Közélet

Hogyan is osztják a pénzt a KKA-ban?

Pozsony | A médiában nemrég olyan hírek jelentek meg, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) romákat támogató pályázatai körül összeférhetetlenség gyanúja merült fel. A pénzosztás körülményeiről megkérdeztük Molnár Norbertet, a KKA igazgatóját.
Nagy Roland

2020. július 11. 08:00

Molnár Norbert
Molnár Norbert, a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatója - Somogyi Tibor felvétele

A roma projekteket idén három különböző bizottság bírálta el a Kisebbségi Kulturális Alapnál: az első az oktatásra vonatkozó pályázatokkal foglalkozott, a második az irodalmi és a kiadói tevékenységeket értékelte, a harmadik pedig főleg a zenei, színházi és képzőművészeti projektre koncentrált. Mindhárom bizottságnak öt tagja volt. Az aktuality.sk beszámolója szerint a tizenöt tagból öten korábban a szlovák közszolgálati televízió (RTVS) roma kisebbségi műsorain dolgoztak, vagyis munkatársak voltak. Az összeférhetetlenség gyanúja abból fakad, hogy az említett bizottsági tagok is nyújtottak be pályázatokat a KKA-hoz, amelyeket egy másik bizottságban tevékenykedő, volt munkatársuk bírált el. Ezek a projektek szinte kivétel nélkül sikeresek voltak. 

Fontos a hozzáadott érték

A bizottsági tagok azt állítják, hogy nincs szó összeférhetetlenségről, hiszen a projekteket kizárólag szakmai alapon bírálták el, és a döntésnél nem befolyásolta őket, hogy korábban munkatársak voltak.

Az üggyel kapcsolatban felkerestük a KKA igazgatóját, Molnár Norbertet, aki lapunknak elmondta: ugyan nem elhanyagolható kérdés, hogy ki dönt a pályázatokról, azonban sokkal fontosabb azzal foglalkozni, hogy a pályázat milyen.

„A kisebbségi kultúra szempontjából az a leglényegesebb, hogy az egyes pályázatok mennyi hozzáadott értéket nyújtanak az adott kisebbség számára. Én azt gondolom, hogy az említett roma pályázatok nagyon is rendben voltak”

– magyarázta a KKA vezetője.

Molnár Norbert

Utólagos ellenőrzés

A gyanúba keveredett bizottsági tagok közül volt olyan, aki egy roma színdarab megírására vállalkozott (a pályázaton 8100 eurót nyert el), mások pedig egy dokumentumfilm-forgatásról szóló projekttel nyertek el támogatást.

„Itt nem arról beszélünk, hogy valahová elfolyt a pénz, hanem arról, hogy releváns pályázatokat támogattunk. Azt persze nem szokás nézni, hogy milyen pályázatok nyertek, csak azt, hogy ki osztotta szét őket”

– vélekedett Molnár, majd hozzátette: a támogatások útja nem ér véget azzal, hogy a pénzt kiosztották, hiszen utólag is átvizsgálják, milyen projektek születtek a kiosztott összegekből. 

Korábban már ráfáztak

A KKA-nál már korábban is előfordult, hogy egy támogatásért vissza kellett kérniük a pénzt, mert nem használták fel megfelelő módon. Ezek közül az egyik nagyobb médianyilvánosságot is kapott, mégpedig a roma rádió, amelyről korábban szintén az aktuality.sk számolt be. A projekt egy roma kultúrával foglalkozó rádió elindítását célozta meg, de a több mint 100 ezer euró értékű támogatást a gyanús üzleti háttér miatt végül le kellett állítani. Molnár ezzel kapcsolatban nem árult el bővebb részleteket.

„Még folyik az ellenőrzés, így egyelőre nem lenne helyénvaló erről beszélni”

– mondta a KKA igazgatója.

Szűk kulturális tér

Arra a kérdésre, hogy a bizottságban miért ülhetnek olyan tagok, akik korábban munkatársak voltak, Molnár azt felelte, hogy a bizottsági tagok kiválasztásánál rendkívül szűk a mozgástere.

„A kisebbségi kultúrával nálunk igen kevesen foglalkoznak, ez nagyon szűk kör. Itt mindenki ismer mindenkit”

– fejtette ki Molnár. Elmondta, éppen ezért határoztak úgy, hogy az egyes bizottsági tagok is adhatnak be pályázatot, de csakis akkor, ha az ő projektjüket egy másik bizottság bírálja el. 

„Ha ezt nem így csinálnák, akkor egyszerűen nem léteznének bizottságaink. Ha nem ültetnénk hozzáértő embereket a bizottságokba, akkor az lenne a probléma, hogy dilettánsok döntenének a támogatások sorsáról. Ha viszont nem fogadunk el tőlük pályázatokat, akkor pedig nagyon professzionális és hasznos projektektől esne el a kisebbségi kultúra”

– zárta az alap vezetője

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Izsa

30 tonna szemetet szedtek össze a Duna mellől

*

Orbán Viktor: Nem fogom magamra venni a szlovák politika problémáit

Michal Aláč
Frissítve

Čaputová kinevezte Michal Aláčot a szlovák titkosszolgálat élére

koronavírus

Koronavírus: 34 beteg elhunyt, 343 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

Kancel Ottó

Kancel Ottó: Helyem van az NB I-ben

Antony Blinken

Az amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Ukrajnát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.