Közélet

GALÉRIA: Elnapolták a tárgyalást a Kotleba-párt feloszlatásának ügyében

Megkezdődött a szélsőjobboldali Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) feloszlatásáról szóló tárgyalás a pozsonyi Legfelsőbb Bíróságon. Az épület előtt több százan tartanak szimpátiatüntetést, a rendőrség jelentős erőkkel vonult a helyszínre.
Czímer Gábor

2019. április 9. 09:43

Frissítve
- TASR-felvétel

A hatalmas médiafigyelem által kísért tárgyalásra valamivel fél tíz után érkezett meg Marian Kotleba, az ĽSNS vezetője. Rajta kívül még a szélsőséges párt további parlamenti képviselői, Peter Krupa, Natália Grausová, Jana Nehézová és Stanislav Drobný is a helyszínen van.

A Legfelsőbb Bíróság épületét a rendőrség jelentős erőkkel biztosítja. A rohamrendőrökön kívül tűzszerészek is a helyszínen vannak. A bíróság és a vele egy épületben működő igazságügyi minisztérium dolgozóinak nagy részét fizetett szabadságra küldték.

Az épület körül fél tízkor több százan tartottak szimpátiatüntetést Kotlebáék mellett. A tüntetők főként az ĽSNS párt zászlaját tartották a magasba, de sokan szlovák zászlót lengettek.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+12

2019. április 9. 07:00

Ma döntenek Kotlebáékról

A tárgyaláson tilos a képek vagy videofelvételek készítése, csak a hangfelvétel engedélyezett. Az esemény a vádirat ismertetésével és a bizonyítékok felsorolásával kezdődött.

A vádat képviselő ügyész a nyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a modern Szlovákia történetében eddig mindössze egyszer történt meg, hogy feloszlattak egy pártot, mégpedig Szlovák Testvériséget (Slovenská pospolitosť), amelyet ugyancsak Kotleba vezetett.

Az ügyész szerint az ĽSNS annak ellenére a testvériség folytatásának tekinthető, hogy az alapszabálya és tagjainak viselkedése is más. Az ĽSNS ugyanis jóval óvatosabban jár el.

A vádirat központi érve, hogy Kotleba pártja veszélyezteti a fennálló demokratikus rendet.

Az ügyész kiemelte, hogy a párt programjában egy olyan berendezkedést hirdet, amely diszkriminálja a kisebbségi állampolgárokat, elsősorban a romákat. A vád képviselője idézte, hogy a párt programjában a romákat parazitáknak nevezik. "Ez pedig a rasszizmus megnyilvánulása" - mondta az ügyész, és hozzátette, hogy a párt dokumentumaiban, propagandaanyagaiban és tagjainak megnyilvánulásaiban a rasszista beszéd rendszeresen visszatérő elem.

10: 43

Az ügyész szerint a párt megsérti a romák alkotmányos jogait, és az emberi jogok nemzetközi egyezményét. A vádiratban az is elhangzott, hogy az ĽSNS megsérti azt az elvet, amely szerint a fegyveres biztonsági szervek létrehozása csak az államnak van joga. A párt programjában ugyanis az szerepel, hogy honvédelmi egységeket szeretnének létrehozni. Az ügyész szerint az ilyen milíciák a pártvezetők parancsait követnék. "Fegyveres pártalakulatról van szó, amely egy demokratikus államban megengedhetetlen" - mondta az ügyész, majd a párt ezen törekvését a náci SA és SS létrehozásához hasonlította.

11:21

A szélsőséges párt védelemének képviseletében mindhárom, a védelmet képviselő jogász megnyilvánul. Elsőként Radovan Hrádek beszélt, aki szerint a vád politikai megrendelésre készült és az állampolgári jogok elnyomását jelenti.

Szerinte a vád többek közt arra is épít, hogy az ĽSNS a jövőben milyen választási eredményt érhet el.

Hrádek ezzel igyekezett alátámasztani, hogy a vád nem független és a vádiratot politikai célok mentén fogalmazták meg. Hrádek szerint ezt a főügyész Jaromír Čižnár sajtóban tett kijelentései is alátámasztják.

11:32

A védelem nevében Hrádek idézte Štefan Harabinnak, a Legfelsőbb Bíróság bírájának, szélsőséges köztársaságielnök-jelöltnek szavait, aki helytelenítette az ĽSNS feloszlatására tett indítványt. A védelem szerint Andrej Danko (SNS) házelnök és Andre Kiska államfő megnyilatkozásai is azt bizonyítják, hogy a vád politikailag motivált. A közjogi méltóságok nem zárkóztak el az ĽSNS feloszlatásától. A védelem szerint az ilyen megnyilvánulások a képviseleti demokrácia elveivel szemben állnak, hiszen a párt parlamenti képviselői a néptől kapták a mandátumukat. Hrádek mind a kormánypárti, mind az ellenzéki politikusok nyilatkozatainak idézésével igyekezett bizonyítani, hogy a vádat politikai befolyás alatt hozták létre.

11:45

A védelem azt javasolja, hogy az ügyben hallgassák ki Andrej Danko (SNS) házelnököt, Andrej Kiska köztársasági-elnököt, Jaromír Čižnár főügyészt, Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitányt, de Robert Fico korábbi miniszterelnököt, a Smer vezetőjét is.

18:00 - Elnapolták a tárgyalást

A Legfelsőbb Bíróság tanácsa április 29-re napolta el a fő tárgyalást az ĽSNS parlamenti párt esetleges feloszlatása ügyében.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Botrány az Eurovízión

VIDEÓ: Keszthelyi Vivien autóversenyző elvitte egy körre Orbán Viktort

Hoki-vb: kiestek a franciák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?