Közélet

Híd: kudarc a tömbben élő magyarság körében

Visszaütött, hogy lassan egy évtizedes működése során sem tudott komoly regionális struktúrákat kiépíteni a párt.
author
Finta Márk

2017. november 6. 09:29

Bár a Híd egy képviselői hellyel többet szerzett, mint 4 éve, Nagyszombat megyében nagy vereségbe szaladt bele. 
 
A Híd régiós struktúráinak gyengesége miatt, valamint az MKP-val kútba esett tárgyalások után egy kicsit „elengedte” a megyei választást – legalábbis erről szólt a szóbeszéd a háttérben. Mindazonáltal ez nem teljesen igaz, a Híd ugyanis viszonylag sok pénzt és energiát fektetett a megyei kampányba és fiatal jelöltjeinek építésébe. Ez leglátványosabban Nagyszombat és Kassa megyében nyilvánult meg, ahol a pártnak megyei elnökjelöltjei voltak. 
 
Kassa megyében a Híd váratlanul jól szerepelt, hat megyei képviselőjük van, és Pataky Károly elnökjelölt csaknem 15 ezer szavazatot szerzett – elképzelhető, hogy ennek eredményeképp nem lett megyefőnök a smeres Richard Raši, aki nagyon szorosan, kevesebb, mint ezer szavazattal maradt alul az ellenzéki Rastislav Trnkával szemben. 
 
Más magyarlakta megyékben azonban a Híd nem szerepelt fényesen, és ez látványosan megmutatkozott Nyitra és Nagyszombat megyében. Előbbiben a párt az MKP-s Farkas Iván helyett Milan Belica mögé állt be, és a Smerrel és az SNS-szel indított közösen képviselőket – bár így a Hídnak koalícióban mondhatni megyeelnöke van, sok erőt nem tudnak mögé állítani. A kormánypártok közös listája ugyanis a leglátványosabban a komáromi választási körzetben bukott el: itt csak Jobbágy József jutott be a megyei testületbe, a többi jelölt messze a középmezőnyben végzett, több független induló is megverte őket. 
 
Nagyszombat megyében a Híd szempontjából még súlyosabb vereség született, itt kizárólag Galántán sikerült bejuttatni egy jelöltet Ervin Chomča személyében. A dunaszerdahelyi választási körzetben Rigó Konrád ugyan csaknem 5600 karikát kapott képviselőjelöltként, ám így is csaknem 700 szavazattal maradt le a 8., még bejutó helyről. 
 
A galántai választási körzetben Chomča csaknem 3500 karikával került bejutó helyre, ám Csady Zsuzsa, a párt járási elnöke és Gál Gábor, a Híd parlamenti frakcióvezetője 3200 szavazattal már lemaradt a bejutást érő helyekről. 
 
Rigó Konrád elnökjelölti kalandja sem sült el jól. Rigót a Híd nem feltétlenül azért indította, hogy győzzön, inkább a fiatal jelölt megméretése, építése volt a cél, és nyilván közrejátszhatott Berényi József MKP-jelölt megszorongatása is. Rigó, aki a kezdeti, mérsékelt hangvételű kampánya után kifejezetten támadó jellegűre vette a figurát, nagyon nagy különbséggel vesztette el külön harcát Berényi Józseffel: 5,61 százalékot és 6362 szavazatot gyűjtött be az MKP-s jelölt 17,14 százalékával és csaknem 20 ezer szavazatával szemben, ezzel a negyedik helyen végzett. Ebben az eredményben nagy valószínűséggel közrejátszott, hogy a választók nem igazán értékelték a konfrontatív kampánystratégiát.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.