Közélet

Híd: A nemzetiségi színházak jogállásának megváltozása precedensnek tekinthető

Pozsony | A Híd párt tudatosítja, hogy a módosító javaslatot, melyet három képviselője dolgozott ki, és amelynek értelmében a nemzetiségi színházak a megye fennhatósága alól állami fennhatóság alá kerülnének, egyesek precedensnek tekinthetik a megyei önkormányzatok hatáskörének csökkentésére.
TASR

2018. október 11. 13:37

Illusztrációs felvétel - TASR/AP-felvétel

A párt az önkormányzatiság elvét a demokratikus rendszer egyik legfontosabb alappillérének tekinti Szlovákiában, és teljes mértékben támogatja a regionális önkormányzatokat, mint a régiófejlesztés pótolhatatlan zálogait. Erről Debnár Klára, a Híd koalíciós párt szóvivője tájékoztatott szerdán. 

„A nemzeti kisebbségek kultúráját azonban össztársadalmi jelentőségű kérdésnek tartjuk, ebből kifolyólag pedig az állam szerepét ezen a területen elementáris fontosságúnak tekintjük” – tette hozzá a szóvivő. Elmondása szerint a párt tudomásul veszi az érintett felek, a koalíciós partnerek és a megyei önkormányzatok vezető képviselőinek álláspontját. A Híd továbbra is tárgyal, és olyan megoldást keres, amely garantálja a nemzetiségi művészeti egyesületeknek a társadalmi és az anyagi elismerést.

 

2018. október 10. 12:31

Pellegrini: A nemzetiségi színházak pénzügyeivel foglalkozzunk, ne a fenntartókkal

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő korábban figyelmeztetett, hogy a Híd képviselői által beterjesztett módosító javaslat, melynek értelmében a nemzetiségi színházakat a megye hatásköréből a Kulturális Minisztérium fenntartói hatáskörébe helyeznék át, olyan ellenjavaslatot válthatna ki, amely a megyei önkormányzatok osztalékadóból származó bevételeinek csökkentését indítványozná. A kormányfő a fenntartói hatáskör kérdésének megnyitása helyett jobb megoldásnak tartana egy megállapodást a nemzetiségi színházak állami támogatásáról, illetve ezen intézményeknek az adott régió határain túlra is kiterjedő tevékenységének elismeréséről. Pellegrini ezzel összefüggésben rámutatott, hogy az osztalékadóból származó bevételt az önkormányzatoknak a saját hatáskörükbe tartozó intézmények, többek között a kulturális intézmények támogatására kell fordítaniuk.

2018. október 4. 16:08

Fenntartóváltás: óvatosak a színiigazgatók
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Novemberben a Híd nem jutott volna a parlamentbe

Mégsem lép vissza a kassai Lokomtíva a II. fociligától

Az ország szégyenfoltja lehet a hoki-vb során a félbehagyott kassai bizniszcentrum

Több van benne

Ivóvíz nélkül maradt Alsószeli és Felsőszeli

Egy keserű advent

Legfrissebb galériák
Olvasta már?