Közélet
- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Hogyan látják ismert szlovákiai magyarok a Pellegrini-kormányt?

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 23. 12:05

Hogyan látja az új kormányt Németh Zoltán, Lacza Tihamér, Kotiers Róza, Tokár Géza, Tóth Tibor, Csehy Zoltán, Lovász Bálint és Zászlós Gábor?

Németh Zoltán 

egyetemi oktató 


Egyetlen olyan kormányt sem tartok per pillanat megbízhatónak, amelyben a Smer benne van. Habár történt egy kis változás, de a kormánytagok többsége ugyanaz, így kicsi az esélye annak, hogy valódi változás következzen be a kormány munkájában. 

Lacza Tihamér 

író, újságíró 


Ha kerékpárról lenne szó, nyugodtan mondhatnánk, hogy csak megreparálták, néhány csavart kicseréltek, de a két végét ugyanaz a személy fogja majd. Az új miniszterekről nem sokat tudok, de Gál Gábor már egyszer cserbenhagyta Malina Hedviget, nehogy most már az egész országgal is ezt tegye igazságügyi miniszterként. A kulturális tárcát vezető miniszter asszony bizonyára jó rádiós volt, de az kérdéses, hogy a regionális politikából át tud-e lépni a nagypolitikába. Druckernek belügyminiszterként csak drukkolhatunk, de Augiász istállójának a kitakarításához Heraklésznek egy egész folyót kellett „mozgósítania”, itt Szlovákiában pedig a szelek járását kellene legalább megfordítania ahhoz, hogy a bűz eltűnjék. 

Sikerülhet-e? Nem hinném, legalábbis ma még nem. Sajnos az előrehozott választások sem oldanának meg automatikusan semmit. Az ellenzék soraiban is elég sok sáros ember van. A társadalmat lassan 25 éve – amikor Mečiar 1994 őszén ismét hatalomra került – egyfolytában fertőzi a politika, és a politikusoknak sem sikerül ezen változtatni, mert sokszor ők jelentik a problémát. És itt a kör reménytelenül bezárul. 

2018. március 22. 10:13

Fico befejezte, Pellegrini az új miniszterelnök

Kotiers Róza 

a Diákhálózat vezetője 


Ez nehéz kérdés, túl gyorsan történtek az események ahhoz, hogy jó ítéletet tudjak mondani. A tüntetéseknek, melyekhez a Diákhálózat is hozzájárult, az volt a céljuk, hogy Szlovákia tisztességesebb legyen. Nagy kérdés, hogy az új kormány mennyire felel meg ennek a kritériumnak. Az, hogy a kormányt az eddigi koalíciós partnerek állították fel, nem jósol semmi jót – mert ott van az a tényező, hogy ha eddig történtek korrupciós ügyek, mi a garancia arra, hogy ugyanezekkel a pártokkal ez nem fog megismétlődni. 

Sokszor megjelenik a hírekben az is, hogy Pellegrini csak báb lesz Fico kezében… A legigazságosabbnak az előrehozott választásokat tartottuk volna, egy ilyen szintű válságra ez lett volna a legtisztább megoldás. Alapvetően örvendetes, hogy Robert Kaliňákot és Robert Ficót lecserélték, és az, hogy lecserélődtek bizonyos miniszterek, pozitív dolog, de ezek még csak a legalapvetőbb lépések voltak. Nem biztos, hogy ettől már tisztességesebb Szlovákiában élhetünk. 

Tibor Gašpar rendőrfőkapitány például még mindig a helyén van, ami kizárja, hogy az új kormánynak bizalmat lehessen szavazni. 

Tokár Géza 

a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője 


Az új kormány önmagában véve semmivel sem megbízhatóbb, mint a régi, ugyanis a miniszterek között nem ül olyan politikus, aki a hitelesség garanciája. A megbízhatóság felé tett lépéseket azonban az új kormány elvileg megteheti: lecserélhetik a korrupt rendőrök, ügyészek állományát, előremozdulhat a korrupciós ügyek kivizsgálása, elkaphatják Ján Kuciak gyilkosait. 
Minderre azonban nagyon kevés esély van. 

