Közélet

Forró Krisztián lett az MKP elnöke

Farnad | A Magyar Közösség Pártja (MKP) ma tartja tisztújító közgyűlését Farnadon. A politikai formáció élére a nagymácsédi Forró Krisztiánt választották.
author
Czímer Gábor

2020. július 18. 13:43

Frissítve
Forró Krisztián
- Somogyi Tibor felvétele

Korábban a naszvadi Becse Norbertet, a szenci Bárdos Gyulát, az alsószeli Berényi Józsefet, a rimaszombati Cziprusz Zoltánt, a nagymácsédi Forró Krisztiánt, a csallóközcsütörtöki Őry Pétert és a kalondai Papp Sándort jelölték az MKP elnöki posztjára a párt járási szervezetei. Közülük a nap folyamán Őryt és Forrót leszámítva mindenki visszalépett.

Végül a 200 tagú kongresszus Forró mellett döntött, akire 114 küldött szavazott, míg Őry 78 voksot kapott.

Forró Krisztián
Forró Krisztián - Somogyi Tibor felvétele

14:20

A pártkongresszus délutáni részében még a 13 tagúra csökkentett elnökséget és az Országos Tanács elnökét is megválasztják, valamint alapszabály-módosításra is sor kerül.

14:25

Az Országos Tanács elnöki posztjáért Köpöncei Péter és Becse Norbert száll versenybe. A többi jelölt, köztük a keleti régiók szószólójának tartott Furik Csaba visszalépett.

14:51

Becse 70 szavazattal alulmaradt, így az MKP Országos Tanácsának új elnöke Köpöncei Péter lett, 116 szavazattal.

Köpöncei Péter
Köpöncei Péter - Somogyi Tibor felvétele

16:39

A kongresszuson az MKP küldöttei megszavazták a párt alapszabályának módosítását is. Eszerint a jövőben 13 tagból áll majd az országos elnökség. Ebből egy-egy személy felel majd az általános, a szakmai és a szervezési feladatkörért. Az elnökségnek tagja még a pártelnök és az Országos Tanács elnöke is. Eddig az MKP vezetésében az egyes szakpolitikákért önálló alelnökök feleltek.

A pártelnökségé tagjainak kiválasztásában a regionális elv is érvényesül. Az új vezetés 2022. december végéig kapott mandátumot.

18:33

A kongresszus megválasztotta a párt három alelnökét is. Az általános alelnöki tisztséget Berényi tölti be, a szakmai Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, korábbi elnökségi tag lett. Szervezési alelnökek pedig Cziprusz Zoltánt választották.

Galéria
Berényi József
Cziprusz Zoltán
Farkas Iván

Az elnökség többi tagjáról most szavaznak. A pártelnökön, OT-elnökön és a három alelnökön kívül még nyolc elnökségi tagot választanak.

21:06

A megválasztása után Forró elmondta, a magyarság megmaradása és az asszimiláció csökkentse a legfőbb célja.

„Ehhez nem csak politikai, de társadalmi egységre is törekednünk kell” – nyilatkozta. A magyar politikai szubjektumok egységének létrehozásáról elmondta, mindenki részéről kompromisszumra lesz szükség.

„Mindenképpen az Összefogással szeretném kezdeni a tárgyalást, ugyanakkor a Hídnak a magyar ágával is egyeztetni szeretnék”

– fogalmazott. Hozzátette, azért az Összefogással kezdenek egyeztetni, mert ők állnak az MKP-hoz a legközelebb, hiszen a „magyar vonal” képviselésében gondolkodnak.

„Abban vagyok érdekelt, hogy ez az egység a lehető leghamarabb létrejöjjön” – mondta azzal, hogy a heteken belül leülhetnek tárgyalni. Arra a kérdésre, hogy bevinné-e pártját egy választási párt ernyője alá, Forró úgy válaszolt, mindenképpen az MKP-nak kell alkotnia az egyesülés gerincét. A szlovák pártokkal való együttműködésről szólva arról beszélt, ha a helyzet azt hozza, hogy ezekkel a politikai szubjektumokkal is tárgyalni kell, akkor ezt a lehetőséget is számba veszik.

„Úgy tűnik, hogy a magyarság részéről van egy igény, hogy az érdekérvényesítés a szlovák pártok felé is megtörténjen” – fogalmazott. Arról, hogy kizártnak tartja-e, hogy a választásokon az OĽaNO-val közösen induljanak, azzal válaszolt, most a magyar egységet szeretnék megteremteni. „A lehetőséget tárháza majd idővel mutatkozik meg” – nyilatkozta erről a párt új elnöke.

21:26

Információink szerint Őryt, Menyhártot, Bárdost, Furikot, Hrubik Bélát, Viola Miklóst, Nagy Dávidot és Varga Tibort elnökségi taggá választották.

Galéria
Ma választ új elnököt az MKP
Ma választ új elnököt az MKP
Ma választ új elnököt az MKP
Ma választ új elnököt az MKP
+39
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István

Hamran: Eddig 17 befolyásos embert ítéltek el jogerősen, köztük a volt kormány jelöltjeit

napraforgó sz

Az egekbe szökhet a tej ára?

Mesterséges altatásban tartják a hároméves Vanesát, akit egy részeg autós gázolt el

Mesterséges altatásban tartják a hároméves Vanesát, akit egy részeg autós gázolt el

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott a 21 éves motoros, esélye sem volt túlélni az ütközést

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott, esélye sem volt túlélni az ütközést a 27 éves férfinek

tűz k

Tűz ütött ki egy nagyfödémesi autómosóban, 60 ezer euróra becsülték a kárt

tasr

Mi történik a fronton? Az oroszok vagy az ukránok állnak nyerésre?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.