„Nem érzek gyűlöletet a férfivel szemben, aki rám lőtt” – Fico először jelentkezett a támadás óta

Fico először jelentkezett videóban a támadás óta

Robert Fico (Smer) miniszterelnök elmondta, ha minden jól alakul, június végén, vagy július elején térhet vissza dolgozni. Ezt a közösségi hálón közzétett videójában mondta a kormányfő. Közölte, nem tervez semmilyen jogi lépést, kártérítést sem követel a merénylőjétől, aki rálőtt a nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülés után. Azt mondta, megbocsát neki. A férfit az ellenzék aktivistájának nevezte. Köszönetet mondott a mentőknek, az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak, akik Besztercebányán és Nyitrabányán ellátták, és mindenkinek megköszönte a támogatást.

„Ha minden jól alakul, június végén, július elején fokozatosan visszatérhetek a munkához. Itt az ideje, hogy megtegyem az első lépést, és ez a megbocsátás lesz. Nem érzek semmiféle haragot az iránt az ismeretlen férfi iránt, aki rám lőtt. Nem fogok jogi lépéseket tenni ellene, és nem követelek kártérítést, megbocsátok neki, hagyom, hogy gondolkodjon azon, miért tette, amit tett” – mondta Fico. Megerősítette, hogy a támadás súlyos egészségkárosodást okozott neki, több műtétre volt szüksége, sok fájdalmat és szenvedést okozott neki a merénylet. „Kisebb csoda lenne, ha néhány héten belül vissza tudnék menni dolgozni” – tette hozzá.

A merénylő indítékát az ellenzékkel hozta összefüggésbe a kormányfő. „Május 15-én az ellenzék egyik aktivistája politikai nézeteim miatt próbált merényletet elkövetni ellenem Nyitrabányán” – mondta, és hozzátette, nincs oka azt hinni, hogy egy magányos őrült támadta meg. Szerinte nyilvánvaló, hogy „a gonoszság és a politikai gyűlölet küldötte volt”, és a politikailag sikertelen, frusztrált ellenzék viselkedése kezelhetetlen méreteket öltött”.

Fico megjegyezte, már hónapok óta hangoztatta, hogy Szlovákiában közel biztosra vehető egy kormánypárti politikus elleni merénylet. „Ezt nyilvánosan elmondtam a sajtónak, sajtótájékoztatókon is, elmondtam az összes EU- és NATO-ország nagykövetének, több kétoldalú találkozón is felvetettem a témát” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani egymás eltérő véleményét. Kitért a külpolitikára is. Rámutatott, hogy negyedik kormánya megerősítette a szuverén és magabiztos szlovák külpolitikát, amely a világ mind a négy égtája felé orientálódik. Azt mondta, az ellenzék továbbra folytatta a támadást.

„Az ellenzék nem tiszteli a demokratikus parlamenti választás eredményét és autoritását. És azt is hozzá kell tenni, hogy a Smer-kormány a 2023 szeptemberi parlamenti választás után sem vett semmilyen elvárható elégtételt az ellenzék 2020 és 2023 közötti ámokfutásáért, amikor kormányon volt” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Fico azt mondta, hiszi, hogy a fájdalom, amit átélt, valami jót fog szolgálni. „Az emberek a saját szemükkel láthatták, hogy milyen borzalmakhoz vezethet, ha valaki képtelen demokratikusan versenyezni és tiszteletben tartani a másfajta véleményt. Ami a politikát illeti, én sem vagyok angyal. Tudok kemény lenni. Az általam vezetett kormányok sem tökéletesek, és nem is voltak azok. Bizonyára sok mindent lehetett volna másképp csinálni” – ismerte el. Úgy véli, a másképp, jobban is lehet csinálni a dolgokat, és szerinte más véleményen lenni minden értelmes demokratikus verseny elemi alapja.

„Nem lehet az a megoldás, hogy az ellenfelet ok nélküli leállításuk vagy alattomosan megöljük. Ezen el kell gondolkodnia az ellenzéknek. Ha kitart a jelenlegi álláspontja mellett, akkor folytatódni fog a május 15-i borzalom, amit önök mindannyian gyakorlatilag élőben láthattak, és még több áldozat lesz. Ebben egy pillanatig sem kételkedem” – zárta a kormányfő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?