Közélet

Huzavona a Gombaszögi Tábor körül

Krasznahorkaváralja | Hiába kaptak rá Budapestről 54 millió forintot, nem adja el a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek a krasznahorkaváraljai autókempinget a helyi önkormányzat. Az ügyről hétfőn döntött a helyi képviselő-testület.
Szalay Zoltán

2015. december 6. 10:42

Októberben derült rá fény, hogy a Bethlen Gábor Alap 54 millió forint (kb. 174 ezer euró) támogatásban részesíti a Sine Metu Polgári Társulást, amely a Gombaszögi Nyári Tábor szervezője, a krasznahorkaváraljai táborhely megvásárlására. Az egyik legnagyobb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvény 2005-től egyéves megszakítással a krasznahorkai autókempingben zajlott. A tábor főszervezője, Orosz Örs már 2014-ben utalt rá, hogy szeretnék megvásárolni a táborhelyet, melynek fejlesztését a község évek óta hanyagolja, és az egyre növekvő rendezvény igényeit lassacskán nem tudja kiszolgálni. Néhány hónappal később az Orosz Örs vezette Sine Metu Polgári Társulás számára a külhoni magyar kultúra támogatásáért felelős Bethlen Gábor Alap Zrt. (BGA) 54 millió forintot ítélt meg a krasznahorkai táborhely megvásárlására és felújítására. 

Az ügy azért is visszhangot kapott, mivel Orosz Örs a Fiatal Függetlenek nevű formáció élén (melynek további tagjai között is vannak gombaszögi táborszervezők) elindult a Magyar Közösség Pártja (MKP) választási listáján.
 
A BGA támogatása kifejezetten a krasznahorkai tábor megvásárlására szól, ezért a helyi képviselő-testület döntése azt jelentheti, hogy a Sine Metu elesik a támogatástól. Orosz Örs lapunknak elmondta, tárgyalást kezdeményeztek a BGA-val az ügyben, de egyelőre még nem tudta megmondani, reális-e, hogy megváltoztatják a támogatás célját.

A krasznahorkaváraljai képviselő-testület az eladást elutasította, a hosszú távú bérbeadás lehetőségét azonban jóváhagyta. A gombaszögi szervezőkön kívül még egy kassai vállalkozó jelentkezett a telekért. 
 
Bollo Péter (Híd) krasznahorkaváraljai polgármester szerint a kempingből profitálnia kellene a községnek. „A táborhely rászorul egy nagy felújításra, amire a községnek nincs pénze – magyarázta Bollo. – Ha valamit parlagon hagyunk, akkor még jobban tönkre fog menni.” 
 
Gúnár Lajos önkormányzati képviselő az egyike volt azoknak, akik elutasították a kemping eladására vonatkozó kérelmet. „Amíg a község lakosai, a nép nem akarja, hogy eladjuk, addig én nem fogom támogatni az eladást” – indokolta döntését Gúnár Lajos.

Úgy tűnk tehát, hogy az önkormányzat elutasító döntése miatt nem sikerül megvennie a Gombaszögi Tábort szervező Sine Metu szervezetnek a kempinget, pedig pénze lenne rá. Orosz Örs főszervező szerint azonban nem a népakarat miatt került sor az elutasításra, hanem személyes konfliktusok állnak az ügy hátterében. 
 
„Mi egy kérdőíves felmérésben kimutattuk, hogy a lakosok többsége támogatja a kemping eladását, miközben a községben indított petíciót az eladás ellen a 3000-ből csak hetvenen írták alá” – mondta Orosz. Szerinte több dél-szlovákiai önkormányzattal is tárgyalnak a tábor átköltöztetéséről. Semmiképpen nem akarják azonban Nyugat-Szlovákiába hozni a rendezvényt. 

Orosz Örs cáfolta, hogy a Bethlen Gábor Alap által megítélt támogatásnak bármilyen köze lenne ahhoz, hogy az MKP listáján indulnak a parlamenti választásokon. 
 
„A látványtervek már tavaly ősszel készen voltak, én pedig már tavaly nyáron nyilatkoztam róla, hogy meg szeretnénk vásárolni a kempinget. Többéves előkészítés eredménye ennek a támogatásnak az elnyerése. A fő ok az volt, hogy a helyszín már nem felelt meg a követelményeknek, így lépnünk kellett” – magyarázta Orosz Örs. 

„Gombaszögön mindig ott szerepeltek a közélet szereplői mindkét oldalról, így nem is igazán értjük, miért merül fel ez a kérdés” – mondta lapunknak Bauer Ildikó, a Gombaszögi Nyári Tábor programigazgatója, aki szintén szerepel az MKP listáján.
 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
v
Frissítve

GALÉRIA+VIDEÓ: Tüntetnek az elnöki palota előtt, a tömeg eltorlaszolta az utat

koronavírus

Koronavírus: két beteg elhunyt, 49-cel nőtt a fertőzöttek száma

woman

Nem kell plasztika, elég a Pfizer-vakcina! - Több nő is azt állítja, hogy megnőtt a melle az oltás után

jóka-mensa

Fejlődő vallási turizmus

massz

Eltörte páciense gerincét egy ukrán masszőr - a nő belehalt a sérülésbe

Mohamed Aida

Tokió 2020 - Hetedik lett a női tőrválogatott, a rekorder Mohamed Aida is pástra lépett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.