Heger még nem hallott a Beneš-dekrétumok alapján bevégzett földelkobzásokról

heger
Gombaszög |

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök elismerte, a Sajó folyót ért környezeti katasztrófa kapcsán a kormányukból még senki nem vállalta a politikai felelősséget. A Beneš-dekrétumok alapján ma bevégzett földelkobzásokról szólva pedig arról beszélt, nem tud róla, hogy ilyesmi történne.

A kormányfő a Gombaszögi Nyári Táborban a Sajót ért bányavíz-szennyezésről elmondta, ugyan még nem ment le a folyóhoz megnézni, miként színeződött el a víz, ugyanakkor bízik benne, hogy a probléma hamarosan megoldódik – jelentette ki a beszélgetés során, amelyet a Napunk szervezésében valósult meg. Arra a kérdésre, a kormány négy hónapig miért nem tett a környezeti katasztrófa elhárítására semmit, a miniszterelnök azzal válaszolt, a háttérben történtek lépések, illetve az ügyben illetékes gazdasági miniszter, valamint a környezetvédelmi tárcavezető folyamatosan egyeztetett erről.

Heger szerint először el kell hárítani a katasztrófát, aztán lehet keresni, hogy ki viseli az ügyben a büntetőjogi felelősséget. „Gondolom, senki nem kételkedik abban, hogy a kormányunk idején nem lehetne érvényesíteni valakinek a büntetőjogi felelősségét” – tette hozzá arra vonatkozóan, hogy az ügyben büntetőfeljelentések is történtek. „A politikai felelősséget azonban valóban nem vonták le” – tette hozzá azzal, hogy ez más hasonló esetekben a kormányukban már megtörtént.

Régiófejlesztés

A déli országrész fejlesztéséről szólva a miniszterelnök elmondta, hamarosan délkeleti régióba érkező nagyberuházást jelentenek be. Az infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatban arról beszélt, elsősorban a déli városok elkerülőit kell kiépíteni, hiszen már az is gyorsítja a forgalmat. A kormány korábbi döntése értelmében például Léva elkerülője magas prioritást, az olyan nagyberuházások, mint a Rozsnyói járásba tervezett szoroskői alagút, viszont nagyon alacsony prioritást kapott.

Galéria

Nemzetiségi ügyek

A szlovákiai magyarok helyzetéről szólva Heger kijelentette, fontos számára, hogy ez a közösség is otthon érezze magát Szlovákiában. Ezzel kapcsolatban a régiófejlesztésről beszélt, amely értelmében a déli régió gazdasági felzárkóztatásának fontosságát hangsúlyozta. Heger ezen túl a kormány által a nemzetiségeknek nyújtott kedvező lépéseket is felsorolta, így például a Kisebbségi Kulturális Alap keretének 8-ról 8,3 millió euróra való növelését, a magyar iskolákban a szlovák idegennyelvként való oktatásására tett első lépést és a Csemadoknak juttatott éves 300 ezer eurós normatív támogatást említette. A szlovákiai nemzetiségek számára rendkívül fontos kisebbségi törvény tervezetéről a miniszterelnök elmondta, ezzel kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések. „Még elég időnk van arra, hogy a törvény végső formájáról megállapodjunk” – tette hozzá.

A Beneš-dekrétumok alapján ma bevégzett földelkobzásokról Heger arról beszélt, nem tud róla, hogy ilyesmi történne. „Meg fogom erről kérdezni Ján Maroszt, a Földalap igazgatóját” – tette hozzá. A kollektív bűnösség elvére épülő konfiskációk bevégzésének ügyeit lapunk tárta fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?