Közélet
Gál Gábor - TASR-felvétel

Gál Gábor valószínűleg jóváhagyja Antonino Vadala kiadatását

TASR

2018. április 20. 16:05

Pozsony | Gál Gábor igazságügy-miniszter valószínűleg jóvá fogja hagyni, hogy Antonino Vadala vállalkozót kiadják Olaszországnak. Gál ezt a kormány pénteki ülése után jelentette ki a Kassai Kerületi Bíróság határozatára reagálva, melynek értelmében az előzetes letartóztatást kiadatási letartóztatásra változtatták.

„Természetesen egyet fogok érteni vele” – jelentette ki a miniszter, hozzátette ugyanakkor, hogy a határozatot még nem látta, és nem tudja, mit tartalmaz pontosan. Az igazságügy-miniszter dönt arról, hogy Antonino Vadala Szlovákiában maradjon-e. „Lehet, hogy még korai kijelentenem, de a tudomásomra jutott tények alapján nem látok okot arra, hogy máshogy döntsek” – tette hozzá Gál.

„A Kassai Kerületi Bíróság szerint teljesülnek azok a törvény által előírt feltételek, melyek alapján Antonino Vadalát kiadatási letartóztatásba helyezhetik, mert az illető letartóztatásának okai folyamatosan fennálltak, az előzetes letartóztatásba helyezésének pillanatától. Az eljárásnak ebben a stádiumában is elkerülhetetlen, hogy biztosítsuk a megnevezett személy jelenlétét a Szlovák Köztársaság területén, hogy megakadályozzuk az elfogatóparanccsal kapcsolatos eljárás esetleges ellehetetlenítését” – közölte az újságírókkal Anna Pančurová, a kerületi bíróság szóvivője. A kiadatási letartóztatás péntektől van érvényben. 
 

Olaszországban drogkereskedelem miatt indítottak eljárást a vállalkozó ellen. A vád szerint Antonino Vadala a társaival nagy mennyiségű kokaint csempészett Dél-Amerikából Európába.

2018. április 20. 12:20

Vadala kiadatási letartóztatása mellett döntött a kassai bíróság

Az olasz vállalkozó ellen újabban az európai közösség pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmény kísérlete és támogatási csalás bűncselekményének kísérlete miatt is folyik eljárást. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója április 13-án indított eljárást az ügyben. A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) gyanúja szerint a vállalkozó 2009-ben a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségtől (PPA) 120 000 eurós uniós támogatást próbált meg kicsalni. 
 

Az olasz vállalkozó szlovákiai kapcsolatairól és tevékenységéről Ján Kuciak, a meggyilkolt oknyomozó újságíró is írt.

Önnek ajánljuk