Forró Krisztián lett az MKP elnöke

Forró Krisztián
Farnad |

A Magyar Közösség Pártja (MKP) ma tartja tisztújító közgyűlését Farnadon. A politikai formáció élére a nagymácsédi Forró Krisztiánt választották.

Korábban a naszvadi Becse Norbertet, a szenci Bárdos Gyulát, az alsószeli Berényi Józsefet, a rimaszombati Cziprusz Zoltánt, a nagymácsédi Forró Krisztiánt, a csallóközcsütörtöki Őry Pétert és a kalondai Papp Sándort jelölték az MKP elnöki posztjára a párt járási szervezetei. Közülük a nap folyamán Őryt és Forrót leszámítva mindenki visszalépett.

Végül a 200 tagú kongresszus Forró mellett döntött, akire 114 küldött szavazott, míg Őry 78 voksot kapott.

Forró Krisztián

14:20

A pártkongresszus délutáni részében még a 13 tagúra csökkentett elnökséget és az Országos Tanács elnökét is megválasztják, valamint alapszabály-módosításra is sor kerül.

14:25

Az Országos Tanács elnöki posztjáért Köpöncei Péter és Becse Norbert száll versenybe. A többi jelölt, köztük a keleti régiók szószólójának tartott Furik Csaba visszalépett.

14:51

Becse 70 szavazattal alulmaradt, így az MKP Országos Tanácsának új elnöke Köpöncei Péter lett, 116 szavazattal.

Köpöncei Péter

16:39

A kongresszuson az MKP küldöttei megszavazták a párt alapszabályának módosítását is. Eszerint a jövőben 13 tagból áll majd az országos elnökség. Ebből egy-egy személy felel majd az általános, a szakmai és a szervezési feladatkörért. Az elnökségnek tagja még a pártelnök és az Országos Tanács elnöke is. Eddig az MKP vezetésében az egyes szakpolitikákért önálló alelnökök feleltek.

A pártelnökségé tagjainak kiválasztásában a regionális elv is érvényesül. Az új vezetés 2022. december végéig kapott mandátumot.

18:33

A kongresszus megválasztotta a párt három alelnökét is. Az általános alelnöki tisztséget Berényi tölti be, a szakmai Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, korábbi elnökségi tag lett. Szervezési alelnökek pedig Cziprusz Zoltánt választották.

Galéria

Az elnökség többi tagjáról most szavaznak. A pártelnökön, OT-elnökön és a három alelnökön kívül még nyolc elnökségi tagot választanak.

21:06

A megválasztása után Forró elmondta, a magyarság megmaradása és az asszimiláció csökkentse a legfőbb célja.

„Ehhez nem csak politikai, de társadalmi egységre is törekednünk kell” – nyilatkozta. A magyar politikai szubjektumok egységének létrehozásáról elmondta, mindenki részéről kompromisszumra lesz szükség.

„Mindenképpen az Összefogással szeretném kezdeni a tárgyalást, ugyanakkor a Hídnak a magyar ágával is egyeztetni szeretnék”

– fogalmazott. Hozzátette, azért az Összefogással kezdenek egyeztetni, mert ők állnak az MKP-hoz a legközelebb, hiszen a „magyar vonal” képviselésében gondolkodnak.

„Abban vagyok érdekelt, hogy ez az egység a lehető leghamarabb létrejöjjön” – mondta azzal, hogy a heteken belül leülhetnek tárgyalni. Arra a kérdésre, hogy bevinné-e pártját egy választási párt ernyője alá, Forró úgy válaszolt, mindenképpen az MKP-nak kell alkotnia az egyesülés gerincét. A szlovák pártokkal való együttműködésről szólva arról beszélt, ha a helyzet azt hozza, hogy ezekkel a politikai szubjektumokkal is tárgyalni kell, akkor ezt a lehetőséget is számba veszik.

„Úgy tűnik, hogy a magyarság részéről van egy igény, hogy az érdekérvényesítés a szlovák pártok felé is megtörténjen” – fogalmazott. Arról, hogy kizártnak tartja-e, hogy a választásokon az OĽaNO-val közösen induljanak, azzal válaszolt, most a magyar egységet szeretnék megteremteni. „A lehetőséget tárháza majd idővel mutatkozik meg” – nyilatkozta erről a párt új elnöke.

21:26

Információink szerint Őryt, Menyhártot, Bárdost, Furikot, Hrubik Bélát, Viola Miklóst, Nagy Dávidot és Varga Tibort elnökségi taggá választották.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?