Gondok vannak az orosz kőolajat pótló forrásokkal

olaj
Pozsony |

Az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók miatt a pozsonyi Slovnaft is rákényszerült az Oroszországon kívüli kőolaj behozatalára. Az alternatív forrásokból származó olaj azonban nem csupán drágább, hanem szennyezettebb is.

Szlovákia ugyan mentesült az EU embargója alól a Barátság kőolajvezetéken keresztül behozott orosz nyersolaj feldolgozására, az ebből a nyersolajból készült termékeket azonban – két kivételtől, Csehországtól és Ukrajnától eltekintve – nem exportálhatja. A szlovákiai finomítókban előállított üzemanyagot olyan arányban lehet külföldön értékesíteni, amilyen arányban nem orosz eredetű nyersolajat tartalmaz. A Slovnaftnak ezért az orosz nyersolaj egy részét más országokból tartályhajókon, majd Horvátországból az Adria csővezetéken keresztül érkező importtal kell helyettesítenie. „Idén várhatóan az orosz olaj mintegy 30%-át fogjuk alternatív olajjal helyettesíteni” – ismerte el még tavasszal Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője. A pozsonyi finomító már tavaly is tesztelte az alternatív olaj feldolgozását. Molnár szerint akkor közel-keleti olajról volt szó, a szóvivő azonban hozzátette, hogy az alternatív nyersolaj feldolgozása és szállítása 15 millió euróval drágább volt a korábbi költségeikhez képest.

Problémás minőség

Mára azonban kiderült, hogy az alternatív forrásokból származó kőolaj nem csupán drágább, hanem szennyezettebb is. „A pozsonyi Slovnaft finomítónak a rosszabb minőség miatt csökkentenie kellett az Adria vezetéken keresztül szállított alternatív nyersolaj mennyiségét” – mondta el Tatiana Novotná, a vállalat kommunikációs osztályának a munkatársa. Szerinte az alternatív nyersolaj legutóbbi szállítmánya tízszer több idegen anyagot és szennyeződést, például vizet vagy iszapot tartalmazott a korábbi szállítmányokhoz képest, ezért kénytelenek voltak ideiglenesen csökkenteni az alternatív nyersolaj feldolgozásának a mennyiségét. „A szlovákiai ügyfelekre azonban ez várhatóan nem lesz hatással” – tette hozzá Novotná.

Technológiai átállás

A Slovnaft az elmúlt időszakban több alternatív nyersolajfajtát dolgozott fel, Novotná szerint azonban a beszerzés, a szállítás és a feldolgozás során több komplikációval is szembesültek. Jelenleg a finomító körülbelül 30%-ban dolgoz fel alternatív nyersolajat, ami a jelenlegi technológiai határérték. Ha ezt az arányt növelni szeretnék, további technológiai kiigazításokra lesz szükség. Ezeket jövőre, a tervezett üzemleállítások során szeretnék elvégezni. „Az egyes olajforrásokra vonatkozó szigorú minőségi előírások elengedhetetlenek az általunk előállított üzemanyagok minőségének a fenntartásához. Ugyanakkor továbbra is dolgozunk az olajellátás diverzifikálásán, hogy teljesíthessük az ügyfeleinkkel szemben vállalt valamennyi kötelezettségünket” – tette hozzá Novotná. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?