Közélet

Grendel: Új törvényekkel nem lehet megszerezni az emberek bizalmát

Pozsony | Az emberek igazságba vetett hitét nem új törvényekkel, hanem csakis tettekkel lehet visszahozni – mondta Grendel Gábor képviselő (OĽaNO) a parlament 35. ülésszakaszának második napján a Denisa Saková belügyminisztertől (Smer-SD) származó törvényjavaslat kapcsán, amely a rendőrfőkapitány-választás új szabályaira vonatkozik.
TASR

2018. október 17. 14:57

Grendel Gábor - TASR-felvétel

„A Smer számára létfontosságú feladat, hogy megakadályozza a jövőbeli belügyminiszter beleszólását a rendőrfőkapitány-választásba" – mondta Grendel, aki nem gondolja, hogy a törvény elfogadásával bármi is változni fog. „A kormány úgy tesz majd, mintha nagyon fontos változásokat vezetne be, és mentesítené a rendőrséget a politikától. Ez azonban nem igaz" – tette hozzá.

A belügyminiszter javaslata megváltoztatná a rendőrfőkapitány-választás körülményeit. Az eredeti javaslat, melyet Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter terjesztett a kormány elé, még a rendőrfőkapitány hétéves megbízatási idejével számolt. Emiatt a javaslatot akkor nem fogadták el, a döntést elhalasztották. Az új verzióban már csak négy év szerepel, illetve belefoglalták az ismételt kinevezés lehetőségét is.

 

2018. október 14. 15:27

Saková: Nem vagyok Fico, sem Kaliňák, sem ideiglenesen megbízott miniszter

Az új szabályok értelmében az országos rendőrfőkapitányt továbbra is a belügyminiszter fogja kinevezni. Figyelembe kell vennie ugyanakkor a pozícióra kiírt álláspályázat eredményét, valamint a parlament védelmi bizottságának ajánlását is. A törvénymódosítás értelmében létrehozzák a Felügyeleti Szolgálati Hivatalt.

A belügyi tárca állásfoglalása szerint a javaslat megerősíti a belügyminisztériumi felügyelőség függetlenségét, valamint szigorítja az országos rendőrfőkapitány és a Felügyeleti Szolgálati Hivatalt vezető igazgató kinevezésének feltételeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megvonta a támogatást a magyar kormány az alistáli szélsőséges rendezvénytől

Bugár: Kétszer ajánlottam fel a lemondásomat az elmúlt időszakban

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

Tragédia: Egy vagon tetején szenvedett halálos áramütést egy szenci fiatal

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?