Közélet

Íme, az új oktatási reform

Pozsony | A kormány tegnap zöldet adott a beharangozott oktatási reformnak, amely meghatározza az oktatásügy fejlesztését az elkövetkező 10 évre.
Ibos Emese

2018. június 7. 11:03

Martina Lubyová - TASR-felvétel

Az ellenzék szkeptikus a program megvalósíthatóságával kapcsolatban.

Martina Lubyová (SNS-jelölt) Nemzeti Oktatási-nevelési Programja tíz célt tűz ki a regionális iskolahálózat és a felsőoktatás rendszerének fejlesztésére, és 105 intézkedést tartalmaz. A tárca becslése szerint a tízéves reform 9 milliárd euróba kerülhet, három területnek szentel kiemelt figyelmet. Egyrészt modernizálná az oktatási rendszert, beleértve az oktatási tartalmakat, másrészt nagy hangsúlyt fektet a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű diákok integrált oktatásra. A reform számos intézkedést tartalmaz a rendszerszintű, élethosszig tartó tanulás átalakítására. Az intézkedések között szerepel a kötelező óvodalátogatás, modernizálnák az idegennyelv-oktatást, új, az oktatási tartalmakhoz kötött tesztelési rendszert vezetne be, és számol a pedagógusok bérének emelésével. Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár kiindulópontnak tekinti a programot. „A kisebbségi főosztály kérte a legszegényebb roma közösségek felzárkóztatását, az iskolabuszok bevezetését, a nemzetiségi iskolák definíciójának bevezetését is” – mondta. Krajňák szerint mivel már a Tanuló Szlovákia programban is külön fejezetet szenteltek a nemzetiségi iskoláknak, az iskolapolitikában a kisebbségek standard jogait megőrzik. 

Branislav Gröhling (SaS) szerint Martina Lubyová a következő kormányok számára készített reformot. „Ez a kabinet csak a költségeknek töredékét fordítja a reformra, a költségek jelentős részének előteremtése a következő kormányokra vár” – közölte az ellenzéki politikus. Szerint a program hemzseg a szép és általános frázisoktól, és megvalósíthatatlan. „Jellemző, hogy Robert Fico még a tárca rendszerszintű javaslatainak nyilvánosságra hozása előtt állt elő az ingyenebéd bevezetésével. Közben az iskolák felének nincs tornaterme, szeptemberben egymillió tankönyv hiányzott az iskolákból, a színvonal kétségbeejtő, az iskolák felszereltsége szánalmas, a pedagógusbérek alacsonyak. Az iskolai étkezdék szakácsnői pedig minimálbért kapnak” – mondta Gröhling.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

Saková rendőri osztályokat hoz létre a környezetvédelmi jellegű bűnözés ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?