Közélet

Húsz éve dúlt a kötőjeles háború

Pozsony | Idén lesz húsz éve, hogy megváltozott a Csehszlovák Szocialista Köztársaság neve. Előbb Václav Havel akkori elnök javaslatára kimaradt a megnevezésből a "szocialista" jelző, majd vita kezdődött, mi legyen az új hivatalos elnevezés.
TASR

2010. március 26. 12:25

bálna

Havel a "Csehszlovák Köztársaságot" javasolta, ám ez ellen elsősorban a szlovák politikusok emelték fel szavukat, mert a két világháború közti "republikára" és annak sokat kárhoztatott centralizmusára emlékeztette őket. Az első kompromisszumos megoldást 1990. március 29-én hagyta jóvá a Szövetségi Gyűlés: a csehek Csehszlovák Föderatív Köztársaságnak, a szlovákok - kötőjelesen - Cseh-Szlovák Föderatív Köztársaságnak (Cseh-Szlovák Szövetségi Köztársaságnak) nevezték a közös államot. Mivel az úgynevezett kötőjeles háború ezzel sem ért véget, április 20-án a Szövetségi Gyűlés a Cseh és Szlovák Föderatív Köztársaság (Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság) névalak mellett határozott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.