FELMÉRÉS: Kiderült, melyik párt a legnépszerűbb a dél-szlovákiai magyarok körében

szavazólap k

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlege 2023. január 20. és február 17. között készült felmérésében aktuális közéleti-politikai kérdésekkel is foglalkozott.

A felmérés mintáját 1051 Dél-Szlovákiában élő, magyarul tudó 18 éven felüli személy alkotta, akik közül 87% magyar anyanyelvű, 78% pedig magyar nemzetiségű.

A megkérdezettek 73,6%-a támogatja az előre hozott választásokat, 26,4% nem támogatja. Ha Szlovákiában most tartanák a parlamenti választásokat, a megkérdezettek kétharmada menne el szavazni, ebből 38,4% biztosan, 28,4% valószínűleg. 22% nem szavazna (az egyik fele biztosan nem, a másik valószínűleg nem), 6% nem tudta megmondani, hogy elmenne-e választani, 5% pedig nem válaszolt a kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy a felsorolt pártok közül melyikre szavazna, a válaszadóknak csupán 56%-a említett konkrét pártot, 44%-uk viszont nem. Az utóbbiak közül 20% még nem döntötte el, hogy kit választana, 13% megerősítette, hogy nem menne el szavazni, 11% pedig nem válaszolt.

A konkrét pártot említő válaszadók közül a Szövetségre 58,3% szavazna, a Magyar Fórumot 15,6% választaná. A többi párt közül a PS (5,4%), a Hlas (4,9%), valamint a Smer (4,2%) és az OĽaNO (4,1%) kapná a legtöbb szavazatot.

A pártokkal kapcsolatos elvárásokkal összefüggésben két dolgot kérdeztek. Először, hogy a Szövetség és a Magyar Fórum együtt vagy külön induljon-e a választásokon. 58,4% a közös indulást támogatja, 8,7% szerint a két pártnak külön kellene indulnia, emellett a válaszadók egyharmada nem tudott véleményt mondani.

A második kérdés, hogy szükségesek-e a Szövetségen belüli platformok vagy nem. Ez esetben 54,8%, vagyis még nagyobb volt a válaszolni nem tudók aránya. A fennmaradó 45,2% két csaknem azonos nagyságú csoportra oszlik: 22% szükségesnek tartja a platformokat, 23,2% szerint el kellene törülni őket.

(Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?