Közélet

Hónapok óta húzódó vita az abortuszról

Pozsony | A kedden kezdődött parlamenti ülésen négy, a művi terhességmegszakítást érintő törvényjavaslatról is tárgyalnak a képviselők. Az OĽaNO listáján parlamentbe jutott honatyák módosító javaslatát minden bizonnyal elfogadják, holott az SaS képviselői is kritizálták. Tiltakozásképpen utcára vonultak.
Szalay Hajnalka

2020. július 9. 15:00

tunti
Kedden több százan vettek részt a női jogokat képviselő, „Nem leszünk csendben“ elnevezésű megmozduláson (TASR-felvétel)

Az OĽaNO frakciójában induló Keresztény Unió képviselői törvényjavaslatukkal a művi terhességmegszakítást mérlegelő nőket célozzák meg.

A módosítás értelmében az abortuszt kérvényező nők 48 óra helyett 96 óráig változtathatnák meg a döntésüket. Ez azt is jelenti, hogy a kérvény benyújtása után négy napig nem végezhetik el a beavatkozást. A képviselők az ez idő alatt történő tájékoztatás minőségén is változtatnának, és javasolni fogják, hogy tiltsák be a művi terhességmegszakításokról szóló reklámokat. Végezetül pedig kötelezővé tennék, hogy két orvosi szakvélemény is megerősítse: a terhesség veszélyes az anya vagy a magzat életére. 
 

Szigorítanának a pártok az abortusz szabályain

2020. június 19. 19:05

Szigorítanának a pártok az abortusz szabályain

Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS európai parlamenti képviselője, valamint párttársa, Jana Cigániková úgy véli, hogy a javaslat korlátozza a nők abortuszhoz való hozzáférését.

„Az Egészségügyi Világszervezet is azt mondja, hogy a várakozási idő módosítása semmi más, mint a nők akadályozása”

– mondta Nicholsonová, aki attól tart, hogy a nők számára kötelező tájékoztatás során felnagyítják az abortusz következményeit.

Cigániková hozzátette, azt szeretné, ha a javaslat a második olvasatban bővülne a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés kiterjesztésére vonatkozó részekkel, valamint a szexuális nevelésről szóló passzusokkal. „Ezek azok az óvintézkedések, amelyeknek köszönhetően csökken az abortuszok száma” – véli a képviselő. Tiltakozásképpen mindketten részt vettek a kedden tartott pozsonyi megmozduláson, amelyet nőjogi szervezetek rendeztek, felhívva a figyelmet a nők emberi méltósághoz való jogának a megsértésére. 

Jogi kérdés?

A művi terhességmegszakítás kérdését általában az értékrendbeli kérdések közé sorolják, de egyesek szerint a nőket érintő alapvető jogi kérdés.

„Az érvényben lévő alkotmányunk nem említi, hogy a magzatnak lenne élethez való joga, hiszen ahhoz, hogy erre szert tegyen, meg kell születnie. Viszont az alkotmány kimondja azt is, hogy az élet már a megszületés előtt is méltó a védelemre. Tehát a magzat státusza az alkotmány által védve van, de nincs jogalanyisága, nem jogképes”

– magyarázta lapunknak Lucia Berdisová, a Szlovák Tudományos Akadémia Jogi Intézetének munkatársa.

Marek Domin, a pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Kara Alkotmányjogi Tanszékének docense szerint az alkotmány védi a nők magánélethez való jogát is, akárcsak a meg nem született gyerekek jogait is.

„A nőknél a saját jogukról van szó, de a meg nem született gyermekeknél értékről, amelyet az államnak védenie kell. Ezek a gyakorlatban szembe kerülhetnek egymással, és a parlamentnek mint törvényhozó szervnek a feladata egy olyan törvény elfogadása, amely biztosítja az egyensúlyt a nők jogai és a gyermekek védelme között”

– nyilatkozta a docens. Hozzátette, korábban már az Alkotmánybíróság is kifejtette, hogy a bármikor és bármilyen körülmények között elvégezhető művi terhességmegszakítás és az abortusz teljes betiltása sem lenne összhangban az alkotmánnyal. 

A fogantatástól számítva

Berdisová hangsúlyozta: a parlamentben kialakult vita a művi terhességmegszakításról nem korlátozódik arra a kérdésre, hogy a magzatnak van-e élethez való joga. A szakértő úgy véli, ezzel csak redukálják a problémát.

„Egy ilyen változtatáshoz alkotmányos többség, azaz 90 képviselői szavazat kellene, és kérdéses, hogy az alkotmány szövegének ilyen jellegű módosítása automatikusan lényegi változással járna-e. Úgy gondolom, hogy a művi terhességmegszakítás így is lehetséges lenne, de feltételezhetően kevesebb nőnek engednék meg. Minden a megfogalmazástól függene” – tette hozzá Domin.

Berdisová azzal egészíti ki, hogy a hazai és a külföldi standardok közé tartozik, hogy a nőknek joguk van arra, hogy tiszteletben tartsuk emberi méltóságukat, függetlenségüket, szabadságukat, valamint érvényben van az egyenlőség elve is. „A terhességről és a gyerekvállalásról való szabad döntés ezek eredménye.

Segítenünk kellene a nőknek a döntésben, de nem azzal, hogy sarokba szorítjuk őket a várakozási idő meghosszabbításával, nem is azzal, hogy érzelmileg zsaroljuk őket a magzatról készült fényképpel, s nem is a beavatkozásról szóló, orvosi szempontból nem korrekt tájékoztatással”

– véli Berdisová, aki szerint mindez annak az eredménye, hogyan tekintünk a nőkre. „Ha a nőkre úgy néznénk, mint értelmes, magabiztos, cselekvőképes emberi lényekre, akkor nem a művi terhességmegszakítás feltételeinek szigorításáról beszélnénk, hanem például arról, hogyan lehetne törvényileg segíteni a munka és a magánélet harmóniáját, vagy hogyan szavatolhatnánk, hogy a nőknek szülés után ne csökkenjen a fizetésük, de beszélhetnénk a szülések minőségének javításáról és a szülés utáni gondoskodásról is” – zárta a SAV munkatársa.

Abortuszkérdésben a lengyel úton

2020. május 25. 11:00

Abortuszkérdésben a lengyel úton

Elégedett közvélemény

Az abortuszról szóló vita már hónapok óta terítéken van, holott az emberek elégedettek a jelenlegi szabályozással. Az IVO társadalomkutató intézet által rendelt reprezentatív felmérés szerint a lakosság pusztán 17%-a szigorítaná az abortuszról szóló törvényt. Az emberek több mint fele gondolja, hogy nincs szükség változtatásokra, 19% pedig enyhítene a szabályokon. A legnagyobb mértében (47%) a parlamenten kívüli KDH szavazói szigorítanák a törvényt, őket követik a Smerre voksolók (28%), majd a Kotlebáékat választók (24%). Ezzel ellentétben a Za ľudí szavazói azok, akik legelégedettebbek (75%) az érvényes szabályozással, őket követik a Progresszív Szlovákiára (68%), az SaS-re (60%) és az OĽaNO-ra (59%) voksolók.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.