Közélet

Hamis szlovák paradicsom

Pozsony | Bár a vásárlók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai zöldség és gyümölcs, mégsem lehetünk biztosak abban, hogy az, amit az üzletben vagy a piacon szlovák eredetű termékként árulnak, az valóban hazai.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 15. 10:07

- TASR illusztrációs felvétel

Az idei első fél évben elvégzett ellenőrzések ugyanis igazolták, hogy leggyakrabban a zöldségek és gyümölcsök eredetét hamisítják. Már nem a romlott hús vagy a szalmonellás fertőzés számít a legnagyobb hiányosságnak a szlovákiai üzletekben: a földművelésügyi minisztérium idei ellenőrzései igazolták, hogy az üzletekben és piacokon sem számít ritkaságnak, hogy lengyel és holland petrezselymet vagy spanyol, olasz, török, marokkói esetleg belga paradicsomot árulnak úgy, mintha szlovák lenne. „Számos esetben sikerült igazolni, hogy a forgalmazók már a beszállítási dokumentumokban hamisítják a termék eredetét” – mondta tegnap Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet igazgatója, majd hozzátette: a 2018 első hat hónapjában elvégzett 25 000 élelmiszer-ellenőrzés 9,4 százalékánál észleltek hiányosságot. A minisztérium tavaly 45 000 ellenőrzést végzett, melyek célja az élelmiszerek minőségének biztosítása volt.

Többször előfordult, hogy olyan terményt árultak szlovákként, amely nálunk még nem is ért be. Az ellenőrök néhány termelőnél azt is kiderítették, hogy képtelen annyit termesztetni, mint amennyit forgalmaz, ugyanis nem rendelkezik kellő mennyiségű termőfölddel, így egyértelmű, hogy külföldi zöldséget vagy gyümölcsöt is árul hazaiként. Ilyen mulasztásért 100 000 eurós bírságot is kiróhatnak, a földművelésügyi minisztérium viszont szigorítani akarja a büntetéseket. Gabriela Matečná (SNS) szakminiszter szerint az eddiginél gyakrabban fogják ellenőrizni a termékek eredetét, s akit ismét csaláson érnek, annak megtiltják, hogy szlovák üzlethálózatoknak forgalmazza termékeit. „Egyszerűen kitiltjuk a piacról, erről már a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel is megegyeztünk” – mondta Matečná.

2018. augusztus 14. 13:53

Élelmiszerek: a gyümölccsel és a zöldséggel volt a legtöbb gond

A minisztérium e szándékát a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (SPPK) is teljes mértékben támogatja. Elnöke, Emil Macho szerint elfogadhatatlan, hogy a forgalmazók, a termelők vagy az eladók ily módon becsapják a vásárlókat. „Ha valaki szlovák terméket keres, annak szlovák terméket kell adni, s nem hollandot, spanyolt vagy marokkóit” – mondta Macho.

Ellenőrizték a folyóborok eladóit is a kiskereskedelmi láncokban és a nagykereskedésekben, 46 mintából 25-nél észleltek hiányosságot (nem megfelelő íz vagy szín), javarészt magyarországi borokról volt szó. Néhány húsmintában találtak szalmonellát, ám a legnagyobb probléma, mint minden évben, idén is a zöldség és gyümölcs származási helyének megjelölésével volt. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?