Közélet

Idén is késve utalják a pénzt

Pozsony | Továbbra is késik a kisebbségi kulturális szervezeteknek jóváhagyott támogatások kifizetése. Az ok: a tavalyi pályázatok ellenőrzése közbeszerzési szempontból lassan halad. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos szerint augusztus végére kifizethetik a támogatások 70%-át.
Lajos P. János

2017. július 28. 17:09

A nemzeti kisebbségek kormánybiztosának honlapja szerint eddig mindössze 610 ezer eurót fizettek ki idén a 4,5 millió eurós kisebbségi kulturális támogatásokból. „A teljes pályázati összegnek mintegy 14%-át tudtuk átutalni, további 42% – 1,861 millió eurónyi támogatás – már olyan állapotban van, hogy a pályázók hamarosan megkapják a támogatást, ebből mintegy 500 ezer euró már úton is van” – tájékoztatta lapunkat Bukovszky László (Híd) kisebbségi ügyi kormánybiztos. Ezzel a pályázati keretösszeg 55–56%-át kaphatják meg a pályázók a következő napokban, ami még mindig elég alacsony, figyelembe véve, hogy a pályázatokat már márciusban elbírálták a szakmai bizottságok.
 
Bukovszky szerint a késést a kormányhivatal közbeszerzési osztályának ellenőrzése okozza: csak azoknak a sikeres pályázóknak fizethetik ki a támogatást, akiknek a tavalyi elszámolását a közbeszerzési osztály ellenőrizte. „Mindent megteszünk a gyors utalásért, de az a fájó, hogy a projektek csaknem 41%-a még mindig a közbeszerzési osztály ellenőrzésére vár – magyarázta a kormánybiztos. – Múlt héten született egy megállapodás a kormányhivatalban, ez alapján ígérhetem, hogy augusztus végére átléphetjük a 70%-os küszöböt.” Ezzel behoznák a tavalyi szintet.
 
A pályázatok ellenőrzése közbeszerzési szempontból Bukovszky szerint egy tavalyi törvénymódosítás eredménye, ami a pénzügyi ellenőrzéseket szabályozza. „A törvény alapján a kormányhivatal kiadott egy irányelvet, amely tartalmazza a közbeszerzési ellenőrzést is” – magyarázta Bukovszky. A hasonló célú támogatásokat nyújtó szlovák Művészeti Támogató Alapnak (FPU) azonban nincsenek ilyen gondjai, ott a kifizetéseket nem lassítja a közbeszerzési ellenőrzés. „Mi olyan szerződést kötünk a pályázókkal, amely kiköti, hogy be kell tartaniuk a közbeszerzési törvényt – magyarázta lapunknak Jozef Kovalčík, az FPU igazgatója. – A törvény betartása a pályázó feladata, mi nem vagyunk ellenőrző szerv a közbeszerzések szempontjából, nem ellenőrizzük, hogy betartják-e a közbeszerzési törvényt.” Szerinte ezt nem is tehetnék meg, erre nincs törvényi felhatalmazás. „Azt ellenőrizzük, hogy a támogatást hatékonyan használták-e fel, milyen áron vettek szolgáltatásokat, de a közbeszerzési törvény betartásának ellenőrzése a Közbeszerzési Hivatal feladata” – mondta az FPU igazgatója.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

koronavírus

WHO: 28 európai ország közül 19-ben a delta variáns domináns

parlament k

Folytatódik a parlament rendkívüli ülése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.