Közélet

Ismerje meg Szlovákia új elnökének életrajzát

A TASR közli Zuzana Čaputová, Szlovákia új megválasztott köztársasági elnökének profilját, aki június 15-én veszi át a hivatalát Andrej Kiska leköszönő államfőtől.
TASR

2019. március 31. 12:25

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová - TASR-felvétel

Zuzana Čaputová ügyvédként és polgári aktivistaként indult az elnökválasztáson a Progresszív Szlovákia parlamenten kívüli párt színeiben, amelynek az alelnöki pozícióját töltötte be. Az ő nevéhez fűződik a bazini szemétlerakó létrehozása elleni harc, amely 14 év után sikerrel zárult.

Zuzana Čaputová, szül. Strapáková, 1973. június 21-én született Pozsonyban. A pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karán végezte tanulmányait, amelyeket 1996-ban fejezett be.

A tanulmányai elvégzése után a Bazini Városi Hivatalban dolgozott, először a jogi osztály asszisztenseként, majd a városi hivatal elöljárójának a helyetteseként. 1998 és 1999 között Általános menedzsment – Változásmenedzsment képzésre járt, 1999-ben pedig az Iskolaügyi Minisztérium által akkreditált közvetítői kurzust végezte el. A környezetvédelemmel foglalkozó ügyvédek világszervezetének, az ELAW-nak a tagja.

„Eredetileg pszichológiát akartam tanulni. Értelmes dolognak tartom, ha valaki olyan munkát végez, amely valami fontosat szolgál. A környezetvédelmi kérdések a legfontosabb értékek közé tartoznak, hiszen az élettel és az egészséggel függenek össze. Ügyvédként tehát ezekkel az ügyekkel kezdtem el foglalkozni” – mondta a Pezinčan nevű helyi újságnak.

 

Čaputová: Ígérem, önökkel leszek

2019. március 31. 12:00

Čaputová: Ígérem, önökkel leszek

1998-tól a civil szférában kezdett működni. Az EQ Klub polgári társulás projektmenedzsereként a helyi közösségek építésén dolgozott.

2001-től a Via Iuris társulással kezdett együttműködni. 2010-től a társaság ügyvédjeként dolgozott. A Via Iuris egy polgári társulás, amely az embereknek segít a jogaik védelmében, illetve abban, hogy részt vehessenek a nyilvános ügyekben. Zuzana Čaputová a „A közhatalom nyilvános ellenőrzése” és a „Köztisztviselők felelőssége” című témákkal foglalkozott, ezenkívül hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nyilvánosság is beleszólhasson a nagyberuházásokkal kapcsolatos döntéshozásba.

Már az egyetem elvégzése után bekapcsolódott a bazini szemétlerakó létrehozása ellen folytatott harcba, amely még a kilencvenes évek végén kezdődött. 1999-ben jelent meg az az információ, mely szerint Bazin központja közelében, a régi szemétlerakó mellett egy újat akarnak kialakítani. A lerakó nagysága már a létrehozása első fázisában tizenegy és fél futballpálya méretét tette volna ki, a mélysége pedig egy négyemeletes háznak felelt volna meg.

A Legfelsőbb Bíróság 2013-ban visszavonta a lerakó létrehozásával kapcsolatos engedélyt. „Az egész közösség ellene volt egy újabb hatalmas környezeti tehernek, amelyet a hatalmi gépezet törvénytelenül akart létrehozni a városunkban. Összefogtunk, és 14 és fél év után sikerült a győzelem” – mondta Čaputová.

2016-ban Goldman Környezetvédelmi Díjat kapott, amelyet az ökológia Oscar-díjának is neveznek. A Mečiar-amnesztiák eltörlése érdekében folytatott aláírásgyűjtésbe is aktívan bekapcsolódott. 2017 szeptemberében kilépett a Via Iuris csapatából, és folytatta az ügyvédi munkáját, amely során továbbra is környezetvédelmi témákkal foglalkozott.

Zuzana Čaputová 2019. január 24-én adta le az államfőválasztáson való indulásához szükséges aláírásokat, amelyekből több mint 18 400-at sikerült összegyűjtenie. „Eddig is arra törekedtem, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik jogtalanság vagy igazságtalanság áldozatai lettek. Azt gondolom, hogy az a fontos, hogy ezen a pozíción egy olyan ember legyen, aki kiáll az emberek és az igazságosság mellett” – mondta az elnökválasztással kapcsolatban.

Forrás: zuzanacaputova.sk, pezincan.sk

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
drogok
Frissítve

Rekordnagyságú drogfogás Szlovákiában: másfél tonna mexikói drogot fogtak el (GALÉRIA)

Boris Kollár
Frissítve

Ha Kollár nem kap bizalmat, a Sme rodina távozik a koalícióból

A szülők a jövőben a gyerekek mellett edzhetnek a parkban

Újítások minden korosztály számára

Az első fél évben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba, 70%-kal kevesebb, mint tavaly

Megindultak a turisták Horvátország felé

koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

japán vihar

Több mint egymillió embert evakuálnak Japánban a felhőszakadások miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.