Közélet

Hétfőtől ismét enyhítenek a járványügyi óvintézkedéseken, több magyarlakta járás is érintett

Pozsony | A kormány szerdán elfogadta a Covid-automata regionális járványtérképének újabb változatát. A jövő héttől több magyarlakta járás is narancssárga fázisba kerül, ami azt jelenti, hogy a járványügyi előírások lazábbak lesznek.
Nagy Roland

2021. május 19. 18:00

koronavírus
Javul a járványhelyzet a magyarlakta régiókban - TASR-felvétel

A járványhelyzet továbbra is javul, ez pedig meglátszik a regionális járványtérképen: jövő hétfőtől már öt színnel találkozhatunk, a bordó, piros, rózsaszín és narancssárga járások mellett felbukkant két sárga színnel jelölt régió is, ahol a járványügyi óvintézkedések ismét lazábbak lesznek.

Egyre több a narancssárga és a rózsaszín járás, a piros járások száma pedig csökken. A pozitív képet egyedül az árnyalja, hogy a bordó járások (vagyis a Miavai és a Szobránci járás) továbbra sem tudtak átlépni a piros fázisba, vagyis ezekben a régiókban nincsen jelentősebb javulás.

tab

A járások besorolása a jövő héttől

  • Bordó járások (2): Miavai, Szobránci.
  • Piros járások (11): Selmecbányai, Bártfai, Breznóbányai, Korponai, Kiszucaújhelyi, Eperjesi, Nagyrőcei, Rózsahegyi, Kisszebeni, Szakolcai, Stubnyafürdői.
  • Rózsaszín járások (47): Báni, Besztercebányai, Nagybiccsei, Csacai, Gyetvai, Alsókubini, Galántai, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Késmárki, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Lévai, Lőcsei, Losonci, Malackai, Turócszentmártoni, Mezőlaborci, Nagymihályi, Námesztói, Vágújhelyi, Bazini, Pöstyéni, Poltári, Poprádi, Vágbesztercei, Puhói, Rimaszombati, Szenicei, Szinnai, Iglói, Ólublói, Sztropkói, Felsővízközi, Tőketerebesi, Trencséni, Nagyszombati, Turdossini, Nagykürtösi, Varannói, Zsolnai, Zólyomi.
  • Narancssárga járások (17): Pozsonyi (I.–V.), Dunaszerdahelyi, Liptószentmiklósi, Nyitrai, Érsekújvári, Simonyi, Privigyei, Szenci, Rozsnyói, Vágsellyei, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Aranyosmaróti.
  • Sárga járások (2): Galgóci, Nagytapolcsányi.

Nagy különbségek

Az országban már látványos különbségek vannak a járványügyi óvintézkedésekben. A bordó és piros járásokban például továbbra sem engedélyezik a közönség részvételét a sporteseményeken, tilos esküvőket, lagzikat és családi vacsorákat szervezni, valamint a tömegrendezvények létszámát is jelentősen szabályozzák (a bordó járásokban 6, a pirosakban 10 személyt vehet részt rajtuk). A bordó járásokban a mozik sem nyithatnak ki.

A rózsaszín járásokban kissé enyhébbek az előírások, itt már lehet sporteseményekre és lagzikra járni, igaz, a létszámot korlátozzák.

Néhány intézkedés mindhárom fázisban megegyezik: a kórházlátogatásnál például fel kell mutatni egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet, vagy egy 24 óránál nem régebbi antigéntesztet. Abban az esetben nincs szükségünk tesztre, ha az utóbbi fél évben átestünk a koronavíruson, vagy pedig beoltottak bennünket a Pfizer és a Moderna második dózisával, vagy az AstraZeneca és a Johnson&Johnson első dózisával (előbbinél két hétnek, utóbbinál négy hétnek kell eltelnie).

Megegyeznek az előírások a maszkviselés szempontjából is, kültéren elegendő az egyszerű sebészi szájmaszk, beltéren viszont továbbra is FFP2-es védőeszközt kell hordani.

Az edzőtermek minden fázisban nyitva lehetnek, és tesztet sem kérnek, de a létszámot jelentősen korlátozzák.

A bordó, piros és rózsaszín járásokban csak az éttermek teraszai lehetnek nyitva.

