Közélet

Harabin: A prioritásaim Szlovákia szuverenitása, a hagyományok és a jogállamiság

Pozsony | Szlovákiáért, a hagyományokért és a jogállamért. Ezzel a jelszóval indul az államfőválasztáson Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság bírója. Ha nyer, rendet akar tenni az államban. Hétfői sajtótájékoztatóján egyben leszögezte: független és pártatlan elnök akar lenni.
TASR

2019. január 28. 14:00

Štefan Harabin - TASR/AP-felvétel

Harabin állítása szerint igazságos jogállamiságot akar biztosítani mindenki számára. „Alternatívát kínálok a hatalmi arroganciával és az igazságtalansággal szemben. Szigorúan be fogom tartani a legmagasabb rangú jogszabályt, a Szlovák Köztársaság Alkotmányát, és vigyázni fogok, hogy azt senki se sérthesse meg” – jelentette ki Harabin, hozzátéve: a szlovák államfő nem követhet külföldről érkező utasításokat vagy ajánlásokat.

A jelölt szerint a társadalomnak mesterségesen sulykolják az államfő korlátozott jogköréről szóló információkat. Harabin ezzel nem ért egyet. Úgy véli, az elnöknek amellett, hogy képviseli az országot, alkotmányos jogai és kötelességei is vannak, döntéseivel pedig az alkotmányos szervek rendes működését kell biztosítania.

 

2019. január 28. 12:29

Chmelár leadta az elnökválasztáson való indulásához szükséges aláírásokat

Harabin leszögezte, hogy ha megválasztják államfőnek, nem fogja aláírni a kormányprogramot, amíg nem kerülnek bele az általa kívánt módosítások. Ezek például a szociális kérdéseket érintenék. „Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy térjenek haza azok az állampolgárok, akik a munka miatt vándoroltak ki külföldre” – fűzte hozzá. Ezen kívül a nemzeti hagyományokat és a kereszténységet is támogatni kívánja. Harabin felmondani készül az isztambuli egyezményt és a menekültekről szóló globális ENSZ-keretegyezményt is, mert ezek a dokumentumok szerinte ellentétesek a szlovák alkotmánnyal és az államisággal. Hozzátette: nem tárgyal, és nem is fog tárgyalni egyetlen politikai párttal sem a jelöltsége támogatásáról.

Az elnökválasztásra március 16-án, szombaton kerül sor, a második forduló március 30-án esedékes.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Brexit - May júniusig tartó halasztást kér

Három évig harcolt a kórral Baló György

Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a szlovák-magyar meccsen

Csütörtökön és pénteken hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?