Közélet

Igazgatót keres a KKA

Pozsony | Igazgatót keres a kulturális minisztérium a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) élére, melyről több kormánypolitikus a kulturális önrendelkezés megvalósulásaként nyilatkozott. Az MKP szerint azonban az alap távol áll a kulturális autonómiától.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. június 7. 17:34

A kulturális minisztérium tegnap hirdette meg a KKA igazgatói posztjának versenypályázatát, a felhívást saját honlapján is közzétette. Az új intézmény élére június 30-ig várják a jelentkezőket. A jelölteknek menedzseri készségekkel, ötéves vezetői tapasztalattal, valamint kisebbségi, kulturális és művészeti területen szerzett tapasztalatokkal kell rendelkezniük – közölte Zuzana Megová, a tárca művészeti és államnyelvi osztályának vezérigazgatója.

A jelölteknek be kell nyújtaniuk egy projektet, melyben felvázolják, hogyan képzelik el az alap igazgatását. A kiválasztás héttagú szakmai bizottság dolga lesz, a jelölteket nyilvánosan hallgatják meg június 11-én. A 2018-ra szóló első pályázati felhívásokat a tervek szerint az új igazgató vezette intézmény 2017 végén hozza nyilvánosságra.

A KKA-val kapcsolatban tegnapi sajtótájékoztatóján meglehetősen bírálóan szólalt meg Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke. Szerinte az új rendszer pozitívuma, hogy emelkedik a kisebbségi kultúrára szánt állami keretösszeg, ám leszögezte: a KKA szerinte távol áll a sokat hangoztatott kulturális önrendelkezéstől. Véleménye szerint jogi értelemben tulajdonképpen a kulturális minisztérium alatt működő költségvetési szerv, melyben a kisebbségeknek nincsenek választott képviselői, és melyre a minisztérium túl nagy hatással van. Ezzel szemben azonban a kulturális alapot törvény hozza létre, a kulturális tárcának pedig az igazgató kinevezésén kívül annyi hatása lesz az alap működésére, hogy a keretösszeg 20%-a terhére támogatási célokat fogalmazhat meg. A pályázatokat elbíráló öttagú tanács három tagját a kisebbségi szervezetek képviselői választják meg.

A keretösszegről Őry megismételte korábban is hangoztatott érvét: bár pozitív elmozdulás az emelkedés, Magyarországról a Bethlen Gábor Alapon keresztül tavaly mintegy 30 millió euró érkezett a szlovákiai magyar kulturális intézményekhez, és ebből több adó került a szlovák költségvetésbe, mint a KKA-n keresztül lehívható több mint 4 millió eurós kulturális keretösszeg a magyar kisebbség részére.

A Bethlen Gábor Alap támogatásairól teljes mértékben a magyar állam által kinevezett kuratórium dönt, a támogatások elosztásában csak az MKP véleményét kérik ki. A kisebbségi szervezetek nem szólhatnak bele az elosztásba. (fm, lpj)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.