Közélet

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Pozsony | Hozzájárul az alapiskolák és a speciális alapiskolák számára jóváhagyott és ajánlott tankönyvek és munkafüzetek megvásárlásához az oktatási minisztérium. Ezt a tárca határozta meg a 2020/21-es tanévre az egyes iskolákra vonatkozóan a tanulók száma, a 2019. szeptember 15-i helyzet és a tanulónkénti hozzájárulás összegének alapján – mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.
TASR

2020. június 4. 14:44

Frissítve
Branislav Gröhling
- TASR-felvétel

Hozzájárulást nyújtanak az oktatási miniszter tájékoztatása szerint az alapiskolák 5. osztályának idegennyelv-tankönyveire, a szlovák tannyelvű speciális alapiskolák 1-10. évfolyamainak és a nemzetiségi iskolák tankönyveinek megvásárlásához. „A tankönyvpiac liberalizálása az oktatás fejlesztésének egyik legfontosabb eleme” – mondta az oktatási miniszter.

Idén 11,4 millió eurót kapnak az iskolák tankönyvvásárlásra. A tárcavezető közölte, ez eddig a legmagasabb összeg. „Egyelőre nem tudjuk teljes mértékben megnyitni a tankönyvpiacot. Felhívást kell közzétennünk a tankönyvek írására” – mondta a miniszter. Hozzátette, az oktatási minisztérium azt tervezi, hogy 2021. szeptemberéig nyitottá tennék a tankönyvpiacot az alapiskolák felső tagozatai számára is. Gröhling megjegyezte, az első évben a szlovák tanítási nyelvű iskolák átlagosan 44 eurót kapnak tanulónként, a második-ötödik évfolyamban ez az összeg 32 euró. „A kisebbségi iskolák tanulói ennek az összegnek az 1,5-szörösét kapják, azaz az elsősök fejeként 66, a második-ötödik évfolyam pedig tanulónként 48 eurót” – tájékoztatott a miniszter, és hozzátette, az összeget a tankönyvek piaci ára alapján határozzák meg.

A tankönyvvásárlásra nyújtandó hozzájárulás összegének megítélésekor a gyereklétszámot is figyelembe veszik, az összeget a fenntartón keresztül továbbítják az iskoláknak. „Ha az iskola önálló jogi szubjektum, akkor maga vásárolja meg a tankönyveket. Ha nem, akkor a fenntartó vásárolja meg a könyveket a hozzájárulásból” – magyarázta a miniszter.

Ha a hozzájárulás összege nem fedezi a költségeket, az iskola más forrásokat is felhasználhat. A tárcavezető elmondta, az iskolák megrendelhetik a kiadói portálon felsorolt tankönyveket, emellett a minisztérium az ingyenesen rendelhető kiadványok listáját is közzéteszi.

A fel nem használt összeget a fenntartón keresztül legkésőbb december 4-ig vissza kell küldeni.

Tankönyvek vásárlásakor az iskolák ugyanazokat a szabályokat követik, mint minden más vásárláskor. A miniszter úgy véli, abbamarad végre az olyan tankönyvek vásárlása, amelyekre az iskoláknak nincs szükségük. Rámutatott, hogy az iskolai raktárak tele vannak felesleges tankönyvekkel, azokat pedig, amelyekre valóban szükség van, sokszor a szülőknek kell megvásárolniuk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.