Közélet

Interjú Bugár Bélával: az elnök nem mérhet kettős mércével – II. rész

A Híd első emberét a köztársasági elnök szerepvállalásáról, Andrej Kiskáról, a közvélemény-kutatásokról, az unió jövőjéről és az EP-választás tétjéről kérdeztük.
Sánta Szilárd

2019. március 9. 18:02

Somogyi Tibor felvétele

A köztársaságielnök-választás után, májusban az európai parlamenti választás vár ránk. Ön szerint milyen állapotban van az unió, mi lesz ennek a választásnak a tétje?
Sokan úgy állítják be, hogy vagyunk mi és van az unió – ilyen nincs. Mi vagyunk Európa, mi vagyunk az unió. Az uniós értékek a mi értékeink is. Az Európai Unióra változások várnak. Nem tudjuk, lesz-e brexit, ha igen, akkor milyen. Ha valaki az unión kívül van, nem élvezhet ugyanolyan jogokat, mint aki tag. A legnagyobb tétje az EP-választásnak, hogy elkerüljük a populisták csapdáját, nehogy úgy járjunk, mint az angolok.

Az Európai Néppárton belül – amelynek a Híd is a tagja – számos vita van. Az egyik éles konfliktus a Fidesz miatt. Több tagország néppárti frakciója csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy szüntessék meg a Fidesz tagságát. Önök hogyan foglalnak állást ebben a kérdésben?
Azt, hogy ez a kezdeményezés meddig jut el, még nem tudjuk. A Néppárt vezetése kíváncsi a véleményünkre, folynak egyeztetések. Egy biztos, nem lehet kétféle nyelvet beszélni, egyet Brüsszelben, a másikat pedig otthon. Talán ez a figyelmeztetés későn érkezik. Végig lehet követni azt a folyamatot, hogyan jutott el az Orbán-kormány idáig. Rájöttek arra, hogy könnyen lehet ellenségképet kreálni, és ezt fel lehet használni a kampányban, ez az ellenségkép-kreálás folyik Magyarországon.

Az Európai Unióban milyen szerep jut a visegrádi négyeknek, ha a térség országai közül többen Brüsszel ellen fordulnak?
A visegrádi négyeket fenn kell tartani, de hatni kell az országokra. A szomszédok példáján is lehet okulni, hogy milyen irányban nem szabad elindulni.

A Focus ügynökség legutolsó, pártokra vonatkozó felmérése azt mutatja, hogy ha most tartanák a parlamenti választást, akkor a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS), Kotleba pártja lenne a második legerősebb párt. Tervez-e valamilyen lépést a kormánykoalíció, hogy megakadályozza a szélsőjobb további erősödését? Korábban éppen a kormánykoalíció jelentette ki, hogy gátat szab a szélsőjobbnak. 
Ha valaki azt gondolja, hogy a kormány ezt az ellenzék vagy a média nélkül meg tudja csinálni, akkor téved. Hadd hivatkozzam Soňa Szomolányiová szociológusra, aki azt mondta, Kotleba pártja akkor tud növekedni, ha egyszerű válaszokat adhat. Mire lehet egyszerű választ adni? A korrupcióra. Ha mindenre azt mondjuk, hogy korrupció, akkor azzal jönnek, hogy majd ők ezt megszüntetik. Meg kell várni a következő felméréseket, egy eredményből még nem lehet tendenciáról beszélni. Ami viszont az ilyen típusú rendszerellenes pártok erősödését hozhatja, az a populizmus. Viszonylag egyszerű, ha populista módon, egyszerű válaszokkal reagálunk mindenre.

2019. március 9. 11:16

Interjú Bugár Bélával: az elnök nem mérhet kettős mércével – I. rész
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?