Hlina szerint Érsek ignorálja az autópálya északi szakaszát a magyarok miatt

Alojz Hlina

Alojz Hlina, a KDH elnöke felszólította Érsek Árpád közlekedésügyi minisztert (Híd), hogy ne hagyja figyelmen kívül a Pozsonyt és Kassát összekötő autópálya északi szakaszát. Ahogy azt Hlina pénteki sajtótájékoztatóján Pavol Zajac alelnökkel együtt elmondta, Érsek politikai és gazdasági okokból előnyben részesíti a déli szakaszt.

"Az autópálya sajnos a politika áldozata lett. Három szakasz van – az északi, a déli és a magyar. Ami az északit illeti, már nem hiányzik sok a befejezéséhez. A gond csak az, hogy a Most-Híd nem vesz tudomást róla. Véleményünk szerint a déli szakasz fontosabb a pártnak, mivel ott számíthat szavazókra. A magyar szakasz pedig a magyaroknak fontos. Az északi viszont az egész országnak"

– mondta.

A KDH képviselői szerint az autópálya a tervezett 2026-os befejezésnél sokkal később lesz kész. Szerintük meg kell erősíteni a munkálatokat.

Kapcsolódó cikkünk

Arra is felhívták a figyelmet, hogy gond van egyes szakaszok építésével, ilyen például a Felsővisnyó (Višňové) és Čebrať alagutak, a Gombás-Ivachnófalu szakasz (Hubová-Ivachnová), vagy az Eperjes-nyugat, Eperjes-dél elkerülőutak (Prešov). „Elméletileg 2028-ra befejezhetnék a munkálatokat, a magyar fél azt ígéri, hogy 2022-re befejezi. Van, aki azt szeretné, hogy az útvonal Budapesten keresztül vezessen. Amint láthatjuk, nemcsak technikai, hanem politikai érdekek is közrejátszanak. Úgy tűnik, mintha a Most-Híd versenyezne Orbán Viktorral, hogy ki építi meg hamarabb, és ki dicsekedhet el a kész magyar, illetve déli szakasszal" – mondta Hlina.

A Közlekedésügyi Minisztérium szerint az állításoknak nincs igazságalapja. „A KDH értelmetlenségeket állít, hogy felhívja magára a figyelmet, és ezt tényekkel is lehet igazolni. A közlekedésügyi miniszter újra elindította a Čebrať alagút kiépítését (Gombás-Ivachnófalu D1-es szakasz), megoldotta a hiányzó környezetvédelmi engedélyek (EIA) ügyét, és megkezdte az Eperjes-nyugat, Eperjes-dél, valamint a Budamér-Magyarbőd (Budimír–Bidovce) szakaszok kiépítését. Emellett erősen szorgalmazza a felsővisnyói alagút zsolnai szakaszának befejezését" – nyilatkozta a TASR-nek Karolína Ducká, a tárca szóvivője. Azt is hozzátette, hogy már folyamatban van az utolsó hiányzó szakasz, a Nagyturány-Gombás (Turany-Hubová) előkészítése, amelyhez már a környezetvédelmi engedélyek is megvannak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?