Közélet
Gál Gábor - TASR-felvétel

Gál: Meg kell változtatni az igazságszolgáltatás térképét, specializálni és digitalizálni a bíróságokat

TASR

2018. április 21. 10:31

Pozsony | Szlovákia igazságszolgáltatási térképének megváltoztatása és a bíróságok specializálása és digitalizálása szerepel Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter prioritásai között - jelentette be pénteken a kormány ülése után.

Gál Lucia Žitňanskát (Most-Híd) váltotta a tárca élén a kormány rekonstrukciója során.

Az igazságügyi reformok konkrét lebonyolításában Gál az Európai Tanácsra támaszkodna. 

Az igazságügyi miniszter a bíróságokon dolgozó szakemberek képzésének minőségén is javítana, továbbá különös figyelmet fordítana a CEPEJ-analízis (Európai Bírák Konzultatív Tanácsa) márciusban nyilvánosságra hozott eredménytáblájára. Ez alapján Szlovákia törvényei jók, a hiányosságok a szervezettségben és a bíróságok menedzsmentjében vannak. 

Elmondta: a minisztériumban jelenleg munkacsoportok alakulnak ki, és készül az igazságszolgáltatási térkép módosításának tervezete. 
 

2018. április 11. 15:54

Gál Gábornak túl nagy a négyszobás lakás, amit a minisztérium akar bérelni neki

A CEPEJ felmérése alapján Gál és a bírók nem mindenben értenek egyet: csupán a bírók negyede gondolja úgy, hogy szükség lenne specializált bíróságokra, 54 százalékuk feleslegesnek ítélte meg. 

Gál szerint még mindig napirenden van a pozsonyi bíróságok átszervezése is. Ezt még Lucia Žitňanská terjesztette elő. A módosítás alapján vagy egy városi bíróságot, vagy négy specializáltat hoztak volna létre, de a terv megvalósítása végül éppen a bírók ellenállásába ütközött. Gál ebben a kérdésben is az Európai Tanács szakértői véleményére kíván támaszkodni. 

Gál Gábor igazságügy-miniszter továbbá elmondta: valószínűleg jóvá fogja hagyni, hogy Antonino Vadala vállalkozót kiadják Olaszországnak. A határozatot ugyan még nem látta, és nem tudja, mit tartalmaz pontosan. „Lehet, hogy még korai kijelentenem, de a tudomásomra jutott tények alapján nem látok okot arra, hogy máshogy döntsek” – tette hozzá Gál.

2018. április 20. 16:05

Gál Gábor valószínűleg jóváhagyja Antonino Vadala kiadatását
Önnek ajánljuk