Közélet

Hatalmasat zuhant idén Szlovákiában az iskolakezdő magyar gyerekek száma

Pozsony | A tavalyi évhez képest a kis elsősök száma 321 fővel esett vissza, ami az elmúlt időszak legnagyobb csökkenését jelenti. Két magyar alapiskola szűnt meg, egyet viszont alapítottak.
Czímer Gábor

2020. november 12. 18:19

grafikon
Forrás: SZMPSZ Fotó Shutterstock Grafikon: Új Szó

Ahogy minden évben, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) most is elkészítette azt az összesítését, amelyből kiderül, a 2020/2021-es tanévre idén április végéig 3527 iskolakezdő gyermeket írattak be. Ez a tavalyi év hasonló adatával összehasonlítva azt mutatja, hogy idén 28 beiratkozott diákkal, azaz potenciális tanulóval több volt, mint egy évvel korábban.
A tavasszal beíratott kis elsősök összesített száma mellett azonban a szakmai szervezet azoknak a létszámát is összesíti, akik a 2020/21-es tanévben valóban megkezdik a tanulmányaikat. A múltban különböző okok, így például a szülők részéről a beiratkozási kötelezettség elmulasztása, vagy éppen egy gyermeknek több intézménybe való beíratása miatt, ez nem mindig egyezett a tavaszi beíratottak számával.

3533 iskolakezdő
„2020. szeptember 15-i dátummal a tényleges elsősök száma 3 325, a 0. évfolyamban tanulók száma pedig 208. Összesen 3533 tanuló látogatja a magyar iskolák 0. és 1. évfolyamát, ez megközelítőleg ugyanannyi, mint a beíratást követően rögzített létszám” – olvasható az SZMPSZ közleményében azzal, hogy a tényleges iskolakezdők létszáma 6-tal emelkedett a tavasszal beíratottakhoz képest. Tavaly ez a különbség 355 fő volt, ami egyes feltételezések szerint annak tulajdonítható, hogy a szülők egy része valószínűleg nem viszi el a gyermekét a tavaszi beiratkozásra, a szeptemberi iskolakezdéskor azonban már ezek a tanulók is megjelennek az intézményekben. Bár a beíratottak és a tényleges iskolakezdők száma között mutatkozó különbség jelenségére az évet ismétlő diákok száma is hatással lehet, a pontos okai nem ismertek. Ugyanakkor az idei adatok is mutatják, hogy a számok ilyen alakulása egyes régiókban most is látható. A Rozsnyói járásban például tavasszal 127 diákot írattak magyar iskolába, szeptemberben azonban összesen 185 tanuló járt az intézmények első és nulladik évfolyamába.

A 2020/2021-es tanév elsőseinek száma a magyar alapiskolákban
Az adatokat a szakmai szervezet közvetlenül az iskolaigazgatóktól gyűjti be, nem az állami intézmények adataival dolgoznak. Ádám Zita, az SZMPSZ tiszteletbeli alelnöke lapunknak elmondta, az idén szeptemberben az iskolákban a tanulmányaikat megkezdő diákok országos száma (3533 fő) és a tavalyi év hasonló adata között (3854) 321 fős fogyás van, ami az utóbbi években a legnagyobb ilyen csökkenés. A 2018/2019-es és a 2019/2020-as tanév között például csak 33 fős csökkenés mutatkozott. A mostani, több száz fős fogyás annak ellenére jelent meg, hogy a tavasszal beíratott gyermekek száma, mint azt feljebb írtuk, 28 fővel még több is volt, mint egy évvel korábban.

Rejtélyes fogyás
A szakember úgy nyilatkozott, szervezetük nem végzett részletes kutatást arra vonatkozóan, hogy mi lehet a fogyás oka. „Az iskolák vezetőit ugyan megkérdeztük arról, mi lehet ennek az oka, de ők sem tudtak erre kimerítő választ adni” – nyilatkozta Ádám Zita. A szakember szerint elképzelhető, hogy a koronavírus-járvány tavaszi hulláma kapcsán hozott döntés, miszerint a tanulókat nem lehet megbuktatni, magyarázhatja a csökkenést, vagy legalábbis annak egy részét. Az előző években ugyanis az iskolakezdő diákok közé mindig beszámították azokat a tanulókat is, akik az első évfolyamot ismételni kényszerültek. Azok a diákok tehát, akik a 2019/2020-as tanév végén évet ismételtek volna, a központi intézkedés miatt, most mégis átléphettek a következő évfolyamba, így nem jelennek meg a 2020/2021-es tanév elsőseit mutató statisztikában.
A beiratkozók és iskolakezdők regionális bontású adataiból Ádám Zita kiemelte, az előző évhez képest, a Nagyszombatit leszámítva (+40 fő), minden kerületben kevesebb az iskolakezdő diák, mint egy évvel korábban. A Nyitrai kerületben például idén 56 fővel, a Besztercebányaiban 211, a Kassaiban 90 elsős vagy nulladikos tanulóval kevesebb kezdte meg a tanévet. Járási bontásban a Rimaszombati mutatja a legnagyobb ilyen visszaesést, itt a tavalyi évhez képest 138 fős csökkenés mutatkozott.

Mínusz kettő, plusz egy
Az SZMPSZ összesítése szerint a szlovákiai magyar alapiskolák száma a 2020/2021-es tanévben 242. Ebből 26 intézmény két tannyelvű. 
A tavalyi tanévhez képest két alap-iskola, a nagykürtösi járásbeli óvári, valamint a dunaszerdahelyi járásbéli madi megszűnt, Rimaszombatban pedig egy új intézmény, a Református Alapiskola indult.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden
Frissítve

Letette a hivatali esküt Joe Biden, már több rendeletet alá is írt

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint még folyik az egyeztetés arról, két vagy egy nemzetiséget lehet-e majd bejelölni a népszámlálás során ⋌(TASR-felvétel)

Elhalasztják a népszámlálás egy részét, de a második nemzetiség bevallásáról nem döntöttek

autógyártás

Az autógyártók menthetik meg idén a gazdaságot

Zuzana Čaputová

Čaputová, Matovič és Kollár is gratulált Bidennek

Párkányba várják az ebedi, muzslai és kicsindi lakosokat is -  a szerző felvétele

Párkány: tesztelés négy helyszínen, a muzslaiak, ebediek és a kicsindiek számára is

juve

Olasz Szuperkupa - Kilencedszer a Juventusé a trófea

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.