Közélet

Folytatódik a huzavona a minimálbér miatt

Pozsony/Kassa | Nem született egyezség a jövő évi minimálbér összegéről az Érdekegyeztető Tanács (HSR SR) tegnapi ülésén. Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter 580 eurós javaslatával nem elégedettek sem a munkáltatók, sem a munkavállalók.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 20. 07:00

A munkáltatók jövőre 552 eurós minimálbért javasoltak, a munkavállalók azonban 635 eurót szerettek volna kiharcolni. Miután a szociális partnereknek nem sikerült megegyezniük, Ján Richter 580 eurós javaslattal állt elő. A munkaügyi miniszter tervezetéről tegnap tárgyalt az Érdekegyeztető Tanács, eredménytelenül. „Nem sikerült megegyeznünk, a szociális partnerek ragaszkodtak saját álláspontjukhoz. A hosszadalmas tárgyalások végén bejelentettem, hogy így is beterjesztem a kormány elé a javaslatom” – mondta Richter.

Felelőtlen lépés?

A munkáltatók szerint a minimálbér rekordnagyságú emelése felelőtlen lépés lenne, hiszen Szlovákia gazdasági fejlődése jelentősen lassulni fog az elkövetkezendő hónapokban. Erre utaló jel az is, hogy nehéz időket él meg a német gazdaság. „Nemcsak Németországról van szó, hanem Nagy-Britannia gazdasági helyzetéről is, valamint a hazai adatok sem biztatók” – egészítette ki Roman Karlubík, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) alelnöke.

Hasonlóan vélekedik Márió Lelovský, a Munkáltatók Országos Uniójának (RÚZ) alelnöke is. „A lassulásról már régóta szó van. Ezek nem csak jelek, ezek már konkrét számok. A gépkocsigyártók és az acélipari cégek már meg is kezdték az elbocsátásokat” – jelentette ki Lelovský.

A munkáltatók szerint nehéz időkben minden egyes centtel okosan kell gazdálkodniuk, így a 60 eurós emelés tömeges elbocsátásokhoz vezethet, és komoly károkat okozhat a szlovák munkaerőpiacon.

Fontos a 635 euró

Nem ennyire borúlátó Marián Magdoško, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) elnöke. Elmondása szerint még mindig van lehetőség egy jelentősebb emelésre. „Ezek mindössze gyors becslések, még nincs semmi alátámasztva, nem is ismerjük teljesen a lassulás okait” – mondta a KOZ elnöke.

A KOVO szakszervezet a tegnapi sajtótájékoztatóján szintén bejelentette, hogy a 635 eurós minimálbért támogatják. Monika Benedeková, a KOVO alelnöke úgy véli, hogy a minimálbér emelése épp az ellenkezőjét váltja ki annak, amit a munkáltatók állítanak. Szerinte ezt bizonyítja a rekordalacsony munkanélküliség is, mely nagymértékben a minimálbér folyamatos növelésének köszönhető. Éppen ezért határozottan elutasítják a munkáltatók és a ZMOS 552 eurós javaslatát, hiszen ebben az esetben a munkavállalók mindössze havi 17 euróval látnának többet a számlájukon a jövő évtől. „Ez a szlovák munkavállalók tisztességes munkájának kigúnyolása és az emberi méltóságuk aláásása. A minimálbér egyik fontos feladata, hogy kiegyensúlyozza a társadalomban fennálló szociális különbségeket, és hogy tisztességes megélhetést biztosítson a dolgozók számára” – fogalmazott a vasasszakszervezet alelnöke.

Mi is az a 60 százalék?

A KOVO szakszervezet azonban Richter 580 eurós javaslatával sem elégedett. „Szlovákiában jelenleg megvan a lehetőség a minimálbér jelentős emelésére, ezt bizonyítják az empirikus adatok is. A mi követelésünk 635 euró. Az Európai Szociális Charta javaslatából indulunk ki, melynek értelmében a minimálbérnek el kellene érnie az átlagbér 60 százalékát” – magyarázta Benedeková. 

A szlovák nagyvállalatokat tömörítő Klub 500 viszont arra figyelmeztet, hogy rendet kellene tenni a fogalmak között. Az Európai Szociális Charta javaslata alapján ugyanis a nettó minimálbérnek kellene elérnie a nettó átlagbér 60 százalékát. „Ha elfogadnák a mi 552 eurós javaslatunkat, akkor a nettó minimálbér elérné a nettó átlagbér 64 százalékát” – közölte Tibor Gregor, a szervezet elnöke. (nar, TASR, Webnoviny.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Jövőre 370 euróra emelkedik a gyermekgondozási segély

Autóba hajtott, majd elaludt a részeg sofőr

Danko pénteken jelenti be az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját

Színes koncertkínálat a fővárosban

Budapest kvíz - NYEREMÉNYJÁTÉK!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?