2018. március 23. 07:11

A főtüntetést lefújták, de sokan így is utcára mennek ma

Tóth Tibor 

a Komáromi Jókai Színház igazgatója 


Nagyon vissza kell fognom magam, hogy szalonképesen fogalmazzak ebben a kérdésben. Én is csatlakoztam a Tisztességes Szlovákiáért! 

mozgalomhoz, mert egyetértek a célkitűzéseivel. Ami a Kuciakgyilkosság óta kiderült a kormányunkról, arra egyetlen tiszta megoldás lett volna: az elegáns távozás, majd az előrehozott választások, a rendszer restartolása. Nem elég megmosni a kezünket, itt már egy jó forró fürdőre lett volna szükség. Nem hiszek a kormány újraszervezésében; ahogy ezt koncepciózusan lebonyolították, annak egy célja volt: ugyanazok maradnak döntő szerepben, ha nem is pozícióban. 

Csehy Zoltán 

egyetemi oktató 


Az eseményeket kicsit távolabbról figyelem, mivel néhány hónapja Svájcban tartózkodom. Annyira részletekbe menően nem követtem az eseményeket, de őszintén szólva nem vagyok lelkes. Azt vártam, hogy előrehozott választások lesznek, és ezt követően rendeződnek a dolgok. 

Lovász Bálint 

a Főiskolai Hallgatói Tanács elnöke 


Történt egy lépés előre, Andrej Kiska végül rábólintott az új kormányra, és számunkra az államfő egyfajta iránytűt jelent a morális és szakmai döntésekben. Ám még mindig nem így képzelném el Szlovákiában a jövő kormányát. Továbbra is olyan emberek vannak benne, akikhez komoly problémák köthetők, ilyen például Ján Richter szociális miniszter is. Az is óriási kár, hogy Lucia Žitňanskának mennie kellett, mert ha valaki jó miniszter volt, és megvolt benne a potenciál, hogy korrupciós ügyektől mentesen, magas szakmai színvonalon dolgozzon, akkor ő volt az. Azt sem mondom, hogy elégedettek vagyunk Martina Lubyová oktatási miniszterrel, de maradása egyfajta stabilitást jelent számunkra, mert tovább tudunk dolgozni a már elkezdett témáinkon, például a főiskolai törvény módosításán. Peter Pellegrinivel szemben komoly az aggodalom részemről, mert egy hullámhosszon voltak Ficóval, ami a kommunikációs stratégiát illeti. Én elvárnék tőle egy bocsánatkérést vagy egy korrekciót a sorosozás kapcsán, és elvárom a kormánytól is, hogy elnézést kérjenek az összeesküvés-elméletek miatt, és elítéljék azokat. 

Zászlós Gábor 

üzletember, volt miniszterelnökhelyettes 


Én megadom a bizalmat a kormánynak arra, hogy bizonyítson. 

A megbízhatóság ugyanis egy kormány esetében mindig hipotetikus. De azt nem lehet megkérdőjelezni, hogy alkotmányos alapon áll. Azzal, hogy a köztársasági elnök úr két héttel ezelőtt úgy viselkedett a képernyőn, a nyilvánosság előtt, mint egy ellenzéki pártvezér, az alkotmányos kereteket túllépte. Ha ugyanis a parlamentben megvan a szükséges támogatás, és ezt a kormány bizonyítani tudja, én azt gondolom, hogy a továbbiakban is meg kell adni neki a lehetőséget. 

Bizonyítsák be akár azt is, amit az utca elvár tőlük, vagyis, hogy megtisztuljon a közélet. Végtelenül sajnálatos, ami Ján Kuciakkal és Martina Kušnírovával történt, de az elnök úr nem azt mondta, amit mondania kellett volna. Az első szó a fiatalok halála kapcsán az áldozatokat, a szülőket, az újságírókat illette volna, másodszor azt kellett volna elmondania, hogy a bűnüldöző szerveknek mindent meg kell adni, hogy mielőbb ki tudják vizsgálják az ügyet, végül pedig az lett volna a köztársasági elnök kötelessége, hogy nyugalomra intse a lakosságot. Ez utóbbit nem tette meg. Ez nem azt jelentette volna, hogy a politikai véleményeket nem akarja figyelembe venni. (ie, fm, lpj, as)
 

Önnek ajánljuk