Hamran: Három megoldási javaslatunk van a migrációs válságra

Hamran István

Minden menekült, aki a schengeni övezetben van, kiutasíthatatlan, egymás között fogjuk ide-oda tologatni, és a végén úgyis eljut Németországba – jelentette ki a szlovák-cseh határ közelében Hamran István országos rendőrfőkapitány, aki csütörtökön felkereste Jókútot (Kúty).

„A többi országos rendőrfőkapitánnyal megegyeztünk és három megoldást fogunk javasolni. Az első a schengeni külső határok védelmének komoly megerősítése az egész Európai Unióban. A második a közös járőrözés megerősítése a magyar-szerb határon, mert ott tudjuk megállítani és az EU területén kívülre kísérni azokat, akik átjutnak ezen a határon. A harmadik pedig végre befogni a Frontexet, ha már évente 600 millió eurót fizetünk érte közösen” – jelentette ki Hamran.

Ausztriában jelenleg 70 ezer menedékkérelem vár elbírálásra. „Szlovákiában 12 év alatt összesen 4260-at nyújtottak be. Egyértelmű, hogy tranzitország vagyunk, de kötelességünk ezekről az emberekről gondoskodni. Az elmúlt egy hónapban egyetlen menedékkérelmet sem nyújtottak be a migrációs hivatalhoz” – jelentette ki Ján Orlovský, a hivatal igazgatója.

Az érintett önkormányzatoknak nincsenek tapasztalataik a menekültekkel és a menedékjoggal, ezért civil szervezetek is segítséget nyújtanak nekik. „Tudatosítani kell, hogy az EU és benne Szlovákia a szabadság, a biztonság és a jogbiztonság térsége. Az uniós törvényeket Szlovákiának is tiszteletben kell tartania. Az itt levő menekültek többsége szír állampolgár. Akkor is joguk van oltalomra, ha nem kaptak menekültstátuszt. Olyan személyek megvédéséről van szó az igazságtalanságokkal szemben, akik háborús övezetből származnak” – jelentette ki Miroslava Mittelmannová a civil szervezetek képviseletében.

„A táborban és a sátorokban is rend van, tisztaság. Ellenőriztük a vécéket is, mert egyes betegségeket már a szag alapján fel lehet ismerni. Úgy gondoljuk, két-három héten belül bezárjuk a sátortábort, ugyanis nem fog érkezni több illegális határátlépést elkövető személy. Ki van nekik számítva, hogy a tél kezdetéig eljussanak oda, ahova szeretnének” – jelentette ki Vladimír Krčméry infektológus professzor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?