Hamran felszólította Žilinkát, lépjen a manipulált bizonyítékok ügyében

hamranistvann
Pozsony |

„Szeretném jelezni mindazoknak, akik igyekeznek meghiúsítani a jogállamiságért folytatott harcot, hogy nem adjuk fel” – jelentette ki Hamran István országos rendőrfőkapitány a szerdai sajtótájékoztatón, melyen Robert Fico (Smer) vádjaira reagált.

A rendőrfőnök a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozóinak ügye kapcsán megjegyezte, egyetért Ficóval abban, hogy manipuláció történik bizonyos ügyészek alá tartozó büntetőeljárások során, Hamran szerint azonban nem a rendőrök manipulálnak, hanem a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS). „A bíróságok úgy vélik, hogy a manipuláció az ÚIS részéről történt” – hangsúlyozta. A rendőrfőnök szerint ezt több bizonyíték is alátámasztja, példaként említette Pavol Ďurka nyomozó kihallgatásáról szóló felvételt, melyet szerinte a hivatal szándékosan félreértelmezett, s amely alapján a NAKA nyomozóit előzetes letartóztatásba helyezték. A sajtótájékoztatón lejátszották a felvételt, majd Hamran kiemelte a Főügyészség határozatából azokat a részeket, melyekben félreértelmezhetően szerepelt Ďurka kijelentése. „…a határozat az eljárás indításáról nem (érthetetlen szavak), ahol azt írunk, amit akarunk” – idézte Ďurkát a belső ellenőrzési hivatal. A hangfelvételen azonban tisztán érthető a teljes mondat: „…a határozat az eljárás indításáról nem levél a Jézuskához, ahol azt írunk, amit akarunk”. Hamran leszögezte, a felvételekből megfelelő technikai feltételek mellett készítenek leiratokat. „Az ÚIS-en vették a fáradtságot, hogy a leírás során pontos azt a részt hagyták ki, amely jelentősen megváltoztatja a mondat értelmét” – tette hozzá azzal, nem hiszi, hogy a belső ellenőrzési hivatalban hallásérülteket alkalmaznak.

Megkérdőjelezte, lehet-e egyáltalán manipulált kijelentések alapján vizsgálatot indítani a NAKA nyomozói ellen. „A mai napig nem rendelkeznek a teljes hangfelvétellel” – mondta a nyomozókra és azok jogi képviselőire utalva. „Tudjuk ugyanis, hogy a felvételeken olyan dolgok vannak, melyek az ő javukra szólnak” – folytatta azzal kiegészítve, ha a NAKA nyomozóinak kezében lennének a felvételek, be tudnák bizonyítani, hogy manipuláltak a kijelentésekkel. „Robert Ficónak igaza volt a vitaműsorban, manipulálnak a bizonyítékokkal, de nem a NAKA részéről” – reagált az ellenzéki politikus vasárnapi kijelentésére. Hamran kritikával illette Maroš Žilinkát is, akinek ellenőriznie kellene az ügyészek munkáját, amikor ilyen súlyos szabálytalanságok merülnek fel.

A rendőrfőnök újságírói kérdésre elmondta, ha a szeptemberi parlamenti választás után ismét a Smer kerül hatalomra, nem folytatja a rendőrség élén. Fico mentális világát összeegyeztethetetlennek tartja a sajátjával. „Ha ez az ember és a volt kollégái fogják irányítani a közügyeket, akkor nem szándékozom sem a rendőrség vezető posztján, sem az egyenruhában maradni” – jelentette ki Hamran. Megerősítette, több politikai párttól is kapott ajánlatot, de még nem hozott döntést. „Talán politikus leszek, talán űrhajós” – mondta arra utalva, még nyitott a kérdés a jövőjével kapcsolatban.

Beszédében felszólította a demokratikus politikusokat is, hogy álljanak ki a NAKA nyomozói mellett és harcoljanak a jogállamiságért. Bírálta Boris Kollár (Sme rodina) házelnök korábbi kijelentését, melyben Čurilla-maffiának nevezte a Smer által támadott nyomozókat.

Fico a szerda délutáni sajtótájékoztatón arról beszélt, fülest kaptak egy rendőrségi akcióról, melyre a napokban kerül sor, és az ellenzéki politikusok ellen irányul. A pártelnök szerint házkutatásokat terveznek, illetve a pártközpontban is kutakodni fognak a rendőrök. A pártelnök megismételte, a NAKA nyomozóit bűnözőnek tartja, akiktől meg kell vonni a szolgálati nyugdíjat.

A NAKA négy nyomozóját 2021 szeptemberében fogták el, a Pozsonyi Kerületi Bíróság azonban október elsején szabadlábra helyezte őket (Ján Čurillát, Pavol Ďurkát, Milan Sabotát és Štefan Mašint, valamint a belügy belső ellenőrzésének ideiglenes vezetőjét, Peter Scholtzot). A bíróság kimondta, a nyomozók nem szegtek szabályt, a feltételezéseik megalapozottak voltak, és nincs ellenük szóló bizonyíték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?