogy a pedagógiai munkáért végzett teljes tiszteletdíját figyelembe vegyék, az összes munkaadótól külön-külön igazolást kell kérnie a munkaviszonyról és a keresetéről. Ez a havi törlesztőrészlet kiszámolásakor és a futamidő szempontjából lehet fontos, a havi törlesztőrészlet ugyanis nem haladhatja meg a nettó bér egyharmadát. A futamidő 8–15 év, illetve az FNPV tanácsa alaposan megindokolt kérésre rendkívüli esetben jóváhagyhat hosszabb futamidőt is, legtöbb 20 évet.

Célösszeg

A legkisebb egyszerre igényelhető tétel 1000 euró, a legmagasabb összeg 15 ezer euró. A tanárok leggyakrabban 3–5 ezer eurót kérnek. 3000 euróig nem kell kezes, és szabad felhasználású hitelről van szó. Ennél magasabb összeg esetében már szükség van egy kezesre, 10 ezer felett pedig a pénzt csak meghatározott célra (családi ház vagy lakás vásárlására, építésére, kiegészítésére, felújítására, építkezési telek vásárlására, tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől, lakberendezés vásárlására stb.) lehet fordítani. 

Formanyomtatvány

A szükséges űrlap letölthető a www.fnpv.sk oldalról. Ne felejtsük el feltüntetni a kért összeget és futamidőt – gyakori hiba, hogy az igénylő nem ad meg pontos számokat. A kérvényt a munkaadónak is ki kell töltenie, ő egyebek mellett megadja az igénylő havi nettó bérét.

A kitöltött nyomtatványt a szükséges mellékletekkel együtt június 30-áig kell eljuttatni az alapba. A címe: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 81103 Bratislava 1. Az FNPV 60 napon belül elbírálja a kérvényeket, és dönt a hitelek megítéléséről. A sikeres igénylők listáját közzéteszik az alap honlapján és írásban is értesítenek, két példányban postázzák a hitelszerződés javaslatát. Az aláírt hitelszerződést a kézhezvételtől számított 30 napon belül vissza kell küldeni az alapba, különben érvénytelennek nyilvánítják. ⋌(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megnyitották a felújított érsekújvári hidat

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Jár a 250-600 eurós kártérítés, ha sztrájk miatt törlik a járatot?

Míg az egyik fizetett, a másik lopott – tolvajokat keresnek a Dunaszerdahelyi járásban

Dolgoznak az ivóvíz tisztításán Vágsellyén

Eltűnt egy 14 éves várgedei lány

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.