Közélet

Gál döntött: nem adják ki Vinogradovot Oroszországnak

Pozsony | Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter, miután alaposan megvizsgálta Valentin V. Vinogradov orosz vállalkozó ügyét, úgy döntött, hogy nem engedélyezi Oroszországnak történő kiadatását. Erről Zuzana Drobová igazságügyi szóvivő tájékoztatott pénteken. Vinogradovot terrorizmussal és más bűncselekményekkel gyanúsítják.
TASR

2019. július 12. 11:57

Frissítve
Gál Gábor  - TASR-felvétel

A szóvivő elmondása szerint a miniszter azért döntött így, mert kétségei vannak afelől, hogy az érintett országban az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény 6-os cikkelyében megfogalmazott alapelvekkel összhangban folytatnának büntetőeljárást a vállalkozó ellen. Úgy véli továbbá, hogy megalapozott az az aggodalom, hogy a kiadatást kérő államban az illető üldöztetésnek lenne kitéve a politikai nézetei miatt, vagy hogy emiatt hátrányos helyzetbe kerülne a büntetőeljárás, illetve az ítélet-végrehajtás során.

Az igazságügy-miniszter volt a végső instancia, aki dönthetett Vinogradov Oroszországnak való kiadatása ügyében. A vállalkozót 2018-ban fogta el a szlovák rendőrség egy nemzetközi elfogatóparancs alapján. A Nagyszombati Kerületi Bíróság novemberben a kiadatása mellett döntött. A vállalkozó megfellebbezte az ítéletet, a Legfelsőbb Bíróság azonban március elején elutasította a panaszt. Vinogradov korábban vallomást tett egy magas beosztású orosz kormánytisztviselőket érintő korrupciós ügyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?