Közélet

Hiányos borítékot kaptak a külföldről szavazók

Pozsony | Egyes, külföldön szavazó szlovák állampolgárok nem kapták meg a voksoláshoz szükséges teljes csomagot. A belügyminisztérium azt állítja, emberi mulasztás történt.
Szalay Hajnalka

2020. január 25. 08:00

Ma még lehet igényelni a postai szavazást
- TASR-felvétel

A közösségi oldalon többen jelezték, hogy kérték, postán adhassák fel a február 29-én tartott parlamenti választásra a szavazatukat, a borítékban kevés szavazólapot találtak.

Egy Prágában szavazni kívánó szlovák állampolgárnak néhány párt jelöltlistája hiányzott a borítékból, ezzel szemben Kotlebáékét vagy a Vlasť pártét két példányban is betették.

Szintén Prágába, Besztercebányáról olyan borítékot küldtek, amelyből hiányzott a Demokratikus Párt, az OľaNO és a Progresszív Szlovákia listája.

A Progresszív Szlovákia a borítékokról fényképeket közölt, és arra kéri az ügyészséget, járjon utána a történteknek, vizsgálja meg az érintett községi hivatalok felelősségét.

„A belügyminisztérium 55 141 állampolgárnak küldött szavazólapokat tartalmazó borítékot külföldre, négyen jelezték, hogy hiányos csomagot kaptak. Minden esetben emberi mulasztás történt” – áll a tárca nyilatkozatában. 

A szavazólapokból és borítékból álló küldeményt a községi hivatalok, valamint a tárca választásokkal foglalkozó osztályának alkalmazottai állítják össze. A minisztérium szeretné, hogy akinek a borítékjából hiányzik valamelyik párt listája, értesítse a feladót, akitől a tárca azt kéri, azon a napon postázza az új csomagot, amikor értesült, hogy a küldemény hibás volt. A külföldön szavazókat pedig arra kéri, hogy az önkormányzatoknak írt leveleket küldjék el a minisztériumnak is. 

A szabályok szerint a tárcának és az önkormányzatoknak 35 nappal a szavazás napja előtt kell elküldenie a külföldön választóknak a szavazólapokat, amelyeket a szavazás előtti utolsó munkanapig, február 28-ig, vissza kell juttatni a feladónak.

A Demokratikus Párt a hiányos tartalmú borítékok miatt feljelentést tesz a választásra való felkészülés és lebonyolítás akadályozásáért. „Kérjük az Alkotmánybíróság állásfoglalását a külföldön már tartó parlamenti választásról. Ha vannak olyan választók, akik már leadták voksukat – akár itthon, akár külföldön –, és a számukra szimpatikus párt kiválasztásánál gátolva voltak, kérjük, az Alkotmánybíróság a választást érvénytelenné nyilvánítsa” – mondta Natália Blahová, a párt képviselője.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

koronavírus vásárlás

Mélyrepülésben a gazdaság

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

boris kollár

Ideiglenesen befagyasztják a kölcsönöket

Ravasz Ábel

Ravasz: Az új romaügyi kormánybiztos legsürgetőbb feladata a válságkezelés lesz

A Híd elutasítja a kormány javaslatát a bírók felülvizsgálatára

További 19 bíró mondott le tisztségéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.