Közélet

Hibák a magyar „monitorban”

Pozsony | Hány „m”-mel írják a diagramot? Szabad olyan műről kérdéseket feltenni a diákoknak, amelyről még nem tanultak? Miért kerülnek azonos válaszlehetőségek egyazon feladatba? Ezek a kérdések is felmerültek a magyar alapiskolákban a szerdai monitorfeladatok (hivatalosan Tesztelés 9) írása közben.
Veres István

2013. március 15. 18:04

 

A 22-es feladatban azt kellett megtippelni, mely szavakat írták hibásan. Ott szerepel a diagramm szó is, hosszú m-mel a végén – a diák feladata, hogy rájöjjön: így helytelen. Néhány oldallal előbb – egy másik feladatban – már feltűnt a megoldások közt a diagram szó, csakhogy hosszú m-mel a végén, vagyis hibásan. Ez megtéveszti a diákokat, véli Matus Mónika, a szenci Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója. 
 
„A diák a szövegértési feladatnál hosszú m-mel látta, akkor azt gondolhatta, talán így helyes” – mutat rá Matus Mónika. A szövegértelmezési feladat megoldásában az említett hiba nem feltétlenül zavarta meg a diákokat, állítja Romana Kanovská, a tesztelést felügyelő Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetének (NÚCEM) igazgatója. „A 22-es feladat pedig nem volt rosszul felépítve, az volt a dolguk, hogy megtalálják a három hibásan leírt szót” – teszi hozzá kérdésünkre Kanovská. Ugyanezt gondolja a 21-es feladatról is: szerinte attól, hogy véletlenül kétszer tűnt fel ugyanaz a válaszlehetőség, a gyerekek megoldhatták volna a feladatot.
 
A feladatsorban szerepelt egy szövegrészlet Szophoklész Antigoné című drámájából is, holott a görög drámák nem az alap-, hanem a középiskolai tananyag részét képezik, figyelmeztet Matus Mónika. „Nehéz szöveget tehettek volna be a Bánk bánból vagy Az ember tragédiájából is. Ha a gyerek már ismeri az adott művet, tanult róla, könynyebben megoldja a feladatot” – véli az igazgató. Kanovská azzal érvel, hogy a feladat a művészi szöveg értelmezését szolgálta, nem arra voltak kíváncsiak, mit tudnak a diákok az Antigonéról. „A szövegértelmezés az irodalomtanítás lényege az alapiskola felső tagozatán” – emlékeztet.
 
Matus Mónika úgy véli, az idei magyartesztek nehezebbek voltak, mint a korábbiak.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

kína koronavírus

Koronavírus - A világban mintegy 11,6 millió a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,2 milliót

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.