Délen narancssárga

A narancssárga járásokban viszont már kinyithatnak a beltéri kocsmák, bárok és éttermek is. Arra azonban oda kell figyelni, hogy a nem egy háztartásban élő emberek csak négyen ülhetnek egy asztalnál. Ezekben a járásokban a tömegrendezvényekre is több embert engednek be: ülő rendezvényeknél 250 személy lehet beltéren (illetve a maximális kapacitás 25 százaléka), 500 személy pedig kültéren (illetve a maximális kapacitás 50 százaléka). Az álló rendezvényeken kültéren 100, beltéren 50 személy vehet részt. Emellett ebben a fázisban a kórházlátogatásnál már elvileg nem kérhetnek negatív tesztet, illetve ezt helyettesítő dokumentumokat sem.

A narancssárga járások száma jelentősen nőtt: ezen a héten mindössze 4 ilyen besorolású járás van, a jövő héttől viszont már 17 lesz. Ezek között több magyarlakta régió is található, például a Dunaszerdahelyi, a Nyitrai, az Érsekújvári, a Szenci és a Vágsellyei járás is.

Hol kérhetik a negatív tesztet?

  • A sporteseményeken.
  • A fürdőkben, a wellness-központokban és az akvaparkokban (utóbbi esetében akkor, ha beltéri szolgáltatásokat nyújtanak, kültéren nem fog kelleni teszt).
  • Lagzikon, családi vacsorákon, torokon és egyéb olyan eseményeken, ahol nyilvános helyen zajlik az étkezés.
  • A bordó, piros és rózsaszín járásokban kórházlátogatáskor
  • A felsorolt helyszíneken egy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet, vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR- vagy LAMP-tesztet kérhetnek. Abban az esetben nincs szükségünk tesztre, ha az utóbbi 180 napban átestünk a fertőzésen, és ezt igazolni is tudjuk. Akkor sem kell teszt, ha megkaptuk valamelyik mRNS-vakcina első dózisát (Pfizer/BioNTech, Moderna), és már eltelt 14 nap, vagy ha beoltottak már a vektor alapú vakcinák valamelyikével (AstraZeneca, Johnson&Johnson), és az első dózis után eltelt 28 nap. Speciális helyzetben vannak azok, akik az utóbbi 180 napban betegedtek meg, és már kaptak oltást: náluk nem nézik, hogy milyen oltóanyagot kaptak, mindössze annyi a lényeg, hogy két hét teljen el az első dózis után. Nem kérnek tesztet a 10 év alatti gyermekektől sem.

Két sárga folt

A Covid-automata bevezetése óta most először bukkantak fel sárga besorolású járások is. Ebből jelenleg kettő van, a Galgóci és a Nagytapolcsányi járás. Az óvintézkedések szempontjából ez főként kapacitásbeli változásokat okoz. Például az éttermekben beltéren már 6 személy is ülhet egy asztalnál. A tömegrendezvényeken, a kulturális rendezvényeken és a sporteseményeken kültéren már engedélyezik a maximális kapacitás 75, a beltéren pedig az 50 százalékát (a létszám viszont így sem lépheti át az 500-at, illetve a 250-et). Az edzőtermekbe már 30 ember is bemehet (a narancssárga járásokban a maximális létszám 20, a rózsaszínekben 15, a piros és bordó járásokban pedig 10).

Mit mutatnak a számok?

Az egészségügyi minisztérium beszámolója alapján a fontos vírusadatok továbbra is javuló tendenciát mutatnak. A fertőzöttek számának heti átlaga 645-ről 527-re csökkent. A kórházban kezelt személyek száma szerdán 796 volt, az előző héthez képest tehát 226-tal kevesebb beteget tartanak bent. Fontos még a reprodukciós szám értéke, ami az utóbbi hetekben tulajdonképpen változatlan, 0,91 és 0,94 között mozog. Amíg ez az érték nem emelkedik 1 fölé, addig valószínűleg a fertőzöttek száma sem fog emelkedni.

Ismét változtatnak?

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a kormányülés után elmondta, a járványügyi szakértők tárgyalnak a Covid-automata újabb módosításáról. Sulík állítja, öt alapelvben egyeztek meg, amelyeket az új változatba beiktatnak. 

Sulík
Richard Sulík elmondta, hogy ismét változtatnának a Covid-automatán - TASR-felvétel

Az egyik ilyen változás a járási besorolást érintetné: Sulík szerint nem szerencsés, hogy jelenleg 7 különböző szín van a járványtérképen, ezért szeretnék egyszerűsíteni az egyes fázisokat. Az országos intézkedéseknek jelenleg 4 szintje van (rózsaszín, piros, bordó, fekete), Sulík úgy véli, elegendő lenne egy is. A részletekről a következő héten még tárgyalni fognak az egészségügyi minisztériumban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.