Közélet

Ma elnököt választunk. Íme néhány hasznos tanács a szavazáshoz

Pozsony | Ma reggel országszerte 7 órakor nyitnak a szavazóhelyiségek, 22 óráig adhatjuk le voksunkat a tizenhárom államfőjelölt egyikére.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 16. 06:30

Az államfőválasztáson csak 18 évnél idősebb lakosok vehetnek részt, illetve azok, akik ma töltik be 18. életévüket. Érvényes személyi igazolvánnyal és útlevéllel szavazhatunk, ha épp készül az új igazolványunk, akkor azt a dokumentumot kell magunkkal vinnünk, amelyet ideiglenesen kiállított a rendőrség. 

A szavazólapon abc-sorrendben összesen tizenöt államfőjelölt nevét találjuk. Ez azt jelenti, hogy a névsorban Menyhárt József és Robert Mistrík neve is szerepel, pedig időközben mindketten visszaléptek. Ha valaki mégis rájuk adja le voksát, a szavazata érvénytelen lesz.

Minden államfőjelölt neve előtt egy sorszám található. A szavazás során az általunk kiválasztott jelölt sorszámát kell bekarikázni. Érvénytelen lesz a szavazólap, ha egynél több jelölt sorszámát karikázzuk be, és akkor is, ha egyetlen jelöltet sem karikázunk.

Ha véletlenül megtévedünk, és rossz jelöltet karikáztunk, semmiképpen ne módosítsuk a szavazólapot. Ilyenkor az a legjobb megoldás, ha a választási bizottságtól pótszavazólapot kérünk. A vonatkozó szabályok értelmében minden szavazásra jogosult választó kaphat második szavazólapot, ha az elsőt elrontotta, hogy a szavazata biztosan érvényes legyen.

A szavazólapot karikázás után be kell helyeznünk egy borítéka, a borítékot le kell zárni és a választási bizottság tagjainak jelenlétében kell bedobnunk az urnába. Az a szavazólap is érvénytelennek számít, melyet nem borítékba helyezve dobnak az urnába.

Az államfőválasztáson külföldről nem vehetünk részt. Szavazóigazolvánnyal az ország bármely szavazóhelyiségében voksolhatunk. Ha a mai voksolás során egyik jelölt sem szerzi meg a szavazásra jogosult polgárok több mint 51 százalékának támogatását, március 30-án sor kerül az államfőválasztás második fordulójára. A második körbe a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt kerül. A választással kapcsolatos tudnivalókról a 2. oldalon olvashatnak. (ie, sza)

Választási útmutató

Olvasóink zöme gyakorlott szavazó, ám a zökkenőmentes voksolás végett nem árt feleleveníteni a legfontosabb tudnivalókat.

Először is: ahhoz, hogy a szavazat érvényes legyen, még mielőtt elindulunk a szavazóhelyiségbe, ellenőrizzük, megvan-e minden, amire szükségünk van, például személyi igazolvány, választási igazolvány, szemüveg. Alapszabály, hogy az urnához járuló személy a szavazás pillanatában már betöltötte 18. életévét.

Voksolni az egész ország területén bárhol lehet – a lakhely szerint illetékes szavazóhelyiségben vagy másik községben, az utóbbi esetben azonban fel kell mutatni a korábban kiváltott választási igazolványt. Ha kiderül, hogy valaki a lakhelye szerinti jó szavazóhelyiségbe ment, csak nem szerepel a polgárok jegyzékében, a választási bizottságnak kötelessége beírni őt a jegyzékbe.

Külföldről nem lehet postázni a voksot. Azok a szlovákiai állampolgárok, akiknek Szlovákiában nincs állandó lakhelyük, úgy szavazhatnak, hogy szombaton ideutaznak, és bemennek akármelyik szavazóhelyiségbe (pl. az egyik határ menti községben), útlevelük felmutatása után a választási bizottság beírja őket a választópolgárok jegyzékébe, és lehetővé teszi számukra a voksolást.

A szabadságvesztésre ítéltek nem, de a vizsgálati fogságukat töltő személyek részt vehetnek a választáson – a börtönökben e célból külön választóhelyiséget alakíthatnak ki, ha ott legalább 100 választópolgár van. Ugyanez érvényes a szociális és egészségügyi intézményekre. 

A legfontosabbak

1. Hogyan néz ki a szavazólap?
A lapon az összes jelölt neve ábécésorrendben szerepel. A szavazólapot ellátták a Központi Választási Bizottság és a község pecsétjével. A jelölt vezetékneve előtt egy sorszám van. 

2. Mikor szavazhatunk?
A választás egynapos, csak március 16-án, szombaton voksolhatunk 7.00-tól 22.00-ig. Szükség esetén a polgármester elrendelheti, hogy már korábban megnyissák a szavazóhelyiséget, az esti tíz órai záráson azonban nem lehet változtatni.

3. Hogyan szavazunk?
A választási helyiségben személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazoljuk a személyazonosságunkat. A választási bizottságtól kapunk egy szavazólapot és egy borítékot, mellyel elvonulunk a szavazófülkébe. Kiválasztunk egy jelöltet, és bekarikázzuk a sorszámát. A szavazólapot betesszük a borítékba, és leragasztjuk. Kijövünk a szavazófülkéből, és a borítékot a választási bizottság jelenlétében bedobjuk az urnába.

4. Mentőöv a feledékenyeknek
Aki nem találja a személyi igazolványát vagy az útlevelét, illetve a szavazóhelyiségben veszi észre, hogy otthon felejtette az iratait, és a választási bizottságból senki nem ismeri, másik két személlyel tanúsíthatja a személyazonosságát.

5. Segítséggel szavazni 
Az, aki egészségi állapota miatt korlátozott, esetleg idős és egyedül nem képes kitölteni a szavazólapot, segítséget kérhet. Segítője elkísérheti a szavazófülkébe, és az utasításai szerint kitöltheti a szavazólapot. Ha kell, az urnába is bedobhatja helyette a borítékot. A segítő személy semmiképpen sem lehet a választási bizottság tagja. Ha valaki ágyhoz kötött fekvőbeteg, megkérheti a lakhelye szerinti körzeti választási bizottságot, hogy küldjön a lakására egy mozgóurnát. Ilyenkor két bizottsági tag házhoz szállítja a szavazólapot, a borítékot és az urnát, és a polgár otthon szavazhat, miközben a bizottsági tagok ügyelnek arra, hogy a voksolás titkos legyen.

A leggyakoribb hibák 

Ahány választás, annyiféleképpen kell szavazni, hol karikázunk, hol ikszelünk, hol egész cédulát kell kiválasztani. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy rosszul jelöljük meg a kiválasztott személyt, s amikor ezt egyesek tudatosítják, még össze is firkálják a szavazólapot, pedig így a voks érvénytelen! Ha rosszul töltöttük ki a szavazólapot, ne javítsuk ki, kérjünk a választási bizottságtól pótszavazólapot. Ezt egyébként gond nélkül meg kell kapnunk. 

Aki nem biztos a dolgában, mielőtt igazolja magát a választási bizottság előtt, a szavazóhelyiségben érdemes megnézni a kifüggesztett mintát, hogyan kell kitölteni a szavazólapot. Olvassa el a szavazási útmutatót, és ha valami nem világos, kérdezze meg a választási bizottságot! 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?